REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Un adolescent olimpic din Constanţa, coordonator de proiecte internaţionale

Un adolescent olimpic din Constanţa, coordonator de proiecte internaţionale

Replica API 2 martie 2016 | 23:28 261

Proiectul internaţional „Tineri de pretutindeni” este la a doua ediţie în Constanţa. În perioada 27 februarie – 2 martie 2016, 16 tineri din cadrul Colegiului Internaţional UWC Adriatic, din Italia, au poposit în Constanţa, într-un schimb internaţional de tineri. Sunt veniţi din Olanda, India, Lituania, Estonia, Italia, Iordania, El Salvador, Polonia, Jamaica, Norvegia, Mexic, Macedonia, Elveţia, România şi cazaţi la tineri voluntari din Asociaţia Together Everyone Achieves More. Proiectul se derulează fără fonduri europene, prin participarea şi susţinerea câtorva instiţutii din Constanţa, respectiv Direcţia pentru Sport şi Tineret, Consiliul Judeţean, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Grădiniţa Nr.22, Şcoala Gimnazială Nr.12 B.P.Hasdeu, Biblioteca Colorată.

Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului sunt activităţi culturale, sportive, educative şi ludice. Iniţiatorul acestui proiect este Vladimir Ioan Vîntu, un elev plecat din Constanţa, cu bursă, la studii în străinatate. Acesta este olimpic la matematică, implicându-se şi în activităţi de voluntariat şi şi-a adus colegii în ţara noastră, pentru a împărtăşi cu ei realitatea românească. „Avem o ţară extraordinar de frumoasă, cu oameni minunaţi şi ospitalieri. Avem ce arăta şi împărtăşi lumii şi dacă acest proiect înseamnă să schimbăm perspectiva despre România a 15 tineri, înseamnă că noi toţi avem un mare câştig”, spune tânărul.

El se întoarce cu mare bucurie acasă, declarând că este mândru de naţionalitatea sa şi că peste tot unde va merge, va susţine realitatea românească. Elevul studiază la un Colegiu Internaţional. Sunt 15 astfel de colegii în lume, în state diferite. Programa de învăţământ este internaţională, nu urmează programa statului în care este locaţia colegiului. În cadrul unităţii de învăţământ studiază 6 materii timp de 2 ani, materii alese după anumite criterii impuse de sistem. La sfârşitul studiilor, Vladimir va susţine bacalaureatul internaţional care presupune atât examene orale, scrise, cât şi lucrări de cercetare pentru toate materiile.

„În ţară studiam pe profilul meu real, la liceu şi materii care nu aveau ce cauta în curriculă, cum ar fi muzica şi desenul. Dar nu doar aceste aspecte deficitare ale sistemului m-au determinat să aleg să-mi termin studiile liceale în afara ţării. Obiectivele de educaţie sunt altele, profesorii noştrii au toţi o altfel de atitudine faţă de noi. Studiez în limba engleză şi am profesori din toată lumea. Colegii mei sunt din 85 de ţări, iar experienţa pe care o trăiesc, de la 16 ani la United World College of the Adriatic este unică, şi cred că este visul oricărui adolescent”, spune tânărul. Acesta spune că la colegiul la care studiază, organizarea este total diferită de cea a învățământului românesc.

Pe lângă cele 5-6 ore de studiu, acesta se implică și în activități sportive, creative și sociale, pe care le desfășoară pentru dezvoltarea personală. Referitor la proiectul privind schimbul intercultural, Vladimir este bucuros că poate oferi colegilor săi de la Colegiu o experiență inedită pe meleagurile românești: ”Primul meu gând, cand am fost anul I a fost că pot să vin acasă. Mai apoi m-am gândit că experienţa voluntarilor şi a elevilor din Constanţa, precum şi a colegilor mei va fi unică. Ca şi anul trecut, tinerii sunt veniţi de pe 4 continente (anul trecut a fost şi o fată din Australia). Povestea despre ţara lor şi despre sistemele de acolo este reală, nu din cărţi sau internet. Dialogul intercultural este impresionant”, a mai spus tânărul.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272