REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.5° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Traseul banilor furaţi la Lumina: ascunşi în lemne, îngropaţi de nevasta unui hoţ, apoi daţi mai departe

Traseul banilor furaţi la Lumina: ascunşi în lemne, îngropaţi de nevasta unui hoţ, apoi daţi mai departe

Replica API 6 octombrie 2011 | 00:00 113

Istoria celor aproape 2 miliarde dispărute de sub saltea

Istoria celor aproape 2 miliarde dispărute de sub saltea

Poliţiştii Secţiei 2 Rurală Mihail Kogălniceanu au reuşit, în scurt timp, să prinsă 3 hoţi şi să recupereze şi o parte dintr-o sumă mare de bani, pe care aceştia o furaseră. Oamenii legii au fost sesizaţi, pe data de 25 septembrie, de către un cetăţean din Lumina, că în cursul nopţii, persoane necunoscute i-au sustras suma de 195.000 lei, ce se afla într-o pungă ascunsă sub salteaua unei canapele. Despre provenienţa banilor, bărbatul a precizat că îi scosese din bancă şi intenţiona să-şi cumpere un apartament.

În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii Secţiei 2 Rurală i-au identificat ca suspecţi de comiterea furtului pe Constantin Manole, de 23 de ani, din Constanţa, Ionuţ Niculescu, de 23 de ani şi Alexandru Dobrin, de 21 de ani, ambii din Lumina, totodată fiind recuperată suma de 24.700 lei şi bunuri în valoare de 2.000 lei. Pe parcursul cercetărilor, pe data 28 septembrie, cei trei suspecţi au fost prezentaţi procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa şi ulterior instanţei, pe numele acestora fiind emise mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Tot pe 29 septembrie, poliţistii au făcut două percheziţii domiciliare, la locuinţa lui Constantin Manole, la Constanţa, respectiv la părinţii acestuia, în Lumina, la această din urmă locaţie fiind descoperită suma de 7.900 lei, într-o grămadă de lemne. Ieri dimineaţă, poliţiştii au efectuat o altă descindere la locuinţa unei rude a lui Manole, respectiv la naşa de botez a copiilor acestuia, Nicoleta Smău, de 25 de ani, tot în localitatea Lumina, care i-a condus pe poliţişti la un imobil situat în cartierul Coiciu din Constanţa, unde un bărbat a predat anchetatorilor o borsetă ce conţinea suma de aproximativ 1,1 miliarde lei vechi. "Ne puteam mişca şi mai repede dacă partea vătămată ne sesiza din timp. Acesta ne-a sesizat abia după 24 de ore de la comiterea furtului. A venit ca o sesizare banală, el a venit la sediul Poliţiei şi a spus că i s-au furat nişte bani din casă, că a găsit o urmă pe geam şi dacă putem să-l ajutăm. Am fost la faţa locului, am adunat probele necesare, am făcut un cerc de suspecţi, i-am identificat şi i-am arestat, pe baza probelor de la data respectivă, între timp încercând să recuperăm întreaga sumă. Întrucât nu reuşisem să recuperăm decât circa 75 la sută din prejudiciu, chiar dacă cei 3 erau arestaţi, am verificat persoanele care îi puteau ajuta pe aceştia la ascunderea banilor, iar după multe eforturi, acum putem spune că rezultatul muncii noastre nu a fost în zadar. Dimineaţă, când am plecat la acţiune, aveam o oarecare ezitare, acum putem spune că am reuşit să rezolvăm cazul, într-o anumită fază a cercetărilor", a declarat Laurenţiu Carp, şeful Secţiei 2 Poliţie Rurală Mihail Kogălniceanu.

Traseul banilor

Practic, traseul banilor a fost destul de simplu: din locul de unde au fost sustraşi, o mică parte au fost cheltuiţi imediat pe diverse activităţi, o altă parte s-a găsit la persoanele arestate, în timp ce grosul a fost îngropat în pământ. După arestarea hoţilor, soţia lui Constantin Manole, Nicoleta Manole, a dezgropat banii şi i-a dat naşei care, la rândul ei, i-a dat unui prieten din Constanţa, de unde au fost recuperaţi de poliţişti.

Ştia că banii au fost furaţi, dar faptul era deja consumat

Soţia lui Manole a acceptat să dea câteva declaraţii presei, recunoscând faptul că a încercat să facă pierdută urma banilor. "Banii i-a adus soţul meu într-o sacoşă. S-au întâmplat mai multe, dar nu pot spune, sunt prea disperată, am şi 2 copii acasă. După o zi a ascuns banii în curte sub pământ. Vă daţi seama că ştiam situaţia, ştiam de unde îi are. Poliţia a venit şi nu a găsit banii, pentru că erau îngropaţi. Apoi eu i-am dezgropat şi i-am dus la naşa. Unde i-a dus ea, nu mai ştiu. Ştiu că au fost furaţi de la cineva", a declarat Nicoleta Manole, soţia unuia dintre hoţii arestaţi. Cercetările sunt continuate de poliţişti sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, a identificării tuturor persoanelor participante, precum şi a gradului lor de implicare.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272