REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.4° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Traficanţii de obiecte de patrimoniu s-au trezit cu mascaţii peste ei

Traficanţii de obiecte de patrimoniu s-au trezit cu mascaţii peste ei

Replica API 21 octombrie 2014 | 00:41 310

Peste 100 de poliţişti, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R., au efectuat, în 6 judeţe, 15 percheziţii la persoane bănuite de operaţiuni ilegale cu bunuri culturale. Este vorba de mai mulţi indivizi, între care şi un profesor universitar din Timiş, care au intrat în posesia unor obiecte de patrimoniu, între care şi monede, pe care le vindeau prin intermediul internetului. Oamenii legii au descins şi la o locuinţă din Constanţa, 11 persoane fiind duse la audieri, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. Totodată, oamenii legii au adus la audieri şi un muzeograf întrucât există suspiciuni că au fost sustrase bunuri şi de la Muzeul de Istorie al Banatului din Timişoara.

“Luni, 20 octombrie, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Timiş, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au efectuat 15 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş (8), Caraş-Severin (2), Prahova (2), Argeş (1), Constanţa (1) şi Vrancea (1), la persoane bănuite de operaţiuni ilegale cu bunuri din patrimoniul cultural.”, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române. Acţiunea a vizat 11 persoane cu vârste între 30 şi 60 de ani, bănuite că, în perioada ianuarie 2013 - aprilie 2014, ar fi deţinut şi comercializat prin reţeaua internet, piese arheologice susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural, care ar fi fost găsite în urma unor detecţii în situri arheologice situate în judeţele Timiş şi Caraş-Severin. În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. În plus, se pare că printre suspecţi este şi un profesor universitar din Timiş. La audieri a fost chemat şi Raoul Septilici, muzeograf numismatic la Muzeul Banatului din Timişoara, întrucât există suspiciuni cu privirea la furtul unor bunuri şi din cadrul muzeului respectiv. Toate persoanele depistate au fost conduse la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, pentru audieri. La activităţi au participat peste 100 de poliţiştii din cadrul I.P.J. Timiş, I.P.J. Caraş - Severin, I.P.J. Prahova, I.P.J. Argeş, I.P.J. Constanţa şi I.P.J. Vrancea. Acţiunea beneficiază de sprijinul de specialitate al S.R.I.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369