REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Top 5 beneficii ale EPA pentru pacienții cu dislipidemie și ateroscleroză

Top 5 beneficii ale EPA pentru pacienții cu dislipidemie și ateroscleroză

Replica API 13 iulie 2021 | 00:00 511

Acizii grași Omega 3 sunt grăsimi esențiale, care au multe beneficii pentru sănătatea noastră, însă este important să știm că există mai multe tipuri de Omega 3 și că doar câteva dintre acestea au beneficii de top, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Nu toți acizii grași Omega 3 sunt la fel. Există 11 tipuri diferite, iar trei dintre cei mai importanți acizi grași Omega 3 sunt ĂLA (cel care se găsește în plante), EPA și DHA (acestea două se găsesc în produse de origine animală, cum este peștele gras).

EPA este abrevierea de la acidul eicosapentaenoic și este un acid gras Omega 3 cu lanț lung de atomi de carbon. Principala să funcție este de a formă molecule numite eicosanoide (sau eicosanoizi), care îndeplinesc numeroase roluri fiziologice.

Eicosanoidele obținute din Omega 3 reduc inflamația, arată studiile, și din acest motiv, o alimentație bogată în EPA poate reduce inflamația din corp, mai ales că se știe de multă vreme că inflamația cronică poate declanșa numeroase afecțiuni care ne pot pune sănătatea în pericol.

În general, acizii grași Omega 3 pot îmbunătăți anumite aspecte când vine vorba de factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, iar aici putem vorbi atât de dislipidemie, cât și de ateroscleroza.

Iată, așadar, un top al beneficiilor pe care le are EPA pentru pacienții cu dislipidemie și ateroscleroza:

Modificarea nivelului de lipide din sânge

Studiile recente (3) arată că un ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA) are efecte benefice asupra particulelor de colesterol din sânge. Este vorba de EPA într-o formă de înalta puritate, care poate fi prescrisă pacienților (în doze de 4 grame pe zi), pentru că vine în completarea dietei și pentru că reduce valorile trigliceridelor serice în cazul pacienților adulți care au hipertrigliceridemie.

Există, așa cum probabil știi deja, mai multe tipuri de lipide (grăsimi) în sânge, iar unele dintre acestea sunt trigliceridele. Numeroase studii au arătat, de-a lungul timpului, că acizii grași Omega 3 reduc în principal nivelurile trigliceridelor în cazul pacienților cu dislipidemie, așa că EPA sunt un aliat de preț pentru aceștia.

Efecte antitrombotice

De-a lungul anilor, oamenii de știință de peste hotare și-au propus să verifice în cadrul unui studiu (1) dacă esterul etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA), adică o formă de EPA de înalta puritate, este un agent antitrombotic (adică un compus care se opune procesului de tromboză).

Ei au investigat inhibarea funcțiilor plachetare (să ne amintim că plachetele sangvine, o componentă a sângelui cu rol în coagulare, sunt numite și trombocite) de o cantitate moderată (4 grame pe zi) de EPA (un ester etilic al acestui acid).

După 4 săptămâni în care pacienților li s-au dat suplimente cu Omega 3 (EPA și extract concentrat de ulei de peste), cercetătorii au descoperit că suplimentul pur de EPA (acel ester etilic de înalta puritate) a fost mult mai eficient în limitarea reactivității plachetelor sangvine. Oamenii de știință au concluzionat că, în calitate de agent antitrombotic, EPA în formă să pură ar trebui să fie folosit în doze zilnice rezonabile în tratamentul pe termen lung al bolilor cardiovasculare.

Efecte antiplachetare și efecte anticoagulante

Tot în cadrul a numeroase studii ample (2), cercetătorii au observat că EPA de înalta puritate (un ester etilic al EPA) are mai multe mecanisme de acțiune în corpul uman, care sunt responsabile de anumite beneficii. Pe lângă reducerea semnificativă a nivelului trigliceridelor serice, EPA de înalta puritate are și efecte antitrombotice, efecte antiplachetare și anticoagulante, efecte care stabilizează membranele celulare și efecte asupra stabilizării și/sau regresiei plăcii ateromatoase de la nivelul arterelor coronare și, nu în ultimul rând, reduce inflamația din organism.

Cercetătorii au observat că a existat o rată mai mare de evenimente asociate cu sângerarea în cazul grupului de pacienți cu EPA de înalta puritate, lucru care sugerează că ar putea fi vorba de un mecanism de acțiune antitrombotic al acestui ester etilic al acidului eicosapentaenoic, antitrombotic însemnând că poate avea efecte anticoagulante.

Oamenii de știință (4) spun că la pacienții cu hipertrigliceridemie, adică cei cu valori extrem de mari ale trigliceridelor, există un risc crescut de tromboză, din cauza producției sporite a unei substanțe. S-a descoperit că acizii grași Omega 3 diminuează/calmează acest proces și, prin urmare, reduc riscul de tromboză.

Acțiunea acizilor grași Omega 3 asupra membranelor fosfolipidelor (4) și asupra unui complex de enzime cauzează o reducere în ceea ce privește activitatea plachetelor sangvine (trombocitelor). Prin urmare, acizii grași Omega 3 ar putea avea o activitate antiplachetara.

Risc cardiovascular scăzut

Un studiu mai recent (2) arată că un ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA de înalta puritate) este util în reducerea riscului cardiovascular la anumiți pacienți. Ce au descoperit oamenii de știință? Că în rândul pacienților cu valori foarte mari ale trigliceridelor (în ciuda folosirii statinelor), riscul de evenimente cardiovasculare ischemice a fost semnificativ mai mic în cazul persoanelor care au primit o doză de 2 grame de EPA de înalta puritate, de două ori pe zi, în comparație cu persoanele care au primit pilule placebo. La acest studiu au fost înscriși în total 8179 de pacienți, care au fost urmăriți pe o perioada medie de 4,9 ani.

Mai multe studii epidemiologice și unele efectuate pe animale au arătat dovezi ale beneficiilor acizilor grași Omega 3, în sensul că aceștia reduc semnificativ nivelul de ateroscleroza, aspect explicat sau mediat de proprietățile antiinflamatoare ale acestor grăsimi bune.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272