REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Trei motive pentru care câștigăm mai multă grăsime abdominală pe măsură ce îmbătrânim

Trei motive pentru care câștigăm mai multă grăsime abdominală pe măsură ce îmbătrânim

Replica API 8 iulie 2022 | 00:00 915

Odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce trecem de vârsta de 50 de ani, corpul începe să câștige centimetri suplimentari în secțiunea mediană din diferite motive, chiar dacă cântarul într-adevăr nu se mișcă.

Totuși, nu trebuie să acceptăm pur și simplu creșterea grăsimii abdominale ca o consecință a îmbătrânirii.

Aflați ce vă determină acumularea de grăsime abdominală pe măsură ce înaintați în vârstă și cum să vă ajustați stilul de viață pentru a o combate.

1. Scăderea activității și a metabolismului

Adulții în vârstă sunt mai susceptibili de a suferi obezitate decât adulții mai tineri, potrivit Consiliului American pentru Exerciții. Bărbații tind să adauge 3,4% la greutatea lor corporală la fiecare 10 ani, între 22 și 45 de ani, în timp ce femeile înregistrează de obicei o creștere de 5% în fiecare deceniu.

„Nu pare mult, dar acesta este efectul a doar 150 de calorii suplimentare pe zi”, spune nutriționistul Jenny Champion, pentru livestrong.com, citează doctorulzilei.ro.

Consumul a mai multe calorii decât arzi, un dezechilibru energetic lent, dar constant, este factorul major din spatele creșterii în greutate și a grăsimii abdominale. Nu numai că majoritatea oamenilor tind să-și scadă activitatea fizică pe măsură ce îmbătrânesc, dar și metabolismul nostru tinde să scadă, ceea ce înseamnă că ardem mai puține calorii în general.

În plus, cantitatea de masă musculară pe care o ai scade pe măsură ce îmbătrânești, mai ales dacă nu te antrenezi de forță, așa că vei ajunge cu o compoziție corporală mai grasă chiar dacă cântarul nu se mișcă.

Această pierdere de mușchi reduce, de asemenea, rata metabolică, deoarece corpul dumneavoastră are nevoie de mai multe calorii pentru a menține mușchiul slab decât grăsimea. Deci, s-ar putea să mănânci la fel ca și la 30 de ani, dar nu consumi atât de multe calorii, iar surplusul apare ca grăsime pe burtă.

2. Alegeri alimentare proaste

Metabolismul unui organsim mai tânăr poate să proceseze alegerile alimentare proaste mai repede. Dar, pe măsură ce îmbătrânești, lucruri precum cheeseburgerii, berea, prăjelile și gustările procesate tind să-ți afecteze în mod diferit talia.

În special carbohidrații rafinați sunt o cauză majoră a grăsimii abdominale, a obezității și a altor probleme de sănătate. Acestea sunt alimente pe bază de cereale, care au tărâțe și germeni extrași în timpul procesării, astfel încât să nu mai rămână intacte fibre reale sau altă valoare nutritivă.

Pâinea albă, pastele și orezul, precum și chipsurile, bomboanele, dulciurile, băuturile dulci și alcoolul sunt toate exemple bune. Aceste alimente provoacă creșteri mari ale zahărului din sânge și pot crește nivelul de trigliceride, care, la rândul său, poate duce la mai multă grăsime stocată în jurul taliei.

O recenzie publicată în iulie 2019 în ​Medical Hypotheses​ susține ideea că consumul de carbohidrați rafinați este asociat cu rate crescute de obezitate, precum și cu rezistența la insulină, ceea ce duce la grăsime pe abdomen.

Bărbații pot arde grăsimile mai repede decât femeile.

3. Modificările hormonale

Femeile aflate în premenopauză, din cazua estrogenului, stochează în general mai multă grăsime în șolduri, coapse și fese pentru a sprijini sarcina și alăptarea. Dar, pe măsură ce menopauza se apropie, nivelul de estrogen scade și grăsimea se redistribuie în burtă.

O recenzie din septembrie 2012 publicată în ​Climacteric​ susține acest lucru, concluzionand că modificările hormonale care încep chiar înainte de menopauză contribuie semnificativ la creșterea obezității abdominale.

În mod similar, nivelurile mai scăzute de testosteron, un rezultat al îmbătrânirii la bărbați, sunt legate de creșterea grăsimii corporale, în special a grăsimii abdominale, conform unei recenzii din mai 2015 din ​Obesity Reviews​.

Interesant este, totuși, faptul că bărbații pot să-și piardă „burtica” mai repede decât femeile.

„Este mai ușor pentru bărbați să ardă grăsimi, deoarece masa lor musculară slabă este mai mare”, explică medicul Shanna Levine, potrivit livestrong.com.

„De asemenea, bărbații pierd în greutate mai ușor din secțiunea mediană, în timp ce femeile tind să slăbească din șolduri și coapse. Pierderea în greutate abdominală îmbunătățește și metabolismul, în timp ce greutatea pe care femeile o slăbesc nu are același efect metabolic combinat.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272