REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

TREI judecători s-au ABȚINUT să JUDECE dosarul lui DINA cu Universitatea OVIDIUS

TREI judecători s-au ABȚINUT să JUDECE dosarul lui DINA cu Universitatea OVIDIUS

Replica API 1 martie 2021 | 13:07 4141

Constantin Dina, fostul șef al Direcției de Sănătate Publică Constanța, director general adjunct al Direcției de Control și Integritate din Ministerul Sănătății, fiind vorba de Corpul de control, (autosuspendat în momentul de față), continuă să se judece cu Universitatea Ovidius și Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiințifice, Dezvoltării Tehnologiei și Inovării, după ce i-a fost retras titlul de conferențiar universitar. La primă instanță, a câștigat, magistrații dispunând anularea deciziilor Universitatea „Ovidius” Constanţa cu consecinţa repunerii lui Dina în situaţia anterioară emiterii acestora. Au efectuat, însă, recurs cele două instituții, însă pe 18 februarie, după ce s-au scurs opt termene de judecată, trei judecătoare s-au abținut de la soluționarea dosarului.

Constantin Dina s-a aflat, vreo doi ani, în conflict juridic cu Universitatea Ovidius Constanța (UOC). Dina este profesor în cadrul Facultății de Medicină iar, până în vara anului 2018, deținea și titlul de conferențiar universitar. Conducerea UOC i-a aplicat sancțiunea retragerii titlului didactic de conferențiar universitar, având la bază un raport și o hotărâre ale Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, în urma evaluării ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior). Totodată, Dina a fost trecut pe funcția didactică de lector universitar în cadrul Facultății de Medicină, cu drepturile salariale aferente acestei funcții.

Titlul i-a fost retras în 2018

Pe 19 iunie 2018, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării i-a aplicat lui Constantin Dina sancțiunea retragerii titlului didactic de conferențiar universitar, având la bază raportul final din 22 ianuarie 2018 și Hotărârea nr. 10, din 22 ianuarie 2018 ale Consiliului. Totodată, în urma raportului Consiliului de Etică, prin decizia nr. 444/02.07.2018, emisă de rectorul Universității Ovidius, Sorin Rugină, s-a dispus trecerea profesorului pe funcția didactică de lector universitar în cadrul Facultății de Medicină, cu drepturile salariale aferente acestei funcții.

Sancțiunea a survenit ca urmare a unor presupuse abateri de la buna conduită în cercetare-dezvoltare, în dosarul privind ocuparea postului. Anterior emiterii deciziei de sancționare, prin retragerea titlului de conferențiar universitar, Dina nu a primit nicio convocare, solicitare de lămuriri sau clarificare, nefiind indicată nici măcar abaterea reținută în sarcina sa și în raport de care s-a dispus aplicarea sancțiunii privitoare la retragerea titlului didactic de conferențiar universitar. Titlul academic de conferențiar ar fi fost acordat fără respectarea normelor, după cum a decis ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior).

Dosarul, repartizat altui complet

În martie anul trecut, Constantin Dina a câştigat bătălia cu Universitatea Ovidius, magistraţii constatând că actele care au stat la baza pierderii titlului au fost emise nelegal.

Aşa că, s-a dispus anularea deciziilor Universităţii„Ovidius” Constanţa nr. 204/19.06.2018 şi nr. 444/02.07.2018 cu consecinţa repunerii lui Dina în situaţia anterioară emiterii acestora. Universitatea Ovidius și Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiințifice, Dezvoltării Tehnologiei și Inovării efectuat, însă, recurs cele două instituții, însă pe 18 februarie, după ce s-au scurs opt termene de judecată, trei judecătoare s-au abținut de la soluționarea dosarului. Este vorba despre judecătoarele Ramona Poppa, Cristina Belecciu şi Camelia Trifanov Pe 22 februarie, dosarul a fost repartizat altui complet, la Completul C3R, urmare a admiterii cererii de abţinere formulată de Completul C2R.

Menționăm că Dina, fostul șef al Direcției de Control și Integritate din Ministerul Sănătății (Corpul de control) începând din anul 2014, s-a autosuspendat pentru un an din funcție și va lucra ca consilier pe probleme de legislație, cu câte o jumătate de normă, la cabinetul parlamentar al fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, și la cel al deputatului USR Emanuel Ungureanu.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa o suga toti cu tot cu familii.
2
2
Sunt masoni in aceiasi organizatie. Sunt pe mana toti la jurat.Judecatorii procurorii militieni toti in hora cu excrocii si hoti.Asta este Constanta.
7
2
Cam putine. Dar am o intrebare de ce apare poza fostului rector Rugina ca el nu a avut nimic de a face cu titlurile academice. Sun comisii in Universitate si comisia de la Bucuresti i-a respins dosarul. Va multumesc pentru atentie hahaha
3
1
Seful directiei de control si integritate din 2014 .... se autosuspenda ...oare din cauza ca totul a fost integru din 2014 pana acum? Si revenim peste un an cand se mai linistesc apele, sa putem taia iar frunze si sa ne dam impresii. PNL egal PSD egal USR
8
1
sa mai scriti articole de acest gen, ne intereseaza sa vedem ce o sa se intample in continuare
3
3
Iliescu duce de rapa universitatea ...cu asa conducere ..bobe si vancea nu e de mirare ca nu vin studentii
9
2
Fecala asta puturoasa RUGINA SORIN sper sa ramina somer daca ii dupa lege.La infectioase Cta nu cred sa mai conulte spital de stat.La Ovidius sa mai ramina cit o dori.Facator de nimic mincator pe 7guri
6
4
Idiotului de Rugina trebuia sa i se suspende functiile si gradele lui de dobitoc ca face numai mizerii in Universitate.
11
4
sa se abtina si de la incasarsa salariului imens.fisa postului ce zice?faci ce vrei sau vrei ca faci?
6
1
Se fac profi si confi cu lopata. Adu tu ministerul aici.
10
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218