REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.8° Constanța Vin., 24 Mar. 2023
Anul XX Nr. 6312
9.8° Constanța Vineri, 24 Martie 2023 Anul XX Nr. 6312

UE adoptă noi norme privind îngrăşămintele

UE adoptă noi norme privind îngrăşămintele

Replica API 22 mai 2019 | 00:00 147

Consiliul UE a adoptat marţi un regulament care armonizează cerinţele pentru îngrăşămintele produse din minerale fosfatice şi din materii prime organice sau secundare în UE, deschizând noi posibilităţi pentru producţia şi comercializarea acestora pe scara largă, informează un comunicat de presă.

Regulamentul stabileşte limite armonizate pentru o serie de contaminanţi, cum ar fi cadmiul, conţinuţi în îngrăşămintele minerale.

"Aceste noi norme vor garanta faptul că numai îngrăşămintele care respectă cerinţe şi standarde de înaltă calitate şi siguranţă la nivelul UE pot fi vândute în mod liber pe teritoriul UE. Noile norme vor stimula producţia şi utilizarea îngrăşămintelor fosfatice cu un conţinut scăzut de cadmiu şi a îngrăşămintelor organice şi vor oferi mai multe opţiuni fermierilor orientaţi către o agricultură mai ecologică", a declarat ministrul român al Economiei, Niculae Bădălău.

Potrivit regulamentului, produsele fertilizante ale UE care poartă "marcajul CE" vor trebui să îndeplinească anumite cerinţe pentru a beneficia de libera circulaţie pe piaţa internă a UE. Acestea includ niveluri maxime obligatorii ale contaminanţilor, utilizarea unor categorii de materii componente definite şi cerinţe în materie de etichetare.

Producătorii de îngrăşăminte care nu poartă marcajul CE vor avea în continuare posibilitatea de a le introduce pe piaţa lor naţională.

Noul regulament, care înlocuieşte regulamentul precedent din 2003 privind îngrăşămintele, reglementează toate tipurile de îngrăşăminte (minerale, organice, amelioratori de sol, substanţe care influenţează creşterea etc.).

Regulamentul mai trebuie să fie semnat şi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Acesta va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării şi va începe să se aplice la trei ani de la intrarea sa în vigoare.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
352410482840
5/49
21246111913
joker
36197331516