REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.1° Constanța Mie., 21 Feb. 2024
Anul XX Nr. 6646
3.1° Constanța Miercuri, 21 Februarie 2024 Anul XX Nr. 6646
 

Un apropiat al mafiei italiene 'Ndragheta a lovit la Hârșova

Un apropiat al mafiei italiene 'Ndragheta a lovit la Hârșova

Mirela PASCAL 22 martie 2023 | 00:00 7727

În urmă cu vreo doi ani, Primăria Hârșova demara procedurile în vederea reabilitării ansamblului Vasile Cotovu. A organizat licitația, conform prevederilor legale, au fost desemnați câștigătorii, iar execuția lucrărilor a început, urmând să fie finalizată undeva prin luna septembrie 2022. Numai că, din senin, firma câștigătoare a abandonat proiectul, care era realizat în proporție de 30%. Cine este firma cu pricina? Vorbim despre o asociere, mai exact, de firme, care au ca lider Adef Management SRL, controlată de italianul Franco Sabatino, un apropiat al clanului mafiot de temut din Italia, 'Ndrangheta. Afaceristul italian a fondat firma împreună cu Andra Mogoș, o avocată din București cu sediul pe bulevardul Theodor Pallady, nr. 3. În același sediu figurează alte câteva firme,  printre care și o societate deținută de un mafiot italian, condamnat recent la zece ani de închisoare pentru activități criminale în calitate de lider al grupării 'Ndranghetei, cea din regiunea Reggio Emilia.

Un apropiat al mafiei italiene 'Ndragheta a lovit la HarsovaFranco Sabatino

Legea achizițiilor publice este destul de permisivă… atât de permisivă încât să ușureze viața firmelor implicate frecvent în proceduri de achiziții publice. Tocmai din acest motiv, autoritățile contractante au probleme cu societățile câștigătoare, care-și permit luxul de a renunța la contracte oricând și oricum… Acesta este și cazul societății Adef Management SRL, controlată, în prezent, de italianul Franco Sabatino, dar care a fost fondată împreună cu o avocată din București, Andra Mogoș. Adef Management, care a pus mâna pe contractul privind reabilitarea monumentului istoric, în scopul transformării acestuia în Centru Multicultural, a fost liderul asocierii Impresa INGG Mario SRL, din Napoli, și MR3C Project & Construction SRL, cu sediul pe Calea Călărașilor 110 CAM. 3, cea din urmă fiind controlată de prima. Doar 30 % din lucrări au executat, apoi și-au luat tălpășița și au plecat, lăsând UAT Hârșova cu ochii în soare.

Un apropiat al mafiei italiene 'Ndragheta a lovit la Harsova

„A renunțat invocând situația economică. Ne judecăm, avem un alt constructor, am reevaluat lucrarea, iar lucrările merg mai departe. Nu știm când vom recupera prejudiciul. Ei apucase să facă și acoperișul și au refuzat să facă recepția finală a acestor lucrări, motiv pentru care nici nu le-am dat banii. Ce a găsit noua firmă…”, ne-a declarat Viorel Ionescu, primarul din Hârșova.

Un apropiat al mafiei italiene 'Ndragheta a lovit la Harsova

Legăturile lui Franco Sabatino cu mafia italiană

Așa cum am precizat și mai sus, firma a fost fondată de Sabatino împreună cu Andra Mogoș, o avocată nu foarte cunoscută din București. Inițial, sediul ADEF Management SRL a fost pe bulevardul Pallady, la numărul 3, până când aceasta a fost mutată în Calea Călărașilor, o adresă la care figurează foarte multe firme cu italieni. Inclusiv o altă firmă a lui Franco Sabatino, F.A.B.A Paper Trading SRL. În 2018, cei doi asociați au hotărât ca Mogoș să se retragă din firmă, cea din urmă cesionând cele18 părți sociale a 10 lei fiecare, în valoare totala de 180 lei, reprezentând 90% din capitatul social pe care îl deținea la societate, către Sabatino.

Andra Mogoș, fondatoarea Adef Management SRL, are sediul în același loc cu un condamnat din clanul mafiot Ndranghetei

Andra Mogoș ar fi fosta iubită a lui Franco Sabatino, cu care are și un copil, și s-ar fi ocupat de înregistrarea în România a mai multor firme cu capital italian.

Un apropiat al mafiei italiene 'Ndragheta a lovit la HarsovaAndra Mogoș

De exemplu, în sediul în care Mogoș își desfășoară activitatea de avocat, un apartament de pe bulevardul Theodor Pallady, nr. 3, apare și sediul social al Metalservice Global Import Export SRL , care îl are ca unic acționar pe Carmine Sarcone, mafiot condamnat la închisoare în Italia, pentru activități criminale în calitate de nou „boss“ al ‘Ndranghetei, cunoscută ca și ”Muto” cea din regiunea Reggio Emilia. Deși este înființată în 2016, firma nu a depus niciun bilanț contabil, deși figurează încă activă. Carmine Sarcone este fratele lui Nicolino și Gianluigi Sarcone, ambii arestați în operațiunea „Aemilia” din 2015.

Un apropiat al mafiei italiene 'Ndragheta a lovit la HarsovaCarmine Sarcone

Nicolino Sarcone, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare, era considerat șeful organizației mafiote autonome din Emilia, legată de clanul Grande Aracri 'Ndrangheta din Calabria, Italia. În ciuda faptului că nu a fost la fel de faimoasă în străinătate ca mafia siciliană și fiind considerată mai rurală decât Camorra napoletană și Sacra Corona Unita Apuliană, Ndrangheta, grupul de crimă organizată de tip mafiot, a devenit cel mai puternic sindicat al criminalității din Italia la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000. Deși în mod obișnuit pusă în conexiune cu mafia siciliană, 'Ndrangheta operează independent de acestea, deși există un contact între cele două, datorită proximității geografice și culturii împărtășite între Calabria și Sicilia.

Revenind la firma italianului Frnaco Sabatino, aceasta și-a cerut insolvența anul trecut, pe 1 martie, cu 5 milioane de lei datorii. Cum era de așteptat, Primăria Hârșova s-a înscris la masa credală însă, este greu de crezut că va reuși să recupereze, prea curând, prejudiciul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
733481553
5/49
1646443318-02-20245 0 4 1 8 3 2
joker
27328183039