REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

UMC rămâne fără echipamentele IT comandate, din cauza firmei care a câștigat licitația

UMC rămâne fără echipamentele IT comandate, din cauza firmei care a câștigat licitația

Andreea POPA 6 octombrie 2022 | 00:00 2909

Firma din București care a câștigat licitația pentru contractul din bani europeni al Universității Maritime Constanța (UMC) privind achiziția de echipamente IT a descoperit la finalul duratei contractuale că nu-și poate onora obligațiile, astfel încât a cerut o prelungire a termenului de livrare. Și nu cu doar câteva zile sau săptămâni ori chiar luni, ci la nesfârșit; practic, contractul se va finaliza când va dori firma, deși aceasta a câștigat licitația sub obligația de a furniza produsele în termen de 4 luni.

Alexandru Ghiță

Un contract atribuit de Universitatea Maritimă Constanța în luna mai, cu un termen de finalizare de 4 luni, a suferit câteva transformări rar întâlnite. Astfel, firma câștigătoare a prelungit practic durata de derulare a înțelegerii până când vrea ea, în condițiile în care vorbim despre un contract finanțat din fonduri europene, care au, de regulă, termene clare de timp în care trebuie să fie cheltuite, astfel le pierzi sau, mai rău, trebuie să le dai înapoi.

Termen prelungit de la 4 luni la 9 luni și apoi până când o da Domnul

Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a publicat marți, 5 octombrie 2022, două acte adiționale la contractul încheiat pe 6 mai 2022 între UMC și Cloudsys Telecom SRL din București privind ”Achiziția de active corporale și necorporale, respectiv achiziția de echipamente, aplicații informatice și licențe pentru software, specifice funcționării unei infrastructuri de tip CLOUD și Big Data”.

Din actele adiționale reiese modificarea contractului după cum urmează: ”Prelungirea duratei inițiale de îndeplinire a contractului peste termenele stabilite inițial în contract, din motive care nu se află sub responsabilitatea contractantului. Astfel ”Durata prezentului Contract începe de la data intrării în vigoare și se finalizează la data de 16.02.2023 sau, după caz, la data îndeplinirii obligațiilor contractuale în sarcina Părților”. Altfel spus, dacă acest contract se va finaliza ”la data îndeplinirii obligațiilor contractuale”, iar aceste modificări nu au survenit din partea contractantului, adică UMC, înseamnă că firma va livra echipamentele când va vrea ea, fără nicio limită de timp.

Potrivit anunțului de atribuire, durata inițială de derulare a contractului din mai 2022 era de 4 luni, iar valoarea înțelegerii este de 3.575.997 lei, fără TVA, bani provenind prin proiectul “CLOUD și infrastructuri masive de date la Universitatea Maritimă din Constanța”, cod SMIS 124883; Tip de finanțare - Program / Proiect PROGRAM/PROIECT Programul Operațional Competitivitate – POC”.

Firmă de zeci de milioane, cumpărată cu mărunțiș

Cloudsys Telecom SRL este controlată de ploieșteanul Alexandru Ioan Gradea și a raportat pentru anul 2021 afaceri de 61,7 milioane lei și un profit net de 11,2 milioane lei, cu numai 5 angajați, dar și datorii de 54,2 milioane lei. Gradea este de puțin timp proprietarul din acte al Cloudsys Telecom, fosta Idilis SRL, după ce a preluat-o în 2019 de la 2K Telecom, companie deținută de Alexandru Ghiță, fratele celebrului fugar Sebastian Ghiță.

Tranzacția s-a derulat prin Enjoy Smart Solutions SRL din Ploiești, controlată integral de persoana fizică Ecoprod Parc Industrial SRL, de asemenea din Ploiești, la care Alexandru Ioan Gradea deține 99% din părțile sociale. Gradea i-a achitat tizului său 326.445 lei în schimbul Cloudsys Telecom, o sumă simbolică dacă ținem seama de anvergura business-ului desfășurat de fratele lui Sebastian Ghiță.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367