REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Trei jandarmi din Constanța, cercetați penal după ce au ,,chiulit” de la muncă

Trei jandarmi din Constanța, cercetați penal după ce au ,,chiulit” de la muncă

Virgil STOIAN 9 iunie 2023 | 00:00 13377

Trei jandarmi, din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă ”Tomis”, au încheiat acorduri de recunoaștere cu procurorii Militari din cadrul DNA. Este vorba despre Mr. Gorun Romi, Plt. adj Leu Marinache și Plt. adj. Olteanu Ionuț. toți aflați în rezervă, care au fost acuzați de abuz în serviu, respectiv complicitate la abuz în serviciu, ultimii doi menționați.

Trei jandarmi din Constanta, cercetati penal dupa ce au ,,chiulit” de la munca

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:

Mr. (r) GORUN ROMI, la data faptelor comandant al Detașamentului 3 Mobil Jandarmi Ordine Publică din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual în formă continuată și uz de fals în formă continuată,
Plt. adj. (r) LEU MARINACHE și Plt. adj. (r) OLTEANU IONUȚ, la data faptelor comandanți de grupă în cadrul aceluiași Detașament, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii militari au reținut următoarea situație de fapt:

În perioada iulie – septembrie 2022, la diferite intervale de timp, inculpatul mr. (r) Gorun Romi și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin aceea că, pe de o parte ar fi absentat de la programul de lucru pentru a desfășura activități circumscrise obiectului de activitate al societății comerciale deținute de soția sa, iar pe de altă parte ar fi dispus ca cei doi subofițeri, plt. adj. (r) Leu Marinache și plt. adj. (r) Olteanu Ionuț, în timpul programului de lucru, să desfășoare diferite activități în cadrul aceleiași societăți comerciale menționate ori în interesul personal al inculpatului.

Aceste acțiuni ar fi avut drept urmare vătămarea intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Interne prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Române - Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, constând în producerea unei pagube materiale, reprezentând totalul sumelor de bani încasate pe nedrept, cu titlu de drepturi salariale de către cei trei inculpați.

Pe parcursul urmăririi penale, prejudiciul produs în dauna Ministerului Afacerilor Interne prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Române - Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, a fost acoperit integral în mod voluntar de către cei trei inculpați.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- pentru inculpatul mr. (r) Gorun Romi o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de un an și 10 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
- pentru inculpații plt. adj. (r) Leu Marinache și plt. adj. (r) Olteanu Ionuț câte o pedeapsă de un an și 10 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an și 10 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Militar București.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614