REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.5° ConstanÈ›a Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.5° ConstanÈ›a Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Ultimele date despre atentatul de la Istanbul: Poliţia a arestat 47 de persoane

Ultimele date despre atentatul de la Istanbul: Poliţia a arestat 47 de persoane

A.F. 14 noiembrie 2022 | 18:08 996

PoliÅ£ia din Istanbul a arestat 47 de persoane, între care o femeie siriană acuzată de amplasarea bombei, în urma atacului care a avut loc duminică pe bulevardul Istiklal din Istanbul, soldat cu moartea a ÅŸase persoane ÅŸi rănirea altor 81, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Åžase persoane au murit ÅŸi 81 au fost rănite când o bombă a explodat pe artera pietonală populară Istiklal din Istanbul, la cea mai aglomerată oră.

Ministrul turc al JustiÅ£iei, Bekir Bozdag, a declarat că ”o femeie a stat aÅŸezată pe o bancă timp de 45 de minute”, iar explozia a avut loc la câteva minute după ce a plecat, potrivit „The Guardian”.

Ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, a declarat luni dimineaÅ£a că atacul a fost planificat într-un oraÅŸ cu majoritate kurdă din nordul Siriei ÅŸi i-a învinovăţit pe militanÅ£ii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) ÅŸi Unităţile de Apărare a Poporului (YPG).

”Potrivit informaÅ£iilor noastre, ordinul pentru atacul terorist mortal a venit de la Ayn al-Arab, din nordul Siriei, unde PKK/YPG-ul îÅŸi are sediul în Siria”, a spus el, citează stiripesurse.ro.

PKK a negat, luni, că ar fi implicat în atentat. ”Este exclus ca noi să Å£intim civili în vreun fel”, a precizat organizaÅ£ia într-o declaraÅ£ie pe site-ul său că

MilitanÅ£ii ÅŸi atacatorii kurzi, acuzaÅ£i de Ankara că ar avea legături Statul Islamic (IS), au mai fost acuzaÅ£i ÅŸi în trecut că sunt responsabili de atentate care au vizat centrul Istanbulului, dar niciodată aceste grupuri nu au revendicat atacurile.

Ankara, Washingtonul ÅŸi UE etichetează PKK-ul drept grup terorist. YPG are legături cu PKK, dar face parte din ForÅ£ele Democratice Siriene, susÅ£inute de SUA, care au luptat împotriva militanÅ£ilor IS în nordul Siriei.

Şeful biroului de presă al preşdintelui turc, Fahrettin Altun, a sugerat că ar putea exista un potenţial impact asupra relaţiilor SUA-Turcia, care rezultă din nemulţumirea de lungă durată a Ankarei faţă de sprijinul oferit de Washington grupărilor kurde din nordul Siriei.

”Comunitatea internaÅ£ională trebuie să fie atentă. Atacurile teroriste împotriva civililor noÅŸtri sunt consecinÅ£e directe ÅŸi indirecte ale sprijinului unor ţări pentru grupurile teroriste. Ele trebuie să înceteze imediat sprijinul lor direct ÅŸi indirect, dacă vor prietenia Turciei”, a spus el.

La rândul său, ministrul de interne Suleyman Soylu, a spus că Turcia ”nu va accepta mesaje de condoleanÅ£e” din partea SUA cu privire la atac.

PKK este vizat în mod regulat de operaÅ£iuni militare turce în nordul Irakului, iar Ankara a blocat intrarea Suediei în NATO după ce a acuzat-o că are clemenţă faţă de membrii acestui grup.

PreÅŸedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit înainte de a pleca spre summitul G20 de marÅ£i, din Bali, despre un ”atac perfid”, ÅŸi a subliniat că ”cei responsabili vor fi pedepsiÅ£i”.

Videoclipurile postate online din momentul atacului au arătat oameni îngroziÅ£i alergând ÅŸi încercând să se adăpostească în magazinele din apropiere, în timp ce o minge de foc se vedea înălÅ£ându-se.

Înaltul Consiliu turc al Audiovizualului (RTUK) a interzis temporar difuzarea momentelor cu explozia ”pentru a evita emisiunile care pot crea frică, panică ÅŸi tulburări în societate ÅŸi care pot servi scopului organizaÅ£ii teroriste”.

OrganizaÅ£ia de monitorizare a libertăţii web NetBlocks a declarat că datele reÅ£elei au arătat că autorităţile turce restricÅ£ionează accesul la platformele de social media, inclusiv Twitter, Instagram, YouTube ÅŸi Facebook, după atac. „Accesul la informaÅ£ii este vital în momente de urgenţă. Cercetările arată că restricÅ£iile reÅ£elelor sociale cresc dezinformarea după incidente ÅŸi atacuri de securitate”, a declarat fondatorul NetBlocks, Alp Toker.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ca futakul de capre erdogan si-a omorat cetatenii la fel ca in 2016 ca sa ramana la putere mwistul.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272