REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Turcii de la fabrica de amidon din Medgidia prosperă cu bani de la stat

Turcii de la fabrica de amidon din Medgidia prosperă cu bani de la stat

Andreea POPA 27 mai 2023 | 00:00 5187

Turcii de la Omnia Europe, care dețin fabrica de amidon de la Medgidia, au început proiectul de extindere a unității, pentru care au contractat recent un credit de 40 de milioane de euro de la Banca Transilvania. La acesta se va adăuga ajutorul de stat primit de Omnia Europe SA de la Guvernul României, în valoare de 28 de milioane de euro. În plus, acționarii turci vor mai contracta două credite suplimentare de alte 35 de milioane de euro. Firma avea deja la nivelul anului 2021 datorii totale de peste 83 de milioane de euro.

Turcii de la fabrica de amidon din Medgidia prospera cu bani de la stat

Acționarii Omnia Europe SA au aprobat contractarea unui credit de 40 de milioane de euro de la Banca Transilvania, ”având drept scop finanțarea/refinanțarea costurilor totale de dezvoltare nete de TVA ale proiectului nou de investiție industrială care prevede extinderea capacității de producție a fabricii de producție amidon și produse din amidon cu construcții noi și achiziții de utilaje/echipamente, plata altor cheltuieli legate de proiect, în vederea realizării unei unități de producție a amidonului ceros și a altor produse secundare rezultate”, scrie Economica.net.

Pe lângă acest credit, compania va mai contracta un credit punte/plafon pentru prefinanțarea ajutorului de stat în valoare de 20 de milioane de euro, dar și a unui credit pentru TVA, de 15 milioane de lei.

Turcii de la fabrica de amidon din Medgidia prospera cu bani de la stat

Fabrica din Medgidia produce pentru giganți precum Coca Cola, Pepsi și Danone

În decembrie 2022, Omnia Europe SA a obținut un ajutor de stat de 140 de milioane de lei, echivalentul a 28 de milioane de euro, pentru extinderea capacității de producție a fabricii sale de amidon de la Medgidia, deschisă în 2022, în urma unor investiții totale de circa 80 de milioane de euro. În 2018, compania turcă a mai primit un ajutor de stat, de 17,3 milioane euro, pentru fabrica de la Medgidia.

Turcii anunțau în 2016 investiții totale de peste 200 de milioane de euro la Medgidia. În noua fabrică se va produce maltodextrină pentru a satisface cererea actuală şi viitoare de produse alimentare de calitate pentru copii. Fabrica va avea şi o capacitate de producţie de fructoză cristalină. Tot aici se vor mai produce şi glucoză, siropuri de fructoză, amidon de porumb și monohidrat de dextroză.

Tosmur Grup, holdingul care controlează Omnia Europe SA, este unul dintre marii furnizori de produse pentru giganți alimentari precum Coca Cola, Danone, Pepsi, Nestle, Ferrero sau Unilever.

Turcii de la fabrica de amidon din Medgidia prospera cu bani de la stat Fatih Tosmur

Datorii de 83 de milioane de euro

Grupul turc controlat de omul de afaceri Fatih Tosmur derulează afaceri în agricultură (livezi și ferme) și mai deține două fabrici de amidon la Adana, în Turcia. Fabrica din Medgidia se întinde pe 10 hectare și este cea mai mare de acest gen din Europa, cu o capacitate de procesare de 120.000 de tone de porumb pe an, pentru început.

Turcii de la fabrica de amidon din Medgidia prospera cu bani de la stat

Omnia Europe SA a raportat pentru 2021 afaceri de 3,4 milioane de euro și un profit net de 155.000 de euro, dar și datorii totale de 83 de milioane de euro. Fabrica din Medgidia avea la data ultimei raportări fiscale 60 de angajați, dar numărul acesta urmează să depășească 200.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
da firma aia mare care face un multimodal in portul din sud si unde voi ziaristii v-ati ghiftuit nu primeste ajutor de la stat? stie ziarista ghiftuita ca acea firma ezternalizeaza profiturile in paradisurile fiscale? a, asa e turcii nu v-au dat baclavale!!! daia ati anulat comentariile la articolul cu pricina!!
0
0
Bogdan catalin face magarii cu sefii de acolo ! 0785309260 numarul excrocului !
0
0
Ozgune, mai minți angajații ca le mărești salariile?
6
0
In sfarsit o decizie inteleapta a statului roman. Ungaria practica de mult timp astfel de scheme de ajutor si uite unde a ajuns. Sper sa nu fie un singur ghiocel in facerea primaverii ....
2
1
Cumetre daca citesti doar titlul cazi in plasa asazisei jurnaliste care a scris articolul la comanda si care sterge comentariile care nu i convin. Au primit bani de la stat ca orice alt privat dar la fel cum si conpaniile de stat primesc bani.diferenta este ca una e ajutorul pt care turcii au facut credite la banci pt finantare de la stat bani pe care i vor folosi sa mareasca productia si sa creasca nr de angajati.ca tuta asta de a*****a a scris la comanda dar nu stie ce scrie. Macar astia au luat bani si construiesc ceva vezi ca multe companii publice si private au luat bani degeaba. Tu vezi ti de pensia ta acolo sau de ajytorul social si lasa chestiunile astea economice.andreeo nu poti tu sa stergi cat o sa comentez eu. Nu toata lumea e proas ta sinpune botul. Stiu cine ti a dat articolul si care e scopul
4
1
Se câștiga banii frumoși aici, dar este si de munca
10
2
nu inteleg de ce se dau bani la particulari. cei care platesc impozite, au fost de acord?
5
5
Brava la ei! Romanii nu au fost in stare si au vandut tot la pret de fier vechi. Acum, stau capra cu vaselina la indemana in fata turcaletilor! Aferim!
16
1
Turci a făcut investiți serioase
12
3
Ungaria a avut si ea mai mult de jumate. Romanii sunt doar niste amestecati cu tot felul de popoare din balcani
5
13

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102