REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Turcia lansează raiduri aeriene deasupra nordului Siriei

Turcia lansează raiduri aeriene deasupra nordului Siriei

Valentina CAMARA 21 noiembrie 2022 | 00:00 317

Un convoi militar turc trece prin satul Urum al-Jawz, în provincia Idlib, Siria, marți, 20 octombrie 2020. Autoritatea condusă de kurzi din nord-estul Siriei a cerut sâmbătă, 19 noiembrie 2022, locuitorilor să se unească împotriva oricărui posibil atac al Turciei, avertizând că o astfel de ofensivă va duce la un război îndelungat, anunță thetelegraph.com.

Foto cu fond informativ

Turcia a lansat sâmbătă lovituri aeriene asupra mai multor orașe din nordul Siriei, au anunțat forțele conduse de kurzi susținute de SUA, anunță AP.

UPDATE:

Ministerul apărării din Turcia confirmă ofensiva. Pe pagina oficială de Twitter sunt prezentate imagini cu avioanele de luptă plecate în misiune sub indemnul " Ticăloșii sunt trași la răspundere pentru atacurile lor perfide!"

Context:

Loviturile aeriene au avut loc la o săptămână după ce o bombă a zguduit un bulevard plin de viață din inima Istanbulului, ucigând șase persoane și rănind alte peste 80. Autoritățile turce au dat vina pentru atac pe Partidul Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK, aflat în afara legii, precum și pe grupurile kurde siriene afiliate acestuia. Cu toate acestea, grupurile militante kurde au negat implicarea.

Atât Ankara, cât și Washingtonul consideră PKK un grup terorist, dar nu sunt de acord cu privire la statutul grupărilor kurde siriene, care au fost aliate cu SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria.

Loviturile aeriene au vizat Kobani, un oraș strategic din apropierea frontierei turcești, pe care Ankara a încercat anterior să îl depășească în planurile sale de a stabili o "zonă sigură" de-a lungul nordului Siriei. Purtătorul de cuvânt al FDS, Farhad Shami, a adăugat într-un tweet că două sate puternic populate cu persoane strămutate se află sub bombardamente turcești.

Presa siriană de opoziție a relatat că loviturile aeriene turcești au vizat poziții ale Forțelor Democratice Siriene conduse de kurzi.

Nu au fost raportate victime.

În Irakul vecin, Consulatul General al SUA din Erbil a declarat că monitorizează "rapoarte credibile din surse deschise" privind posibile acțiuni militare turcești în nordul Siriei și în nordul Irakului în zilele următoare.

Autoritatea condusă de kurzi în nord-estul Siriei a declarat sâmbătă că, dacă Turcia atacă, atunci luptătorii din zonă vor avea "dreptul de a rezista și de a ne apăra zonele într-un mod major care va duce regiunea într-un război lung".

Turcia a lansat trei operațiuni transfrontaliere majore în Siria din 2016 și controlează deja unele teritorii din nordul țării, potrivit știripesurse.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218