REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ucraina a trimis armata să lupte împotriva oraşului separatist Slaviansk. La Odesa a fost BAIE DE SÂNGE

Ucraina a trimis armata să lupte împotriva oraşului separatist Slaviansk. La Odesa a fost BAIE DE SÂNGE

Replica API 3 mai 2014 | 00:00 81

Obama şi Merkel ameninţă Rusia cu o nouă serie de sancţiuni

Obama şi Merkel ameninţă Rusia cu o nouă serie de sancţiuni

Haosul domneşte în continuare în Ucraina, armata lansând vineri o vastă operaţiune militară împotriva oraşului separatist prorus Slaviansk. În urma acestei operaţiuni, doi militari ucraineni au fost ucişi, în timp ce două elicoptere MI-24 au fost doborâte cu lansatoare de rachete portabile în apropiere de Slaviansk, bastionul insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării. Mai mult, 38 de persoane au murit la Odesa, după ce Bursa de Mărfuri a fost incendiată de susţinători pro-ruşi. Alte 3 persoane au murit, tot la Odesa, ca urmare a violenţelor din stradă.

Îngrijorată de situaţia prezentă, Rusia cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, oficialii de la Moscova apreciind că Ucraina se îndreaptă spre "catastrofă". Pe de altă parte, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a cerut Rusiei să înceteze "isteria şi ameninţările", precizând că operaţiunea de la Slaviansk s-a soldat cu doi morţi de partea serviciilor de securitate şi mai mulţi de partea insurgenţilor proruşi, conform Mediafax. Sute de militanţi proruşi purtând căşti de protecţie şi având bâte au atacat un grup de aproximativ 1.500 de manifestanţi proeuropeni, în centrul oraşului Odesa. Forţele de ordine au încercat fără rezultat să ţină la distanţă cele două grupuri. Cel puţin zece persoane au fost rănite în confruntări, iar una a murit. "O persoană rănită prin împuţcare a murit înainte de sosirea ambulanţei", a comunicat Ministerul ucrainean de Interne. "Folosirea forţei militare împotriva propriului popor duce Ucraina spre o catastrofă", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de AFP. "Exprimăm indignare faţă de lansarea unei operaţiuni militare la Slaviansk cu participarea teroriştilor din Pravi Sektor (Sectorul Dreapta)", o mişcare paramilitară naţionalistă, a subliniat diplomaţia rusă, citată de Mediafax. "Folosind aviaţia pentru a trage asupra localităţilor civile, regimul de la Kiev a lansat o operaţiune de represalii distrugând ultima speranţă privind viabilitatea acordului de la Geneva", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin. Considerând că integritatea teritorială a Ucrainei este ameninţată, preşedintele interimare Oleksandr Turcinov a reintrodus joi încorporarea obligatorie în armată, în faţa deteriorării situaţiei în est. Ca urmare a escaladării conflictelor, Rusia este ameninţată de preşedintele SUA, Barack Obama şi de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, cu o nouă serie de sancţiuni. "Rusia riscă să suporte costuri suplimentare dacă tentativele de a destabiliza Ucraina vor continua", a subliniat Obama, cerând Moscovei să faciliteze eliberarea observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. "Rusia trebuie să facă totul pentru eliberarea imediată a observatorilor", a insistat preşedintele Statelor Unite. Uniunea Europeană este "pregătită" de lansarea celei de-a treia serii de sancţiuni împotriva Rusiei, a avertizat, la Washington, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, conform Mediafax.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212