REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat – la ora BILANŢULUI pe anul 2016

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat – la ora BILANŢULUI pe anul 2016

Replica API 7 martie 2017 | 07:37 1392

Arbitrii Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat s-au reunit sâmbăta 4 martie 2017 la Târgoviște, pentru a analiza activitatea desfășurată în anul 2016. Printre împlinirile anului 2016 s-a numărat și înființarea sediului zonal Constanța.

La această analiză au participat următorii arbitrii care activează în sediul zonal Constanța al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat: Anastase Ileana, Gligore Liana-Marina, Rida Elena, Elefterie Liana, Patache Cristian, Patache Laura, Topor Roxana, Bejan Ana-Maria, Grasu Iulian Gelu.

În discursul susținut în cadrul ședinței de bilanț, Ileana Anastase, coordonatorul sediului zonal Constanța al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, a venit cu propuneri pertinente și novatoare, care să asigure evoluția Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

De asemenea, de menţionat că, potrivit bilanţul prezentat de reprezentanţii tribunalului, în cursul anului 2016 s-a reușit înscrierea la OSIM ca marcă înregistrată a denumirii „TRIBUNALUL PERMANENT DE ARBITRAJ INSTITUȚIONALIZAT”, a siglei tribunalului și a siglei Institutului pentru Pregătirea Arbitrilor din România. De asemenea, s-a emis decizia de înregistrare ca marcă a „ROBEI DE ARBITRU” și în proxima perioadă va fi emis certificatul de marcă.

În perioada analizată (2016), Asociația de Arbitraj Instituționalizat a fost preocupată de încheierea de protocoale și parteneriate cu instituții, autorități și organisme profesionale, asociații și confederații patronale, precum și continuarea activităților de colaborare în cadrul protocoalelor și parteneriatelor semnate în anii anteriori. De departe, cel mai important parteneriat încheiat în intervalul de referință a fost cel semnat în data de 25 mai 2016 de către Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat cu Confederația Patronatul Român, prin care cele două organisme au convenit să se susțină reciproc în orice inițiativă economică, socială, politică și legislativă, să participe în comun la diferite proiecte, programe, manifestări și evenimente și să adopte poziții comune în cadrul grupurilor de dialog social. Totodată, Confederația Patronatul Român s-a angajat să popularizeze arbitrajul instituționalizat în rândul organizațiilor și instituțiilor membre ale Confederației Patronatul Român precum și în rândul colaboratorilor și partenerilor acestora.

„Creșterea numărului de dosare aflate în atenția Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat și soluționarea acestora în termenul de șase luni și în bune condiții a reprezentat o preocupare a conducerii Asociației de Arbitraj Instituționalizat. În vederea creșterii numărului de dosare soluționate prin procedura arbitrală, în mod constant am făcut publice (în cadrul întâlnirilor/evenimentelor la care am participat, precum și prin intermediul mijloacelor de informare în masă) informații privitoare la tipurile de cazuri care pot fi soluționate de către Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat, formele convenției arbitrale, precum și faptul că procedura arbitrală este una flexibilă, rapidă, confidențială și cu costuri reduse. Urmare a acestor demersuri, la nivelul anului 2016 au fost înregistrate pe rolul tribunalului un număr de 48 de dosare și au fost soluționate 50 (din care 3 erau puse pe rolul instanței arbitrale în anul 2015), la sfârșitul perioadei analizate fiind în atenția Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat un singur caz”, au precizat reprezentanţii tribunalului.

Dosarele aflate în preocuparea arbitrilor Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat s-au referit în mare parte la cauze comerciale, partaje între foști soți, partaje succesorale, stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere și educare ale minorilor, drepturi de autor și litigii de muncă. Din cele 50 de dosare soluționate în anul 2016, în 21 s-a ridicat excepția necompetenței materiale a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, iar din acestea în 16 cazuri tribunalul și-a declinat competența în favoarea instanțelor de drept comun.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O mare balarie! Cativa 'pseudo-juristi' se doresc a fi judecatori! Jalnic!
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218