REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Tunul IMOBILIAR din Piața Chiliei ar putea fi BLOCAT

Tunul IMOBILIAR din Piața Chiliei ar putea fi BLOCAT

Replica API 20 iunie 2020 | 16:27 6703

Într-o zonă din Constanța, compusă aproape exclusiv din locuințe individuale cu regim mic de înălțime, adică doar parter, un PUZ-ul aprobat în 2009 permite edificarea unor blocuri cu 24, respectiv 39 de etaje, complex ce va purta numele de Marina Park. Oare solul fostei baze a RATC, acolo unde ar urma să fie edificată construcția, va suporta, din condiții tehnice corespunzătoare, cele 4, chiar și 5 niveluri de subsoluri peste care s-ar afla greutatea celor 24, respectiv 39 de etaje? Dar oare documentația PUZ-ului aprobat în 2009 respectă întocmai legislația în vigoare? Sunt doar două din multitudinea de motive invocate în demersul unei asociații, Liga pentru Drepturile constănțenilor, dar și al Prefecturii Constanța, de a bloca acest mega proiect.

sursa foto: uct-media

În februarie 2009, a fost adoptată HCLM 116/2009, prin care a fost aprobat „Planul Urbanistic Zonal Complex Imobile cu Regim Mare de înălțime - Locuire Colectivă, Comerț, Birouri și Hotel, în locul fostei baze RATC, teren în suprafață de 94.997,56 mp, proprietate Bogaris Residential Rom Cuatro SRL”. Ca efect al aprobării PUZ-ului, terenul a fost împărțit în 10 unități teritoriale de referință, dintre care una mixtă, destinată comerțului și serviciilor, locuințe, birouri și hotel, și alte 9 destinate locuințelor colective cu regim mare de înălțime, 3S+P+24E și a încă unui număr neprecizat de blocuri cu același regim de înălțime, dar și cu 4 accente de altimetrie care permit edificarea a două blocuri de înălțime de 4S+P+39E. Suprafața terenului s-a diminuat ca efect al edificării magazinului Lidl care afectează cea 8.000 mp. Proiectul mai propune amenajarea a circa 4500 locuri de parcare in incinta, la nivelul celor 3 subsoluri generale.

Cum a fost obținut terenul!

Terenul a fost obținut de investitor de la Maria Maia Damadian, care a obținut în instanță retrocedarea terenului de 10 hectare din Piaţa Chiliei, pe care funcţiona Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa.

Moştenitorii au câştigat în instanţă, în 2006 terenul, reprezentanții RATC fiind nevoiți să-și facă bagajele și să-și mute baza. Alături de Maria Damadian, în dosar au mai avut calitatea de reclamante și Liza Damadian, Irina Tinca, Elizabeta Gulbenkian. Bătrânele sunt urmașele familiei Damadian, care a dobândit terenul la începutul perioadei interbelice, edificând ulterior o moară industrială și o fabrică plăci de mozaic. În 1999, instanța de fond de la Tribunalul Constanța a admis revendicarea doar pentru terenurile neocupate de clădiri, alei și platforme. Însă în căile de atac, au câștigat și terenul de sub platforme, alei și clădiri. Hotărârea irevocabilă a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în luna mai 2005. Doi ani mai târziu, terenul a fost vândut pentru 60 de milioane de euro către SC Habbitania SRL, actuala Bogaris Residential Rom Cuatro SRL.

De ce este nelegal PUZ-ul

PUZ aprobat în 2009 se află pe masa judecătorilor. Se pare că documentul are o serie de neconformități, aspect constatat și de reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții, în 2017. Planul Urbanistic Zonal aprobat prin hotărârea din 2009 ar fi nelegal din mai multe puncte de vedere: certificatul de urbanism în baza căruia s-a avizat/aprobat PUZ ar fi fost emis incomplet, cu date eronate sau cu nerespectarea prevederilor cuprinse în documentațiile de urbanism aprobate, în sensul că nu se specifică documentațiile urbanistice în temeiul cărora a fost emis. La regimul juridic certificatul de urbanism nu specifică dacă terenul studiat este înscris în Lista cuprinzând monumentele istorice din România.

De asemenea, la regimul tehnic certificatul de urbanism nu specifică valorile aprobate ale indicatorilor urbanistici, respectiv POT și CUT, alinierea terenului și a construcțiilor față de străzile adiacente terenului, precum și înălțimea minimă și maximă admisă. Prin CU nu a fost solicitat aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură, amplasamentul studiat fiind situat în sit Arheologic Necropole.

Instanţa a respins cererea

Suplimentar față de cele constatate de Inspectoratul de Stat în Construcții, hotărârea ar fi fost adoptată cu exces de putere, cu încălcarea drepturilor fundamentale ale locuitorilor zonei, motivat de împrejurarea că deși hotărâre/PUZ-ul modifică radical tot regimul zonei, aceasta nu cuprinde considerentele de fapt și de drept care au stat la baza aprobării acesteia.

