REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
11.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Tusea convulsivă la copii - tratament şi remedii naturiste

Tusea convulsivă la copii - tratament şi remedii naturiste

Replica API 9 decembrie 2020 | 19:33 1077

Tusea convulsivă, cunoscută în popor sub denumirea de tuse măgărească, mai poartă și denumirea de pertussis. Această este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Bortella pertussis și afectează, în general, bebelușii mai mici de 6 luni, dar și copiii cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani.

Principalul simptom al tușei convulsive este tusea, care se manifestă în episoade severe, iar sunetele scoase de copil în timp ce tușește pot fi asemuite cu cele produse de un măgar – de aici și denumirea de tușe măgărească pe care această afecțiune și-a căpătat-o în popor, scrie doc.ro.

Cauze tuse convulsivă

Atunci când o persoană care suferă de tuse convulsivă tușește, strănută sau rade, mici particule de salivă care conțin bacteria Bortella pertussis se răspândesc în aer. Asta înseamnă că orice persoană expusă la aerul contaminat poate dezvoltă tușe convulsivă.

În prima faza, bacteria pătrunde la nivelul căilor respiratorii, apoi se atașează de mucoasa care căptușește plămânii. În timp, apare inflamația, care determina principalul simptom al acestei afecțiuni – tusea persistentă.

Tusea convulsivă poate să apară la orice vârstă. Această durează timp de 3-6 săptămâni.

Simptome tuse convulsivă

În general, semnele și simptomele acestei boli pot fi confundate cu cele ale unei banale răceli. Este vorba despre:

Rinoree (n.r. secreții nazale)

Strănut

Tușe

Febra mică

După 1-2 săptămâni de la debutul simptomelor, tusea începe să fie productivă. Tusea se manifestă episodic și o criză de tușe poate dura mai bine de 1 minut. Uneori, copiii se înroșesc sau învinețesc la față din cauza tușei. Copiii mai mici de 6 luni sunt expuși riscului de complicații severe ale tușei convulsive, de aceea se recomandă internarea acestora.

Diagnosticare tuse convulsivă

Dacă bănuiești că cel mic suferă de tuse convulsivă, du-l la medic. De asemenea, atunci când tusea copilului persistă în ciuda tratamentului administrat, ar putea fi vorba despre tușe convulsivă.

Apelează de urgență la ajutor medical dacă cel mic respiră foarte greu și buzele încep să i se învinețească.

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul va face anamneză, examinarea fizică, analize de sânge, precum și analize ale secreţiilor nazale. E posibil că bacteria care provoacă tusea convulsivă să nu fie detectată la analize – acest lucru se petrece dacă tusea e mai veche de 3 săptămâni ori dacă pacientul a administrat antibiotice înainte de recoltarea secreţiilor.

Tratament tuse convulsivă

Dacă tusea convulsivă este diagnosticată în stadiu incipient, antibioticele pot trata cu succes această condiție și simptomele sale. Mai mult decât atât, antibioticele vor împiedică bacteria să infecteze și alți copii.

Este, de asemenea, foarte important să nu administrăm celui mic medicamente antitusive sau expectorante întrucât acestea nu sunt eficiente în tratarea tușei convulsive.

Tratamentul recomandat de medic trebuie administrat exact așa cum a prescris medicul.

Complicații tuse convulsivă

Tusea convulsivă este periculoasă la bebelușii mai mici de 6 luni întrucât crește considerabil riscul de complicații.

Din cauza tusei convulsive, e posibil că cel mic să verse, să aibă probleme de respirație sau să fie epuizat.

Ce faci pentru a preveni tusea convulsivă

Dacă te îngrijorezi la gândul că cel mic ar putea suferi de tuse convulsivă, e bine să știi că există câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni această afecțiune.

Există vaccin antipertussis. Imunizarea se face la recomandarea medicului, cu acordul părinților.

De asemenea, copiii care intră în contact cu persoane care suferă de tuse convulsivă trebuie duși de urgență la medic pentru a verifică dacă bacteria a fost deja contractată și pentru administrarea tratamentului pe baza de antibiotice, dacă este cazul.

Copiii care primesc diagnosticul de tuse convulsivă nu vor mai intră în contact cu alți copii timp de 3 săptămâni, astfel încât să se prevină răspândirea infecției.

Remedii naturiste tuse convulsivă

Fiind o afecțiune cauzată de o infecție bacteriană, remediile naturiste trebuie folosite în paralel cu tratamentul medicamentos, nu pe post de unic tratament.

Ceaiurile și supele de pui pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor neplăcute specifice tusei convulsive. Siropurile de ceapă și cel de ridichi pot ameliora, de asemenea, simptomele tușei convulsive.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212