REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Un alt 'cămin al groazei' descoperit în Prahova

Un alt 'cămin al groazei' descoperit în Prahova

Virgil STOIAN 22 martie 2024 | 12:49 367

Așternuturi murdare, paturi ruginite și condiții neigienice în blocul alimentar. Asta au găsit inspectorii ANPC în urma unui control la un centru de bătrâni din Prahova, care găzduia 93 de persoane.

Un alt 'camin al groazei' descoperit in Prahova

Controlul a fost făcut la solicitarea Prefecturii Prahova. Au fost verificate, până acum, Centrul de recuperare si reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap Călinești – Prahova și Centrul de Asistență Persoane Adulte cu Dizabilități Cireșarii, Ploiești.

ANPC arată că la Centrul din Călinești au fost descoperite abateri deosebit de grave, care au dus la sancționarea și dispunerea, de către comisarii CJPC Prahova, a următoarelor măsuri: amenzi contraventionale în valoare totală de 35.000 lei și oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate în spațiile de cazare (Corpurile A,B,C, Centrul deținând în total 4 corpuri de clădire), precum și în blocul alimentar din Corpul A.

În cele 4 corpuri de clădire erau cazate 93 de persoane, cele din Corpul D aflându-se, în momentul controlului, în carantină, din cauza scabiei, ceea ce a împiedicat accesul comisarilor.

„Parcă nu se mai termină bătaia de joc”

De asemenea, CJPC Prahova a informat Instituția Prefectului Prahova cu privire la măsurile dispuse și la necesitatea relocării beneficiarilor.

„Parcă nu se mai termină bătaia de joc față de persoanele aflate în din centrele de îngrijire, iar unii administratori nu au învățat nimic din trecut. Așa cum am mai spus-o, măsurile de oprire a activității, dispuse de comisarii ANPC, în astfel de situații, cum este și cazul de la Călineşti, Prahova, au scopul de a proteja și de a respecta drepturile beneficiarilor cazați în aceste centre, și de a pune punct unor astfel de practici”, a declarat Sebastian Hotca, vicepreședinte ANPC.

Printre abaterile constatate se numără condiții igienico-sanitare, în blocul alimentar, improprii funcționării: paviment neigienizat cu rosturi de gresie cu depuneri masive de praf și grăsime, blatul mesei deteriorat, pereți cu infiltrații, utilizarea unor cuptoare neigienizate cu depuneri de grăsime, folosirea unor tacâmuri neigienizate, veselă uzată, cuțite și ustensile de bucătărie neprofesionale, condiții igienico-sanitare precare, în zona lavoarelor, cu etajerele desprinse, deteriorate, cu părți ascuțite prezentând risc de accidentare, lipsa produselor de igienizare a mâinilor în recipientele special montate. De asemenea, în spațiile de cazare a beneficiarilor au fost găsite paturi metalice ruginite, lipsa huselor de protecție pentru perne și saltele, pereți exfoliați cu urme masive de igrasie, saltele și perne pătate, așternuturi neigienizate, calorifere ruginite, cu resturi de ambalaje și praf masiv, lipsa plăcilor de faianță pe holuri, paviment neigienizat, tavanul cu exfolieri și urme de infiltrații.

„Pe de altă parte, în urma verificărilor la Centrul de Asistență Persoane Adulte cu Dizabilități Cireșarii, din Ploiești, situația a stat cu totul altfel, fiind necesare doar câteva remedieri de informare, respectiv afișarea listei meniu, precum și a ingredientelor produselor alimentare servite beneficiarilor, conform acesteia, comisarii prahoveni aplicând instituției un avertisment, ca sancțiune”, transmite ANPC.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108