REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

UE trebuie să găsească o soluţie acceptată de toate statele membre

UE trebuie să găsească o soluţie acceptată de toate statele membre

Victor ROTARU 1 octombrie 2022 | 00:00 472

Uniunea Europeană trebuie să găsească un mod de a aborda plafonarea preţului la gazele naturale care să fie acceptat de toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar, a afirmat vineri comisarul european pentru energie, Kadri Simson, transmite Reuters.

"Deoarece statele membre UE aşteaptă soluţii diferite, Comisia Europeană trebuie să prezinte ideea care să aibă sprijinul tuturor...va trebui să găsim o soluţie care să fie acceptabilă pentru toate statele membre UE", a declarat Kadri Simson, la sosirea sa la reuniunea miniştrilor Energiei din UE, unde se va discuta problema plafonării preţului gazelor naturale.

Cele 27 de state membre UE negociază propunerile făcute săptămâna trecută pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie şi a limita costurile pentru consumatori, dar deja Bruxelles-ul analizează măsuri suplimentare.

Conform unei propuneri consultate de Reuters, un grup de state membre UE intenţionează să preseze Comisia Europeană să vină cu planuri pentru un plafon pentru preţul gazelor naturale, valabil la nivelul întregului bloc comunitar.

La începutul acestei luni, Executivul comunitar a prezentat un pachet de măsuri de urgenţă destinat să răspundă la explozia preţurilor la energie, dar cu toate acestea a evitat să plafoneze preţul gazelor naturale, un subiect care a provocat diviziuni în rândul celor 27 de state membre UE.

Potrivit Reuters, ţările care sunt în favoarea plafonării intenţionează să îşi intensifice presiunile la adresa Bruxelles-ului printr-o scrisoare în care să ceară Comisiei Europene să vină cu propuneri pentru un plafon la preţul gazelor naturale, propuneri ce ar urma să fie discutate la reuniunea de vineri a miniştrilor europeni ai Energiei, iar o propunere legislativă ar urma în cel mai scurt timp posibil.

"Recunoaştem eforturile făcute de Comisie şi măsurile care au fost avansate pentru a răspunde crizei. Dar nu am abordat cea mai gravă problemă dintre toate: preţul angro al gazelor naturale", se arată în documentul consultat de Reuters.

Potrivit unor oficiali europeni, aproximativ 10 state membre intenţionează să semneze această scrisoare, printre care Belgia, Italia Polonia, Malta şi Grecia.

Adresată comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, scrisoarea cere un plafon de preţ pentru toate tranzacţiile angro cu gaze naturale. Reuters precizează că diplomaţii statelor membre negociau luni conţinutul scrisorii astfel că este posibil să sufere modificări.

Potrivit unei variante de lucru a scrisorii, plafonarea preţului gazelor ar ajuta statele membre să contracareze "presiunile inflaţioniste nesustenabile", care afectează gospodăriile şi companiile, şi ar putea fi concepută într-un mod care să asigure securitatea aprovizionării.

Pe de altă parte, o serie de alte state membre se opun ideii plafonării preţului gazelor, ceea ce ridică semne de întrebare dacă va fi strâns sprijinul necesar pentru o propunere europeană.

Germania, Ţările de Jos şi Danemarca susţin că plafonarea preţurilor ar pune în pericol securitatea aprovizionării prin subminarea capacităţii UE de a atrage livrări de gaze la iarnă.

Rusia a redus livrările de gaze spre Europa, după ce Occidentul a impus sancţiuni Moscovei în contextul invadării Ucrainei, astfel că ţările membre să chinuie să găsească furnizori alternativi.

Până acum, Comisia Europeană a propus o serie de măsuri de urgenţă la nivelul UE, precum taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi reducerea consumului de electricitate. Statele membre negociază aceste propuneri şi intenţionează să le aprobe la reuniunea de vineri a miniştrilor europeni ai Energiei.

În paralel se discută alte propuneri ale UE, inclusiv oferirea de sprijin de lichiditate pentru firmele din energie şi măsuri suplimentare care să ducă la scăderea preţului gazelor.

Comisia Europeană trebuia să publice, săptămâna aceasta, o actualizare cu privire la noile măsuri pe care le analizează, însă oficialii europeni consultaţi luni de Reuters au spus că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la începutul lunii octombrie, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se poate incepe cu constientizarea faptului ca gazele si electricitatea se livreaza in folosul populatiei in primul rand,abia apoi vorbim de ce averi se pot face de cativa indivizi. Da,sistemul economic capitalist inseamna anumite drepturi ale privatilor,insa ce sa vezi,nu se poate sa devii proprietar al vietilor tuturor ca ai tu robinetul sau heblul in mana. Resursele Terrei sunt ale omenirii,nu ale catorva oameni. De aici se pot intelege si intocmi la naiba masuri bune pentru toti.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218