REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Turcan: Persoanele care cumulează pensia cu salariul, obligate să opteze pentru unul dintre drepturi

Turcan: Persoanele care cumulează pensia cu salariul, obligate să opteze pentru unul dintre drepturi

Replica API 18 martie 2021 | 00:00 1532

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că în cadrul şedinţei de guvern de miercuri a fost adoptat în primă lectură proiectul de act normativ privind posibilitatea continuării activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

Raluca Turcan

"Pentru sectorul public există nişte reglementări specifice, şi anume: în momentul în care o persoană optează pentru prelungirea activităţii, atunci, dacă îndeplineşte condiţiile de pensionare, se suspendă dreptul la pensie. Opţiunea continuării activităţii după împlinirea vârstei legale de pensionare are drept consecinţă, aşadar, suspendarea pensiei şi cei care cumulează în momentul de faţă pensie cu salariul la stat au obligaţia ca în 30 de zile de la publicarea acestui act normativ să-şi exprime această opţiune. Evident că angajatorii trebuie să-i informeze pe cei care în momentul de faţă se află în situaţia de cumul pensie-salariu, iar dacă nu fac lucrul acesta vor suporta consecinţe sub formă de amendă", a arătat Turcan, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, scrie Agerpres.

Ea a menţionat că proiectul, în ansamblul său, se referă la persoanele care au îndeplinit vârsta de pensionare şi care vor putea opta, la cerere, să lucreze până la vârsta de 70 de ani. Turcan a subliniat că o continuare a activităţii reprezintă "o opţiune, un drept şi în nici un caz de o obligaţie".

"Persoanele îşi pot prelungi activitatea până la 70 de ani, atât în sectorul public, cât şi în sectorul privat. De asemenea, au posibilitatea să revină asupra acestei opţiuni de a munci şi să se întoarcă la pensie înainte de vârsta de 70 de ani, iar anii munciţi în plus de persoanele care optează pentru continuarea activităţii conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii. De asemenea, aş dori să menţionez câteva detalii ale acestui proiect. Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare şi doreşte să muncească mai departe depune o cerere în sensul acesta şi această cerere este practic suficientă pentru a-şi putea continua activitatea", a explicat ministrul.

Raluca Turcan a adăugat că proiectul de lege reglementează şi situaţia persoanelor care au calitatea de pensionar în momentul de faţă şi care pot să opteze să se reangajeze până la vârsta de 70 de ani.

Totodată, sunt prevăzute şi câteva excepţii. Astfel, persoanele care sunt alese în funcţii publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituţie sunt exceptate de la aplicarea acestei prevederi legislative. De asemenea, sunt exceptate persoanele care încasează în momentul de faţă venituri sub formă de drepturi de autor şi drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadraţi în cadrul III de invaliditate, asistenţii maternali, asistenţii personali şi îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.

"Proiectul de lege, de asemenea, reglementează, tot din perspectiva respectării Constituţiei, şi situaţia persoanelor care în momentul de faţă se află într-un mandat definit de lege, pentru că un mandat definit de lege, aflat în desfăşurare, nu poate să fie suspendat printr-un act normativ complementar", a spus ministrul Muncii.

Turcan a afirmat că în momentul de faţă în sistemul public există aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul, iar aproximativ 102.000 de persoane de peste 65 de ani au optat să cumuleze pensia cu salariul, atât în sistemul public, cât şi în sistemul privat.

