REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Un american și-a pierdut parola și nu poate accesa portofelul cu bitcoini de 200 de mil. dolari

Un american și-a pierdut parola și nu poate accesa portofelul cu bitcoini de 200 de mil. dolari

Replica API 13 ianuarie 2021 | 13:15 1328

Stefan Thomas, un programator din San Francisco, trăiește zilele acestea cea mai tensionată perioadă din viața lui: el nu mai ține minte parola cu care își poate accesa portofelul electronic în care are 7.002 bitcoini. Valoarea acestora, chiar și după ce criptomoneda a mai scăzut, tot depășește cu mult 200 de milioane de dolari.

Parola pe care nu și-o mai amintește îi dă acces la un hard-drive, denumit IronKey, unde se află „cheia” portofelului electronic în care Stefan Thomas își ține cei peste 7.000 de bitcoini, scrie New York Times. Valoarea criptomonedei nu mai este de peste 40.000 de dolari, unde ajunsese săptămâna trecută, însă chiar și la nivelul actual, în jurul a 35.000 de dolari, portofelul lui Stefan Thomas valorează peste 240 de milioane de dolari.

Programatorul a pierdut acum câțiva ani bilețelul pe care notase parola de acces a drive-ului IronKey. Problema lui este că are la dispoziție doar 10 încercări pentru a introduce parola corectă. Dacă nu reușește, pierde definitiv conținutul drive-ului. Până acum, Thomas a epuizat opt încercări - fără succes.

„Stau în pat și mă gândesc numai la asta. Apoi merg la computer cu o strategie nouă, care nu funcționează, și mă cuprinde din nou disperarea”, a spus el, potrivit NYT.

Bitcoini valorând miliarde, blocați în computere

Din totalul de 18,5 milioane de bitcoini existenți, circa 20%, valorând circa 140 de miliarde de dolari, apar ca fiind pierduți sau blocați în portofele care nu mai pot fi accesate, potrivit Chainalysis, o companie de date privind criptomonedele.

Wallet Recovery Services, o firmă care ajută la recuperarea „cheilor” pierdute, spune că primește 70 de cereri pe zi pentru a încerca să deblocheze portofele, de trei ori mai multe decât în urmă cu o lună.

De obicei, este vorba de oameni care dețin bitcoini de la începuturile acestei criptomonede, când nimeni nu prevedea evoluția ei spectaculoasă și care au uitat sau au pierdut cheile de acces.

„Am petrecut sute de ore în ultimii ani încecând să-mi accesez portofelul cu bitcoini”, spune Brad Yasar, un antreprenor din Los Angeles, care deține câteva computere în care se află mii de bitcoini pe care i-a creat sau minat în primele zile ale acestei tehnologii. El a pierdut parolele de acces acum mulți ani, iar acum și-a securizat computerele în niște pungi vidate, pe care le-a pus bine.

„Nu vreau să mi se reamintească mereu că ceea ce am azi este doar o fracție din ceea ce aș fi putut avea și am pierdut”, a mai spus Brad Yasar, relatează Digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102