REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° ConstanÈ›a Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° ConstanÈ›a Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Uluitor! Capul reţelei de contrabandişti înarmaţi, lăsat liber de instanţa care îl condamnase în martie la puşcărie

Uluitor! Capul reţelei de contrabandişti înarmaţi, lăsat liber de instanţa care îl condamnase în martie la puşcărie

Replica API 7 mai 2012 | 00:00 2019

Cristian Liciu, tovarăşul lui Done şi a fostului poliţist Manea

Cristian Liciu, tovarăşul lui Done şi a fostului poliţist Manea

Vestea respingerii de către Judecătoria Constanţa, apoi şi de Tribunal, a propunerii de arestare formulată de Parchetul Curţii de Apel în privinţa contrabandiştilor de ţigări deţinători de arme a venit ca o lovitură atât pentru reprezentanţii Ministerului Public, cât şi pentru opinia publică. Surse din rândul anchetatorilor s-au declarat de-a dreptul "bulversate", cu atât mai mult cu cât, deşi s-a formulat recurs împotriva hotărârii primei instanţe, care s-a judecat în aceeaşi zi cu propunerea de arestare, în seara de vineri, 5 mai, întrucât expira ordonanţa de reţinere pentru unii dintre inculpaţi, şi calea de atac a fost respinsă, iar contrabandiştii urmează a fi cercetaţi în stare de libertate, chiar dacă majoritatea sunt deja cercetaţi în dosare similare de contrabandă, ba unii petrecând şi luni bune în arest preventiv. Însă, dacă între timp apar probe noi la dosar, procurorii nu vor ezita să propună, din nou, arestarea contrabandiştilor. Până atunci, "Replica" a descoperit un "amănunt" uluitor, care poate arunca în aer întreaga anchetă şi, mai ales, deciziile judecătorilor constănţeni: unul dintre contrabandiştii eliberaţi a fost condamnat la închisoare, cu executare, nu mai departe de 6 martie 2012, chiar de către Tribunalul Constanţa!

Concomitent cu efectuarea cercetărilor privind cantitatea uriaşă de ţigarete de contrabandă, în valoare de peste 3 milioane lei, descoperite în Ialomiţa, Medgidia şi Constanţa, în depozitele, locuinţele sau într-o dubă aflată în curtea unuia dintre bişniţari, procurorii au început ancheta şi în privinţa armelor găsite la aceştia, chiar dacă există un permis de port-armă şi unul de vânătoare. Anchetatorii urmează a stabili dacă aceste arme au fost introduse în ţară în mod legal, mai ales că sunt 3 arme cu muniţie adevărată, cu glonţ, şi numai una cu aer comprimat. De asemenea, urmează a se stabili dacă şi cantitatea impresionantă de muniţie era deţinută legal (peste 1.200 de cartuşe cu glonţ calibru 5,5 mm, 7,62 mm, 9 mm şi 16 mm, dar şi tuburile a altor peste 200 de cartuşe, descoperite pe poligonul grupării), ca şi echipamentele sofisticate de bruiaj şi antiinterceptare sau cele pentru ochire pe timp de noapte, cu infraroşu. De remarcat că tot acest arsenal de foc, suficient pentru o mică armată, la care se adaugă o arbaletă, săbii, toapoare, cuţite, macete, a fost descoperit în biroul administratorului unei firme din Medgidia, SC Diarny Import-Export SRL, care are ca obiect de activitate comerţul cu produse alimentare, băuturi alcoolice şi produse din tutun. IPJ Constanţa derulează, de altfel, o acţiune separată în acest sens, afaceristul din Medgidia care adăpostea armele, Varol Bechiş, de 39 de ani, membru AJVPS Constanţa, fiind cercetat penal pentru uz de armă fără drept.

Arme de foc cu infraroşu, dispozitive de bruiaj şi antiinterceptare şi...un cap de căprioară, descoperite la firma unui afacerist fugar din Medgidia

Şi un detaliu inedit în urma descinderilor: într-un frigider din sediul unde a fost descoperit arsenalul, anchetatorii au găsit un...cap de căprioară. De altfel, poliţiştilor şi procurorilor mai că nu le venea să creadă peste ce arsenal de război au dat, anchetatorii având informaţii şi acţionând pentru reţinerea unor "simpli" bişniţari de ţigări. Varol Bechiş, care controlează firma Diarny Import Export SRL alături de soţia sa, Marinela, dar şi de tatăl său, Naim, a reuşit să dea bir cu fugiţii în timpul agitaţiei de la sediul din Medgidia. Revenim asupra celor 10 inculpaţi săltaţi vineri de Garda de Coastă, cu sprijinul procurorilor, jandarmilor, comisarilor Gărzii Financiare şi vameşilor, pentru a dezvălui câteva amănunte incredibile despre "pedigree"-ul lor infracţional. Reamintim că, atât magistraţii Judecătoriei Constanţa, cât şi cei ai Tribunalului, au decis vineri seara cercetarea în stare de libertate a inculpaţilor Gheorghe Penică, Constantin Borlache, Gabriel Borlache, Lale Sali, Baiazid Sali, Orhan Sali, Petre Mătanie, Cristian Liciu, Paul Eugen Nistor şi Ionel Simişanu, asupra cărora au fost descoperite 292.965 pachete de ţigări de contrabandă, în valoare de peste 3,3 milioane lei, arme de foc cu infraroşu şi mii de gloanţe, arme albe, dispozitive de bruiaj şi antiinterceptare, maşini de lux şi însemnate sume în lei şi euro.

