REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Uganda: Bilanţul epidemiei de Ebola a crescut la 48 de morţi

Uganda: Bilanţul epidemiei de Ebola a crescut la 48 de morţi

A.F. 5 noiembrie 2022 | 00:00 171

Bilanţul unei epidemii de Ebola din Uganda a crescut la 48 de decese şi 131 de cazuri confirmate, a anunţat joi un reprezentant al autorităţilor sanitare implicat în gestionarea focarului, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, ministerul Sănătăţii din Uganda a anunţat un bilanţ de 30 de decese şi 109 cazuri confirmate.

"Cazuri confirmate până în prezent: 131 şi 48 de decese", a declarat Henry Kyobe Bosa, care conduce centrul operativ Ebola în cadrul Ministerului Sănătăţii din Uganda, la un briefing organizat de biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Africa.

"Cu privire la răspândire şi la momentul la care este probabil să avem un sfârşit al epidemiei, niciunul dintre experţii de la acest panel nu poate prezice de fapt când se va încheia", a spus el, adăugând că autorităţile au luat măsuri precum urmărirea contactelor, comunicarea riscurilor şi metode adecvate de tratament şi pentru înmormântări în vederea controlării focarului.

Luna trecută, guvernul s-a arătat optimist, declarând că epidemia de Ebola ar putea fi stopată până la sfârşitul anului.

Cea mai importantă agenţie de sănătate publică din Africa - Centrele africane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor - a declarat săptămâna trecută că situaţia "nu scăpa de sub control", citează Agerpres.

Virusul care circulă în Uganda este tulpina Sudan de Ebola, pentru care nu există un vaccin cu eficacitate dovedită, spre deosebire de tulpina Zair, mai comună, observată în timpul focarelor recente din ţara vecină Republica Democrată Congo.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat la jumătatea lunii octombrie că un studiu clinic asupra vaccinurilor împotriva tulpinii Sudan de Ebola ar putea lua startul peste câteva săptămâni.

Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a arătat miercuri îngrijorat de primele cazuri de Ebola din capitala Ugandei, Kampala şi a lansat un apel către ţările vecine să îşi sporească de urgenţă nivelul de pregătire pentru o posibilă răspândire a virusului.

Directorul OMS a explicat, în cadrul conferinţei săptămânale, că districtul Mubende rămâne cel mai afectat.

El a subliniat, însă, că numărul cazurilor a crescut recent în alte districte şi că au fost confirmate 17 contagieri în capitala Kampala, cu o populaţie de aproximativ 1,5 milioane de locuitori.

"Faptul că există cazuri într-un oraş dens populat evidenţiază riscul foarte real de transmitere ulterioară şi nevoia foarte urgentă de pregătire sporită în districtele şi ţările învecinate", a avertizat directorul OMS.

Uganda s-a confruntat cu mai multe epidemii de Ebola, ultima oară în 2019.

Organizaţia a eliberat marţi alte 5,7 milioane de dolari din fondul său de rezervă destinat urgenţelor pentru a sprijini răspunsul la virus în Uganda, pe lângă cele 5 milioane de dolari deja alocate, a anunţat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Transmiterea la om a acestui virus se face prin fluide corporale, principalele simptome fiind febră, vărsături, diaree şi sângerări.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212