"Aşadar, este evidentă dorinţa de prelungire a perioadei active pentru persoanele care lucrează şi în sistemul public şi în sistemul privat", a conchis Raluca Turcan.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai cretino,din ce spui tu, bugetarul care a indeplinit varsta si conditiile de pensionare,trebuie sa opteze ca sa lucreze la privat sau sa nu primeasca pensie.Mai sluto,daca omului nu ii ajunge pensia,mai poate si vrea sa lucreze undeva la un privat care il accepta,dde ce nu il lasi toanta dracului?Cetateni ai acestei tari care se duce de rapa cu aceste hahalere de la gubernare,cat mai aveti de gand sa rabdati?
1
0
Multa muie proasto cu tot cu legea ta. Studiaza Constitutia si apoi deschide gura ca pute vaca dracului
2
0
nu vad de ce deranjeaza cumulul asta? pt pensie oamenii au muncit 20-30 de ani, pt salariu muncesc in continuare? care este ilegalitatea si imoralitatea? Aaaaa...vreti sa va bagati pilele voastra de partid si nu aveti unde....asta este altceva
4
2
OK,cei cu reale abiitati si experiente,care au varsta pensionarii,nu mai au motivatia sa faca bine societatii. In locul lor,sa vina repede niste neezperimentati,care sa faca prqactica pe seama consumatorului,oricare ar fi el. Brabo! O lege ,,otova'',aplicata ,,otova''. Ce e de vazut,este ca populimea romaneasca nu se revolta,crezand ca e o chestie ce priveste numai pe unii,i,,lasa-i naibi''.Nu! Totul va fi de cacat pentru toti,inclusiv pentru cei ce striga ,,muie PSD''. Da,Turcan e praf si face praf,dupa ce i se spune de niste inepti,praf si ei.Romania pica! Se duce dracului,democratic.
6
0
CREZI CA TOVARASII TINERI AU CHEF DE MUNCA???TE INSELI. CARE ANGAJATOR SE COMPLICA SA ANGAJEZE: TATUATI...VOPSITI DIN CAP PANA-N KUR...CERCELATI..BARBOSI...PETICITTI IN GENUNCHI SI-N KUR..DROGATI...TUTUNGII...CAND AU TIMP SA MUNCEASCA TOV, TINERI...CAND MAI MERG LA CARCIUMA???LA FETITE???VA AMAGITI...TINERII NU VOR DE MUNCA IN ACESTA TARA...S-AU INVATAT SA TRANDAVEASCA...NU LE MAI TINETI PALMA LA KUR ACESTOR LICHELE...
4
1
Sunt 102.000 fara a i numara pe cei mai multi pensionari, care provin din structurile MAI, SRI, MApN, cale caror case de pensii spun ca datele sunt confidentiale!
3
5
Cam multi pensionari nesimtiti se oftica pe aici. Bai, nesimtitilor uite cum sta treaba: pensie iei ca .. chipurile nu mai esti bun de munca. Dar dupa aia devii dintrodata apt pentru orice munca mai ales pentru alea la stat unde intri cu spaga ca doar ai de unde da spaga nu ? Iar tinerii amarati nu au unde munci din cauza voastra care nu stiti sa deschideti calculatorul. Adica tocmai aia care nu au casa au copii si au nevoie de bani. Lasa ti i sa traiasca si pe altii ca s ar putea sa se intoarca impotriva voastra cat de curand.
2
7
Fa , tu esti mai proasta ca Turcan ! De unde pula noastra ai scos sintagma ca : la Privat se demonstreaza valoarea Adevarata ? Adica eu , care sunt Expert Contabil la pensie sa ma angajez sa il acopar pe un cacat de patron pt. evaziunile pe care le face ? In mintea voastra de balega aveti impresia ca bugetarii care isi platesc 100% impozitele sunt glugi de coceni , iar privatii care mai mult de 75% comit evaziuni ... sunt zei ?!? SICTIR cu legea voastra javrelor !
9
1
Vad ca i-ati exceptat de la aplicarea legii si pe judecatorii Curtii Constitutionale. Deci, sunt sanse ca aceasta lege vadit neconstitutionala sa fie declarata... constitutionala!
10
0
Corect! Felicitari d-na ministru! Da, sa opteze pentru unul dintre drepturi. Asa este CORECT. Alerga toti la stat, la STATUL DEGEABA sa incaseze 2-3-4 - etc. de venituri, din bugetul statului, din impozitul meu. De CE, pana CAND ??!! Sa mearga in privat, sa arate CE POATE si CAT POATE. Acolo isi demonstreaza VALOAREA adevarata. Nu in parlament, prin consilii de administratii, primarii, ...scheme incarcate cu nepoti, amante, secretare, soferi, deplasari, sporuri fara numar,..... Despre CE VORBIM ?! Pana cand ??
6
9
Benzina a sarit in aer, Euro a ajuns la un curs istoric, alimentele s-au scumpit, energia, gazele si multe altele au ,, explodat'' salariile sunt cat sa traiesti de pe o zi pe alta, ce sa zicem.
9
2
Avem dreptul la un singur drept dupa mintea bolnava a acestei curve care l-a supt la great pe Stolojan
14
3
De Art. 41 din Constitutia Romaniei ai auzit , botoaso ? Da' de ce sa munceasca pensionarii numai la cacatii de patroni semianalfabeti pt. 1500 de lei ? Ca asa vrea muia ta , ordinaro ? De un an jumatate de cand sunteti la putere nu ai luat nici o masura de protectie sociala ... doar concedieri si taieri salariale , achizitii fara licitatie cu care ati ajuns milionari in euro ! Acum dati afara din slujbe oameni care platesc legal impozite in timp ce 50% din privati fac evaziuni fiscale ! Pe 6 martie ati exonerat de la datoria de 600 milioane euro Bancile Straine din Romania , botoaso !
17
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108