REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Un BĂRBAT a murit strivit de un CAPAC de 1,5 TONE

Un BĂRBAT a murit strivit de un CAPAC de 1,5 TONE

Replica API 24 februarie 2021 | 18:00 2792

Lucrul pe un șantier naval poate fi destul de periculos dacă nu se respectă toate măsurile de protecția muncii. Vasile I. din Mangalia, a fost condamnat la 2 ani și o lună de închisoare, ca urmare a nerespectării măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, după ce o persoană a murit strivită de un capac de pe puntea navei unde lucra.

Cum s-au petrecut faptele

Conform rechizitoriului, la o navă aflată în incinta șantierul naval din Mangalia se realiza operațiunea de centrare și etanșeizare a capacelor de pe puntea navei. Capacul avea dimensiunea de 2045x2045 mm și o greutate de 1598,38 kg. Această operațiune urma să fie realizată de către victimă, de profesie sudor, împreună cu un lăcătuș mecanic. Aceștia, după ce au finalizat lucrările specifice de lăcătușerie au hotărât să rabateze capacul în vederea montării a două bolțuri de siguranță cu rol de fixare a capacului în poziția verticală. Pentru realizarea acestei lucrări, s-a decis să se folosească o macara care să ridice și să țină capacul până când erau montate cele două bolțuri cu rol de fixare. Astfel, s-a apelat la ajutorul inculpatului Florin B. care îndeplinea funcția de legător de sarcină și de dirijor al macaralei portic 15-1, manevrată de către macaragiu și care se afla montată la nivelul solului, pe docul uscat nr. 2, bordul tribord. Întrucât nava se afla în docul uscat nr. 2, inculpatul nu a mai urcat la bordul navei ci, a rămas pe cheu, pentru a indica comenzile de manevră ce urmau să fie efectuate de către macaragiu. Victima a fixat apoi chinga textilă pe sub cele două urechi de prindere ale capacului după care a prins chinga de cârligul macaralei. În momentul în care capacul a ajuns în poziția verticală, victima s-a hotărât să coboare sub puntea navei pentru a fixa bolțurile de siguranță ale capacului. Acesta nu a coborât însă pe calea de acces care era special amenajată pentru acest scop și care se afla în apropiere, la aproximativ 15 metri ci, s-a hotărât să coboare sub punte, prin gura din vizită, la care urma să se fixeze capacul. În timp ce cobora sub punte, la un moment dat, s-a rupt chinga care ținea capacul ridicat. Datorită greutății, capacul a căzut, moment în care victima a fost prinsă și strivită, între capac și rama acestuia. În urmare leziunilor suferite, victima a decedat, la fața locului.

Ce a spus instanța

Având în vedere analiza materialului probator administrat în cauză, rezultă fără dubiu că inculpatul Vasile I. săvârșit infracțiunile de nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și de ucidere din culpă, în sensul că a acceptat legarea și ridicarea unei sarcini aderente la sol (puntea vasului) cu macaraua, nu a coborât pe puntea vasului pentru a lega sarcina, ci doar a supravegheat legarea sarcinii de către victimă, care nu era calificat și autorizat pentru efectuarea acestei operații , încălcând astfel prevederile , ceea ce a condus la moartea violentă a victimei.

Instanța a decis condamnarea lui Florin B. la 2 ani și o lună de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată prin apel.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu era capac de magazie ca-n imagine,astea au 30 de tone,omul a murit taiat de capacul de la magazia botmanului si rama acestuia pe puntea teuga
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218