REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Truss şi Biden de acord să protejeze pacea în Irlanda de Nord

Truss şi Biden de acord să protejeze pacea în Irlanda de Nord

Replica API 8 septembrie 2022 | 00:00 590

Premierul britanic, Liz Truss, şi preşedintele american, Joe Biden, "au căzut de acord asupra importanţei protejării" păcii în Irlanda de Nord, în cursul primei lor conversaţii telefonice, a anunţat marţi Downing Street, notează AFP.

Liz Truss, sursa foto: Liz Truss/Twitter

În fruntea diplomaţiei britanice, Liz Truss introdusese o lege revenind asupra dispoziţiilor vamale din cadrul statutului post-Brexit al Irlandei de Nord, cu riscul declanşării unui război comercial cu Bruxellesul, citează Agerpres.

Liz Truss, care i-a succedat lui Boris Johnson, i-a spus preşedintelui Biden că aşteaptă cu nerăbdare "să acţioneze în strânsă legătură" cu Washingtonul "pentru a aborda provocările comune", a declarat o purtătoare de cuvânt din Downing Street.

Printre acestea se numără "problemele economice extreme declanşate de războiul preşedintelui rus Putin", a adăugat ea, potrivit unei relatări a conversaţiei lor.

Discuţia telefonică a avut loc pe fondul îngrijorărilor Statelor Unite cu privire la atitudinea lui Liz Truss care, în cursul anului în care a fost ministru de externe, a văzut tensiuni post-Brexit apărând în Irlanda de Nord şi afectând legăturile Regatului Unit cu Bruxellesul, Dublinul şi Washingtonul.

Joe Biden, care are rădăcini irlandeze, a criticat politica de Brexit a Marii Britanii sub conducerea lui Boris Johnson, cu care a avut o relaţie lipsită de căldură.

Preşedintele american a avertizat înainte de alegerea sa în 2020 că, dacă Brexit-ul va afecta Acordul de Vinerea Mare din 1998 - care a pus capăt la 30 de ani de violenţă în Irlanda de Nord - nu va aproba niciun acord comercial între Statele Unite şi Regatul Unit.

Un acord comercial între Londra şi Washington este considerat în prezent ca o perspectivă îndepărtată.

Cu toate acestea, legăturile de apărare dintre cei doi aliaţi transatlantici s-au întărit în ultimii ani, cu un nou parteneriat implicând Australia - numit AUKUS - convenit anul trecut.

Cu ocazia discuţiei lor telefonice de marţi, premierul Truss şi preşedintele Biden "au convenit să întărească aceste legături, în special dezvoltând profunda noastră alianţă de apărare prin intermediul NATO şi AUKUS".

Cei doi lideri "şi-au reafirmat angajamentul de a consolida libertatea mondială, de a ataca riscurile prezentate de autocraţii şi de a se asigura că Putin eşuează în Ucraina", a adăugat purtătoarea de cuvânt din Downing Street.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212