REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

UMANITAR. O fetiță din Murfatlar are nevoie urgent de ajutor pentru a face analize genetice în Finlanda!

UMANITAR. O fetiță din Murfatlar are nevoie urgent de ajutor pentru a face analize genetice în Finlanda!

Replica API 3 decembrie 2018 | 02:02 1173

Amalia, o micuță frumoasă din Murfatlar, este o luptătoare. O tot dovedește de când s-a născut. La venirea pe lume, a făcut o comoție cerebrală care a făcut ravagii în trupușorul ei firav, iar medicii i-au dat puține șanse de supraviețuire. Mai ales că avea de luptat cu boli dintre cele mai grele: tetrapareză spastică, encefalopatie epileptică, retard mental sever, microcefalie. Dar încet-încet a demonstrat că este puternică și a început să facă progrese. Astăzi, la 11 ani, după ce a depășit atât de multe obstacole, tratamentul nu mai face față crizelor de epilepsie pe care le are. Medicii le-au recomandat părinților realizarea unei analize genetice, în Finlanda. Costurile acestei analize depășesc însă posibilitățile lor financiare.

Diagnosticele scrise de medici pe actele medicale ale micuței Amalia Ioana pot să sperie: epilepsie, retard mental sever, deficiență semnificativă a comportamentului, necesitând tratament, encefalopatie epileptică cu crize epileptice polimorfe, de cauză necunoscută, întârziere psihică severă, microcefalie. Încă de la naștere a avut de dus o luptă grea, pentru a supraviețui, după ce a făcut o comoție cerebrală și a paralizat pe partea dreaptă. Era o mână de om și făcea crize de epilepsie puternice, care îi zdruncinau tot trupușorul. Medicii nu îi dădeau prea multe șanse de supraviețuire. Dar nici ea nu a renunțat, nici părinții. Când avea cinci ani, i-a fost implantat un stimulator al nervului vag, care a ajutat-o foarte mult. Clipele când Amalia a învățat să aplaude, să spună că vrea apă sau ciocolată și inclusiv să meargă, fie și ajutată, au adus speranță în inimile apropiaților. E drept, costurile stimulatorului au fost ridicate, aproximativ 16.000 de euro, dar au beneficiat de sprijin de la Consiliul Județean Constanța.

În prezent, Amalia Ioana mai trebuie să treacă un hop: are între 5 și 10 crize epileptice pe zi, care amenință să „șteargă” tot ceea ce a învățat până în prezent. Medicii au tot căutat cauza, au realizat analize dar și până la acest moment, în actele medicale este menționat „crize epileptice polimorfe, de cauză necunoscută”. Iar tratamentul care îi este administrat nu mai face față. Pentru a afla care este sursa crizelor, medicii de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Alexandru Obregia” București, au recomandat părinților realizarea unei analize genetice, la un laborator din Finlanda. Nu este nevoie ca micuța să fie transportată peste hotare, ci doar să fie trimise probele prelevate într-un spital din România. Dar chiar și așa, costurile se ridică la 3500 de euro, bani pe care părinții nu îi au și, având în vedere faptul că sunt oameni simpli, cu venituri modeste, nici nu pot să le strângă.

„Fetița mea are mare nevoie de aceste analize, care se fac în Finlanda. Costul lor este foarte mare pentru noi. Nu știu cum să-i strâng, să pot plăti analizele, sper din tot sufletul să ne vadă cineva care ne poate ajuta. După rezultatul acestor analize sperăm că îi vor găsi tratament pentru crize, căci acestea îi șterg din memorie tot ce a învățat până acum”, a afirmat mama fetiței, Violeta Manole.

Cei care pot da un sprijin financiar, oricât de mic, pot dona în următoarele conturi, deschise pe numnele mamei, Violeta Liliana Manole: RO53BTRL01401201S34782XX (lei) și RO28BTRL01404201S34782XX (euro), număr de telefon 0727477427.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa dam bani pt catei si adaposturi nu pt copii
1
7
Cautati ca in MURFATLAR sunt si alte cazuri care au nevoie de ajutor de banuti do orice nu exte singurul caz...poate nu chiar asa de grav..dar sunt.....sa ajutam si alti copii care au nevoie de ajutor
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272