În decembrie anul trecut, Liga pentru Drepturile constănțenilor și Prefectura au pierdut în instanță acțiunea prin intermediul căreia solicita anularea hotărârii din 2009 prin care s-a aprobat PUZ-ul. Joi, reclamantele au formulat recurs, la Curtea de Apel.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lasati dracu procesele astea. Sa avem si noi cladiri inalte macar ca la Istanbul daca nu ca la New York...
0
6
Va facem numai zile fripte, o sa plecati singuri mancand pamantul
1
2
Idiotenii intr-un oras condus de idioti De parcuri parcari locuri de joaca sau agrement nu se spune nociodata nimic
4
2
Si noi sa credem ca au luat babele 60 milioane de euro? Banii astia au fost impartiti de avocati, judecatori, functionari, etc. Babele au luat maxim cate 1 milion
5
0
Ion Tampon de la 12.50 cred ca tu esti primul bou incaltat dupa generatia degenerata venita din fundu ' Moldovei. Draq de neam de zdrente i secaturi si koorve. Sa construiasca cu 40 de etaje
7
5
Sa se construiasca dar cu locuri de parcare pentru rezidenti, salariati, clienti si vizitatori. Oricum articolul este comandat de concurenta.
10
3
Verona, daca taceai bine faceai. Nu cred ca intelegi ce scrie in articol, la modul de dobandire. Te bagi in vorba ca musca in curul calului. In alta ordine de idei, de unde dracu a mai aparut si liga lu peste prajit? Alti doritori de spaga. Ce are oameni buni, daca acolo se ridica 24 de etaje?Parcarile sunt pe limita de proprietate, 4 sau 5 subsoluri plus parcare supraterana. Preferam sa stea mizeriile acolo decat sa fie ceva construit. Cat de mare este invidia..
9
10
Fane, e in spatele afacerii. Voi chiar sunteti naivi sa credeti ca trei babe erau un stare sa-si recupereze terenul? Altii au murit si nu si-au primit ce aveau de primit. Nu fiti naivi. Si app., se va construii. Lidl stie unde sa investeasca. In rest, sa fie pace si sanantate.
15
1
Mai bine investigati daca terenul a fost obtinut legal si cine este in spatele acestei afaceri.
14
4
Ca sunteti carcotasi la orice..de saraci si invidiosi...nu vreti bloc nicaieri...dar voi locuiti la marginea orasului???
8
8
Auzi, Marina Park, adica blocurile alea ar trebui sa fie inconjurate de spatiu verde si canale de navigatie pentru agrement.
7
2
Aici unde sunt eu chiar daca sunt proprietarul unui teren stiu ca nu pot construi un bloc pe terenul ala pentru ca nu imi da primaria aprobare,adica este un plan de dezvoltare urbana pe care daca arhitectul sau primarul orasului nu il respecta intra in puscarie,asa cum spui tu"am un teren deci pot sa construiesc ce vreau pe el" nu se poate si asta o stiu toti proprietari de teren si aici nu sunt niciun fel de asociatii,este doar legea pe care cine nu o respecta plateste.
8
0
Stati sa va futa cainii acolo, e plin de balarii,nu vreti blocuri dar vreti apartamente ,vreti spatii verzi dar aruncati gunoaiele si plimbati javrele care se kk pe alei peste tot, locuri de parcare, mai mult de jumatate din Constanteni au 2 masini cu care oricum nu merg, respectiv cei de la case ar putea parca in curte, dar ocupa Inca 2 locuri pe strada doar ca e in fata portii lui si pune un bidonas cu apa....pentru a nu i se ocupa "strada" sa construiasca si la aia in curti acolo,
11
4
Nu mai dati voie sa se contruiasca , daca pentru fiecare apartament nu au si locuri de parcare.cei din cartiere nu mai pot veni acasa cu masina ca au locul de parcare blocat de cei de la blocuri sau cei care au firme si nu au locuri de parcare.
17
2
Nimeni nu e impotriva dezvoltarii orasului, doar ca tb facuta cu cap, tinand cont de infrastructura. Nici Soveja, nici bd. Mamaia nu mai fac fata traficului. Sa aduci vreo mie de autoturisme in plus in acea zona e o crima.
20
4
INCREDIBIL Cum sa construiesti asemenea blocuri langa un cartier de case
21
7
E strigator la cer cum autoritatile isi bat joc de oras si in special de cei kre locuiesc in zona.Ditamai mastodontul in cartier de case ,majoritatea p sau p1.Dati autorizatii sa fak blocuri pe camp,nu mai sufocati atat orasul cu betoane.
18
8
PAI SI CARE E SOLUTIA? E MAI BINE CU BALARII ACOLO? SI LASATI AIA CU SA SE FACA PARC, ACUM E TEREN PRIVAT NU E CAZUL
7
11
De unde a mai aparut si "Liga pentru drepturile Constantenilor"?. Cind consiliul municipal au desfiintat, tramvaiele si troleibuzele unde era Liga, si prefectura? Cind sa trtecem din secolul XIV in secolul XXI, apare liga si prefectura.
13
2
Toti vecinii saraciile romaniei sa planga pentru oras. Dar daca ii da un apartament moca ii bea si deareea la investitor
13
3
Va bateti joc de investitori!
12
21

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212