REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Un BĂRBAT s-a ales cu DOSAR PENAL pentru că și-a ABANDONAT copilul

Un BĂRBAT s-a ales cu DOSAR PENAL pentru că și-a ABANDONAT copilul

Replica API 13 august 2021 | 21:52 1077

Situațiile legate de neplata pensiei alimentare minorului, în urma divorțurilor, este des întâlnită, mulți dintre cei în cauză considerând că nu vor păți nimic, băgând în față scuza că nu au bani. Astfel de discuții au existat și pe rețelele de socializare, mulți dintre bărbați precizând, parcă lăudându-se, că nu au dat nici un ban și sunt bine mersi. Iată că lucrurile nu stau chiar așa. Un bărbat din Hârșova s-a ales cu dosar penal și cu 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru abandon de familie.

foto cu rol ilustrativ, realitateadebraila.ro

Un cuplu din Hârșova a divorțat, în anul 2019, instanța stabilind domiciliul copilului minor la mamă, iar tatăl a fost obligat la plata unei pensii alimentare de întreținere, plata urmând a fi făcută pe data 25 a fiecărei luni. Lucru ce nu s-a întâmplat. Astfel, femeia a mers în instanță, dosarul având ca obiect: abandonul de familie. În fața instanței, pârâtul a precizat că nu are bani pentru că nu are un loc de muncă. Însă, nu este chiar atât de simplu să scapi de asemenea acuzații. În cauză au fost efectuate cercetări, în sensul că s-au trimis adrese către Inspectoratul Teritorial de Muncă. Astfel, s-a aflat că bărbatul a avut și perioade în care a figurat cu contract de muncă, salarii mici ce-i drept, însă asta nu este o scuză.

Prin urmare, instanța a decis că fapta există, iar el a fost condamnat la 4 luni cu suspendare pentru săvârşirea infracțiunii de ,,abandon de familie”.

Potrivit Art.378 din Noul Cod Penal, Abandonul de familie este săvârșirea de către persoana care are obligația legală de întreținere, față de cel îndreptățit la întreținere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferințe fizice sau morale; b) neîndeplinirea, cu rea-credință, a obligației de întreținere prevăzute de lege; c) neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească. Fapta se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează neexecutarea, cu rea-credință, de către cel condamnat a prestațiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptățite la întreținere din partea victimei infracțiunii.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212