REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

TVR se chinuie de 7 ani să recupereze taxa TV de la Hotel Regal din Costineşti

TVR se chinuie de 7 ani să recupereze taxa TV de la Hotel Regal din Costineşti

Replica API 2 iulie 2019 | 00:00 279

Atât persoanele fizice din România, cât şi cele juridice, sunt obligate să plătească lunar o taxă radio-TV, care este inclusă în abonamentul la energie electrică, taxă plătită în contul Societăţii Române de Televizune. Printre clienţi, se numără şi SC Vila Regal din Costineşti. SRT se chinuie de 7 ani în instanţă să recupereze debitul invocat. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Mangalia, în 2012 Societatea Română de Televiziune a chemat în judecată S.C. Vila Regal S.R.L. pentru ca instanța, prin hotărârea ce o va pronunța, să oblige pe cea din urmă la plata sumei totale de 16.572.20 lei reprezentând contravaloare taxă pentru serviciul public de telecomunicaţii datorată pentru perioada decembrie 2011 – iunie 2015. Procesul nu s-a finalizat definitiv nici în ziua de astăzi.

SRT este o instituție de interes național care funcționează ca serviciu public autonom în subordinea Parlamentului României. În această calitate, a prestat societăţii servicii de telecomunicaţii iar în contul serviciilor prestate, Vila Regal- în calitate de beneficiar- avea obligația potrivit HG nr. 978/2003 să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune și o taxă lunară pentru serviciul public de telecomunicaţii, în cuantum de 7,7 lei/cameră. Societatea Vila Regal deține în administrare unitatea de primire turistică Hotel Regal, cu un număr de 52 camere, astfel că, potrivit SRT, datorează o taxă lunară. Cum societatea a încheiat cu Electrica S.A., la locația denumită Hotel Regal, un contract de furnizare a energiei electrice, aceasta din urmă avea obligația de a achita taxa către Electrica S.A., și nu către reclamantă. Vila Regal a invocat în instanţă prescripţia dreptului la acțiune în ce privește perioada 2011-2012 , cu motivarea că dreptul material la acțiune este prescris pentru această perioadă, în condițiile în care pârâta nu a primit notificările despre care se face vorbire în acțiunea introductivă.

Judecătoria Mangalia, instanţa care a analizat cererea pe fond, a admis, în 2015, acţiunea, însă doar în parte. A excepția prescripției dreptului material la acțiune în ce privește taxa datorată pentru perioada decembrie 2011 – mai 2012. SC Vila Regal a fost obligă la plata, către SRT, la plata sumei de 14.259,80 lei reprezentând contravaloare a taxei datorată pentru perioada iunie 2012 – iunie 2015.

Şi instanţa de recurs, în speţă Tribuanlul,a fost de partea Serviciului Român de Televizune, însă, din nou,a fort atacată, prin apel, hotărârea.

SC Vila Regal a relevat, potrivit rolii.ro., că autoritatea judiciară a realizat o greșită interpretare și aplicare a dispozițiilor din materia probațiunii , a dispozițiilor HG 978/2003 și ale Legii nr. 41/1994 , atunci când a apreciat că datorează reclamantei TVR suma de 14.259,80 de lei. În realitate , obligația de plată nu subzistă în sarcina acesteia, întrucât beneficiarul serviciilor de televiziune a achitat taxa , cu prilejul plății contravalorii energiei electrice consumate. Rămâne de văzut care va fi poziţia Curţii de Apel, pronunţarea fiind stabilită pentru 3 iulie.

Mirela PASCAL

sursa foto: Litoralul Romanesc

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
taxa era un abuz,o plateai de ori .......o data pe factura de curent si inca o data la societatea de cablu
0
0
Adi mazilu si horia costantinesc sunt cei mai mari hoti de pe litoralul romanesc doar fac parte din PSD Adi a fost la vama horia inca este la OPC poate ne spune Adi cum este sa stai iarna in apa din cauza datoriilor sau cad te plochiaza baieti pe autostrada si ii ia geanta cu bani din brate lui maicasa
3
0
Asa arata un hotel de pe litoralul condus de habarnistii sefi ai asociatiilor de litoral? Mi e scarba...
2
1
avem legi dkkt si judecatori care favorizeaza infractorii. VREM LEGI EUROPENE
3
1
Taxa aceasta are peste 1 an de cand a fost eliminata. Oricum, pare a fi o suma enorma. Ce a facut TVR de banii acestia? Ce materiale, documentare si filme de ultima aparitie a difuzat?
5
1
taxa e de mult anulata de dragnea
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272