REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

TURCAN și BOLOȘ au venit cu VEȘTI bune pentru SPITALELE constănțene

TURCAN și BOLOȘ au venit cu VEȘTI bune pentru SPITALELE constănțene

Replica API 12 noiembrie 2020 | 00:00 2368

Vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș, s-au aflat miercuri, 11 noiembrie a.c., în vizită de lucru în județul Constanța. Aceștia au vizitat Spitalul Județean Constanța și Spitalul Municipal Mangalia, acolo unde au semnat contracte pentru produse ce ajută unitățile medicale în lupta Covid-19 și nu numai.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" din Constanţa au semnat, miercuri, în prezenţa vicepremierului Raluca Turcan, un contract de finanţare a serviciilor de depistare a cancerului colorectal, proiect în valoare de aproximativ 23,7 milioane de lei, de care vor beneficia gratuit în jur de 50.000 de persoane. "Aici, la Spitalul Judeţean 'Sf. Apostol Andrei' a fost semnat între Ministerul Fondurilor Europene şi conducerea spitalului un program pe fonduri europene de screening al cancerului colorectal. Este un nou program de prevenţie semnat împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, după deblocarea acestor programe odată cu preluarea guvernării. Săptămâna trecută am semnat un proiect similar la Institutul Clinic Fundeni, astăzi semnăm aici la Constanţa, urmează să mai semnăm astfel de proiecte întrucât şi în strategia actuală, dar şi în strategia viitoare de sănătate, partea de prevenţie ocupă un loc extraordinar de important", a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

Vor fi 350.000 de beneficiari în total

Tot aceasta a declarat faptul că beneficiari ai proiectului sunt aproximativ 50.000 de persoane, iar valoarea acestuia este de circa 23,7 milioane de lei, astfel de programe continuând să fie implementate. "Proiectul este parte dintr-un set de proiecte pe parte de prevenţie în valoare de 117 milioane de euro, cu 350.000 de beneficiari în total. Vom avea 50.000 de beneficiari şi, în următorul exerciţiu financiar, astfel de programe vor continua, având alocat în total, pentru viitorul exerciţiu financiar, 675 de milioane de euro pe partea de prevenţie. Practic, prin acest tip de program, se poate face depistare precoce, diagnostic rapid, inclusiv intervenţie pentru o boală care are incidenţă foarte mare şi generează un procent mare de deces prevenibil, România se află în top la decesele prevenibile în Uniunea Europeană", a mai spus Raluca Turcan.

Aparatură medicală de peste 7 milioane de euro

Ea a menţionat că la SCJU Constanţa va fi decontată şi achiziţionarea de aparatură medicală, în valoare de 7,5 milioane de euro. "Tot împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă 'Sf. Apostol Andrei' vom mai semna şi decontarea achiziţionării de aparatură medicală în valoare de 7,5 milioane de euro, dintr-un total de achiziţii de aparatură medicală pentru întregul judeţ Constanţa de 37,5 milioane de euro. Practic, Guvernul Orban a alocat pentru achiziţionarea de echipamente şi aparatură medicală, până acum, 1,2 miliarde de euro la nivelul întregii ţări. Judeţul Constanţa are nouă proiecte, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă are un proiect de 7,5 milioane de euro, iar Spitalul Mangalia are un proiect de 5 milioane de euro. (…) Fondurile europene reprezintă principal sursă pentru următorii 10 ani și este foarte important cine le va gestiona. Dacă acest potențial uriaș de dezvoltare va intra pe mâna unor neprofesioniști România va rata un moment unic în istoria ei de dezvoltare", a adăugat vicepremierul.

Beneficiarii serviciilor de depistare a cancerului colorectal vor fi vârsnicii

Conform ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, cele 50.000 de persoane care vor beneficia gratuit de programul de screening vor fi cu vârstele cuprinse între 50 şi 74 de ani. "Mă bucur că am participat la semnarea acestui contract de finanţare important pentru judeţul Constanţa, 50.000 de persoane vârstnice cu vârstele cuprinse între 50 şi 74 de ani, (...). Este un test care costă foarte mult în momentul de faţă, calculele noastre arată că peste 200 de euro se plătesc pentru astfel de teste care sunt făcute în regim de prevenţie. Aşadar, grupul ţintă de beneficiari pe care l-am avut în vedere va putea să efectueze acest test în mod gratuit, pentru că începând de astăzi, la Spitalul de Urgenţă aceste teste trebuie să fie gratuite", a declarat ministrul Marcel Boloș.

Persoanele vârstnice vor putea beneficia şi de alte servicii

Tot ministrul finanțelor a mai adăugat și faptul că la Constanța au ajuns și voucherele pentru servirea meselor calde pentru vârsnicii fără posibilități. "În cursul acestei dimineţi, am avut surpriza plăcută să constatăm că au ajuns şi voucherele tot pentru persoane vârstnice, cu vârsta de peste 75 de ani şi cu pensia sub pensia minimă socială, încât cei 720 de lei în primă fază pe care i-am promis pentru servirea meselor calde vor fi viraţi în curând pe carduri. Procesul de distribuţie de la prefectură către primării se află în plin proces de desfăşurare şi este un alt serviciu de care se vor putea bucura persoanele vârstnice, alături de contractul de finanţare pe care l-am semnat astăzi", a mai spus Boloş.

În județul Constanța, vicepremierul Turcan a mai avut întâlniri cu Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța și s-a deplasat la Mangalia pentru a semnat un contract pe fondul combaterii efectelor pandemiei de coronavirus.

Video:

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce pula mea mai vrea si curva asta ajunsa vicepremier? Cu asemenea valori si lauda PNL. Cu siguranta a venit sa isi incaseze niste spagi .
5
2
Ba , mintiti la fel ca PSD , cred ca dupa alegeri formati din nou USL !
7
2
Deci cu fosta conducere nu se puteau sifona banii? Iar asta cu contract pentru produse impotriva Covid... e gluma, nu? Sa intrebam medicii din Judetean cati sunt testati? Dar... sa tot fie contracte... cu ai nostri. Mi-e sila de voi. Toti, si unii si ceilalti, nujte jeguri..
6
0
Jur ca-i vie.desenata cu stanga si neterminata.asta se culca proasta si se trezeste moarta,parca.
6
1
Cum ma sa vii, sa pozezi si sa iti asumi un proiect facut de altii??? Incredibil...
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272