REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Un barbat din Fetești a băgat localitatea Cuza Vodă în CARANTINĂ parțială! VIDEO

Un barbat din Fetești a băgat localitatea Cuza Vodă în CARANTINĂ parțială! VIDEO

Replica API 22 aprilie 2020 | 13:13 3908

O parte importantă din localitatea constănțeană Cuza Vodă a intrat, începând cu data de 21 aprilie a.c., în carantină, în urma unui ordin semnat de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat. Conform primarului comunei, cauza a izbucnirii focarului ar fi un cetățean de etnie romă din Fetești care ar fi venit în vizită la o familie din comună deși manifesta simptomatologie de coronavirus. Alte 9 persoane au fost infectate din cauza acestuia.

Măsura de a băga localitatea Cuza Vodă în carantină parțială a fost luată în urma unei analize de risc efectuate de DSP Constanța, prin care s-a constatat faptul că într-o anumită zonă există un risc epidemiologic ridicat. Aceste măsuri se datorează faptului că în data de 17 aprilie, o persoană a fost confirmată cu COVID-19, iar la cererea autorităților, a fost realizat un screening al populației din zonă, cu ajutorul jandarmilor constănțeni și al medicilor de familie. În urma acțiunii desfășurate pe data de 19 aprilie, alte 9 persoane au fost confirmate cu prezența virusului SARS-CoV-2. „În cartierul de romi, țigani nomazi care vorbesc limba romanes, a venit în vizită un bărbat din Fetești, din informațiile mele, pentru că nu am avut pe nimeni care să vină din străinătate care să prezinte simptome. Acesta a contactat o persoană, a prezentat simptome și apoi a mers la Spitalul de Boli Infecțioase unde i-a fost făcută testarea care a fost pozitivă. Duminică, în prima zi de Paște, pe 19 aprilie, au venit cei de la DSP și au testat 31 de persoane. Astăzi (21 aprilie) a venit rezultatul, fiind positive 9 persoane. Acestea au fost luate și duse în Constanța” a declarat pentru Replica, primarul comunei, Viorel Dulgheru.

Viorel Dulgheru

Măsurile restrictive sunt în vigoare până la finalul Stării de Urgență

În analiza de risc prezentată de DSP Constanța, se menționează și faptul că populația aflată în arealul propus pentru carantinare nu respectă izolarea la domiciliu și normele impuse prin Ordonanțele Militare în vigoare. În arealul delimitat și aprobat pentru carantinare, au fost luate mai multe măsuri restrictive, care vor fi în vigoare până la ieșirea din starea de urgență și anume: limitarea la maximum a deplasărilor cetățenilor și monitorizarea strictă realizată cu ajutorul IPJ Constanța, IJJ Constanța, Poliția Locală și structurile MApN; purtarea obligatorie a măștilor de protecție sau a variantelor alternative de către toate persoanele aflate în spații publice din zona carantinată; inventarierea tuturor persoanelor în ceea ce privește domiciliul, reședința, ori adresa declarată; stabilirea și folosirea unor rute ocolitoare, acțiune care intră în grijă autorităților publice locale și a IPJ Constanța; DSP Constanța va monitoriza constant situația și va propune testări cu prioritizare a persoanelor aflate în zona carantinată delimitată.

„Am carantinat un cartier întreg, aproximativ 25% din localitate, aceștia sunt păziți de jandarmi, Poliție și Poliția Locală. Îi monitorizăm și îi verificăm. Sperăm doar să nu părăsească zona pentru că știți cum este la țară, și mai ales la romi, curțile corespund una cu cealaltă. Luăm toate măsurile să nu se întâmple astfel de lucruri. La început au luat totul în râs însă aceștia par să fi înțeles gravitatea situației. Ceilalți locuitori au înțeles și ei și sunt conștienți. Nu a existat niciun conflict interetnic” a mai adăugat primarul.

În zona carantinată locuiesc circa 600 din cei 3.586 de cetățeni ai comunei Cuza Vodă. Mai precis, zona delimitată este la nord de strada Vișinului, la est de strada Medgidiei, la sud de strada Salcâmului și la vest de strada Viorelelor.

George Niculescu

Declarația prefectului în ceea ce privește situația din Cuza Vodă

„Măsurile restrictive luate în Cuza Vodă sunt extrem de necesare, atât pentru siguranța celor care se află în zona delimitată, cât și pentru restul locuitorilor, aproape 3.000 de alți oameni. Prin instituirea carantinei, limităm efectele și răspândirea virusului, iar astfel vom reuși să-i protejăm pe toți cei din zonă. Vom monitoriza cu atenție întreaga comună, pentru că dorim să menținem un control strict al situației”, a declarat prefectul județului Constanța, George-Sergiu Niculescu.

Au crezut că au scăpat… dar n-a fost așa

Vă reamintim faptul că localitatea Cuza Vodă se afla la începutul epidemiei de coronavirus din România, printre localitățile unde mai mulți români care lucrau în străinătate, preponderent în Italia, s-au întors acasă. Dacă la începutul perioadei erau izolate la domiciliu 110 persoane, numărul lor a scăzut la 22. Aceștia au ieșit în data de 17 aprilie, atunci când, chiar edilul comunei afirma bucuros că toate persoanele revenite acasă au ieșit din izolare nefiind nicio problemă înregistrată. Însă, când au crezut că au scăpat, au ajuns să devină focar, cartierul de romi din localitate fiind băgat în carantină, în urma ordinului semnat de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
se zice un tigan, nu rom
1
0
Starpiti toate ''ciorile''!!!!
4
0
trimise in carantina definitiva la Auschwitz !!! Sapuunnn !!!
5
0
sa-i ia, cu tot cu alcatuirea din ei.Na CNCD, asta e ce gandesc romanii
1
0
tiganii infectati si cei care Nu respecat carantina sa-si plateasca spitalizarea,si a celor infectati de ei.Daca au nevoie de ventilator,alta data!Poate mai scapam de tigani ca tare s-au inmultit si ingrasat sub pesede
11
0
A fost un rom? Ar fi fost nasol daca era coniac.
5
2
Niculescule, ai rezolvat cu terenul de la Lupoaica?
10
0
Nici nu ne asteptam din partea acestei etnii sa respecte ordonantele guvernamentale. Traiesc parazitar si nu respecta nimic.
12
0
sa se ia modelul chinez. Vinovatul plateste glontul...
15
0
cuza voda trebuia bagata in carantina mai de mult , acolo e nucleul fardelegilor!
16
0
Nu sunt rasist, dar un glont este foarte ieftin!
20
2
Cum, Diana, rom!? Sunt tzigani ce au nevoie sa stea in carantina macar 10 ani!
17
1
asa va trebuie. de ce nu trageti ?
6
1
asta era un TIGAN get beget. terminati cu romul si cu roama, tigan si tiganca.
22
1
Muye psd muye fagabou
10
10
Nu va mai legati de deeaspora mea.Ei sunt cei care m au votat ei m au facut presedinte.Poate umple tara de COVIT 19 ei sunt dragostea mea.
6
17
Astia sunt fratii prefectului care au foat ajutati de penele sa revina in tara. Au umplut Ro de virusi. Virusul SARS 2 virusul hotiei virusul talhariei virusul prostiei etc.
16
11
Sa iasa din carantina,cand le spun eu!
14
3
Sa fie ars de viu cu toata familia lui impitita. Tigani jegosi
21
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272