REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Turnat în plin conflict armat, serialul ucrainean „In her car“ prinde contur

Turnat în plin conflict armat, serialul ucrainean „In her car“ prinde contur

A.F. 18 octombrie 2023 | 00:00 159

Serialul ucrainean ''In her car'', turnat în plin conflict armat şi proiectat săptămâna aceasta în cadrul evenimentului MIPCOM organizat la Cannes, îşi doreşte să le reamintească telespectatorilor din întreaga lume, fără a cădea în propagandă, că "războiul din Ucraina continuă" şi afectează oameni la fel ca ei, transmite marţi AFP.

Turnat in plin conflict armat, serialul ucrainean „In her car“ prinde contursursa foto: www.imdb.com 

Proiectul, coprodus de Gaumont, a fost dezvăluit anul trecut pe Croazetă, pentru a ilustra rezistenţa industriei TV ucrainene, în timpul celui mai mare târg internaţional din audiovizual.

Un an mai târziu, şase din zece episoade au fost filmate şi aproximativ zece difuzori europeni au participat la finanţarea sa, precum France Télévisions.

Serialul relatează povestea Lydiei (Anastasia Karpenko), un psiholog care, în urma invaziei ruse din 24 februarie 2022, decide să transporte refugiaţi cu maşina personală. Această sesiune de terapie improvizată este amestecată cu flashbackuri care prezintă vieţile anterioare ale pasagerilor, puse în perspectivă.

"A fost foarte important pentru mine să nu creez un serial despre război, ci despre modul în care războiul afectează destinul oamenilor, despre părerile lor despre lume", a explicat pentru AFP Eugen Tunik, în vârstă de 31 de ani.

"Când a început războiul, eu însumi am înţeles că toate problemele pe care le-am avut înainte de 24 februarie nu mai aveau deloc aceeaşi importanţă", a adăugat acest autor.

În primăvara anului 2022 i-a venit această idee, inspirată în special de munca voluntarilor, în timpul conflictului. Aflat în căutarea unui festival pentru seriale în cadrul căruia să-l poată prezenta, el a fost selectat de cel de la Berlin, unde guvernul ucrainean l-a autorizat să meargă.

Acolo l-a cunoscut pe Andreas Bareiss, producător pentru Gaumont în Germania şi membru al juriului de la Berlin. "În competiţie s-au aflat circa o sută de proiecte; doar trei sau patru au ajuns până la capăt. Şi mai era şi acest băiat foarte carismatic, cu un proiect cu totul special", de care "tot juriul s-a îndrăgostit instantaneu", a relatat pentru AFP acest producător.

Acesta din urmă şi-a pus în mişcare reţeaua pentru a strânge fonduri şi a ajuta grupul ucrainean Starlight Media.

Din martie 2023, filmările au putut demara, în locaţii ţinute secrete, în Kiev şi în zone învecinate. "A fost crucial pentru mine să filmez în Ucraina, nu pentru că sunt nebun, ci ca să prezint viaţa aşa cum era la începutul războiului" şi "pentru că o putem face", a explicat Eugen Tunik.

"Până şi actori francezi au venit la Kiev pentru un episod", a subliniat el, precizând că platourile de filmare sunt situate în apropierea adăposturilor antiaeriene şi că "multe echipe s-au întors la muncă".

Primele trei episoade, vizionate de AFP, nu sunt maniheiste şi nu îi condamnă pe ruşi, a căror limbă este vorbită de unele dintre personaje, cum ar fi soţul Lydiei, originar din Luhansk, în estul Ucrainei. Şi asta, în pofida respingerii pe care o provoacă acum în rândul multor ucraineni. "Nu am vrut să fac un serial de propagandă", ci "să spun adevărul", a comentat Eugen Tunik, care a încetat să mai vorbească limba rusă după invazie.

"Ar fi fost de înţeles ca serialul" să fie plin de ură, dar "în niciun moment Eugen nu a căzut în această capcană", a declarat Andreas Bareiss.

Nu este încă prea devreme pentru a aborda subiectul în ficţiune? "Este o dezbatere pe care o avem", însă războiul este doar un "decor" în serial, a argumentat Eugen Tunik, care a refuzat să abordeze "cele mai teribile şi mereu dureroase evenimente petrecute la Bucea sau Mariupol".

"Este momentul potrivit", a spus Veronika Kovacova, de la Beta Film, responsabilă cu vânzările internaţionale. "Nu aş spune că oamenii au tendinţa de a uita Ucraina, dar şocul iniţial a trecut", a adăugat ea.

Un alt serial inspirat de război, "Those who stayed", va ajunge pe Netflix la 1 noiembrie, în Ucraina şi alte ţări din Europa de Est. De asemenea, va fi difuzat la televiziune în 12 ţări, inclusiv Franţa şi Australia, potrivit grupului ucrainean Film.UA, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468