Familia Sali, eliberată după ce a fost prinsă de mascaţi şi în 2011 cu ţigări şi alcool de contrabandă

Gruparea acoperea câteva dintre cele mai importante zone de distribuţie a ţigărilor de contrabandă din judeţ- Piaţa Griviţei şi Abator, din Constanţa, pieţele din Medgidia, respectiv Piaţa Centrală din Năvodari. Pare incredibil, dar jumătate din contrabandiştii eliberaţi nu numai că sunt trimişi în judecată în mai multe dosare identice, dar unii au petrecut luni bune în arest, recidiva lor trebuind să-i trimită, cel puţin teoretic, imediat la puşcărie. Astfel, Lale Sali, Baiazid Sali şi Orhan Sali au fost săltaţi de mascaţi şi în februarie 2011, poliţiştii şi procurorii Tribunalului descoperind şi atunci la domiciliile lor din Constanţa mii de pachete de ţigări şi sticle cu băuturi alcoolice de contrabandă, cei trei fiind cercetaţi deja cercetaţi pentru evaziune fiscală şi contrabandă, dar şi în alte dosare penale, în momentul în care magistraţii au dispus vineri eliberarea lor. De departe, însă, cea mai cunoscută figură din lotul contrabandiştilor săltaţi şi eliberaţi în aceeaşi zi este cea a lui Cristian Liciu, zis "Nas" sau "Blondu".

Incredibil! Cristian Liciu, condamnat pe 6 martie 2012 pentru contrabandă, dar eliberat pe 5 mai, de acelaşi Tribunal Constanţa, în dosarul Gărzii

În vârstă de 36 de ani, Liciu este unul dintre cei mai vechi şi mai cunoscuţi contrabandişti de ţigări din Constanţa, membru al grupărilor din care făceau parte şi mai celebrii Viorel Done, dar şi fostul poliţist Bogdan Manea. "Replica" scria încă din 2006 despre contrabanda de ţigări derulată de Cristian Liciu în zona Abator, bişniţarul reuşind să-şi ridice din banii astfel obţinuţi o vilă în zona CET, dar şi să schimbe mai multe maşini BMW şi Audi (cu numere terminate în WST, MKL, NKL etc). Liciu a petrecut o perioadă în arest în 2008, dar şi în perioada decembrie 2010- ianuarie 2011, alături de Viorel Done, ultimul eliberat recent din arest. Am păstrat pentru final adevărata bombă a acestui caz, oricum cu totul ieşit din comun, prin amploarea descoperirilor făcute: Cristian C. Liciu, născut pe 19.05.1975, din Constanţa, fiul lui Constantin şi Aurica, a fost condamnat, pe 6 martie a.c., de către Tribunalul Constanţa, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, la 3 ani de închisoare, cu executare, interzicerea unor drepturi civile şi plata unor despăgubiri civile de 422.962,167 lei! Condamnarea a fost pronunţată în dosarul de înşelăciune 613/118/2009, în care Liciu era acuzat tot de contrabandă cu ţigări, alături de alţi 15 inculpaţii: fostul poliţist Bogan Manea (condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare), Iulian Badrajan, Constantin Cartale, Dragoş Cătălin Cârjilă, Izidor Deac, Ovidiu Ciprian Palade, Ştefan Hristea, Ion Valentin Andrieş, Viorica Doroftei, Gheorghe Palaghia, Adrian Cristian, Nicoleta Niculina Mateciuc, Adrian Vasile Raţă, Cornel Darie şi Marius Cătălin Chiriac.

Ţigări la spălătorie: numele unui fost deputat, vehiculat în gruparea lui Liciu

Potrivit sentinţei Tribunalului, cele peste 4,2 miliarde lei vechi, la plata cărora au fost condamnaţi în solidar cei 15, alături de Cristian Liciu, reprezentau accizele şi TVA neplătite pentru ţigările de contrabandă confiscate în 2007 în Bacău, Vrancea, Bucureşti şi Prahova. De asemenea, instanţa a dispus, tot pe 6 martie a.c., confiscarea de la Cristian Liciu a unei autoutilitare Iveco tip Eurocargo, înmatriculată B 71 BJP, un motostivuitor Climax şi un transpalet. Cu toate dosarele sale şi, mai ales, în pofida condamnării sale la închisoare, cu exact două luni înainte, Liciu a fost eliberat nu de una, ci de două instanţe constănţene, motiv pentru care, teoretic, justiţia de la malul mării ar trebui să fie luată cu fulgi cu tot de superiorii de la CSM. Şi, dacă toată nebunia de mai sus nu era de ajuns, cităm vorbe care umblau sâmbătă şi duminică prin târg, potrivit cărora, din reţeaua condusă de Liciu face parte şi un fost deputat de Constanţa, a cărui spălătorie adăposteşte restul ţigărilor de contrabandă, nedepistate în urma descinderilor de vineri.

Daniel ALBU, Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
DONE A FOST SI VA RAMANE UN DOMN ARE TOT CE VREA DAR LUMEA REA IL INVIDIAZA BRAVO PULA LUI
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369