REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Un constănţean stabilit în Anglia încearcă să ducă activitatea antidrog peste hotare: „Acolo nu mai există inhibiţii. Se consumă marijuana oriunde”

Un constănţean stabilit în Anglia încearcă să ducă activitatea antidrog peste hotare: „Acolo nu mai există inhibiţii. Se consumă marijuana oriunde”

Replica API 4 februarie 2016 | 23:54 408

Voluntariatul, un plus la CV!

Voluntariatul, un plus la CV!

Cosmin Bărbulescu

A absolvit liceul în Constanţa, dar a ales să-şi continue studiile în Anglia. Însă, acest lucru nu l-a făcut să adopte şi obiceiurile rele de peste hotare, ba din contră, am putea spune. Cosmin Bărbulescu, un tânăr constănţean, a stat de vorbă cu reporterii „Replica”, relatând cât de mult l-a ajutat activitatea sa derulată în cadrul Centrului Antidrog Constanţa. Pe lângă plusurile aduse la CV, dar şi cunoştinţele dobândite ce l-au ajutat la facultate, Cosmin a explicat că voluntariatul constituie un avantaj pentru orice adolescent. Totodată, acesta ne-a vorbit şi despre percepţia englezilor în ceea ce priveşte drogurile, în condiţiile în care acolo se fumează marijuana la orice colţ, ziua în amiaza mare.

Chiar dacă, pentru mulţi dintre tineri, activitatea de voluntariat pierde teren în faţa altor... îndeletniciri, există anumite cazuri care chiar ar trebui să pună pe gânduri noua generaţie. În ideea că nu va rămâne pentru totdeauna „noua generaţie”, membrii acesteia ar trebui să ia în calcul şi faptul că orice acţiune constituie o cărămidă în clădirea temeliei unui viitor solid. Din această categorie face parte şi tânărul Cosmin Bărbulescu, care a ales să-şi consolideze cunoştinţele prin experienţa de a deveni voluntar antidrog.

După ce a absolvit Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Constanţa, Cosmin a plecat în Anglia, acolo unde a fost student la University of Kent. A absolvit, însă, în toată această perioadă, el a ales să fie prezent în campaniile de prevenire ale Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa. Când nu se află în ţară, tânărul face tot ce poate, dar online. „În vara anului 2014, imediat după ce am terminat anul doi de facultate, am ales să mă implic în munca de voluntariat a Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa.

Am avut şi un modul la facultate care se ocupa de partea aceasta de consum de droguri şi aveam cunoştinţe în domeniu. Astfel, pot spune că m-a ajutat să mă integrez mai repede în cadrul Agenţiei. Studiind Criminologie şi Politică Socială, pot spune că activitatea de la Centru m-a ajutat pe ambele planuri. Cu informaţiile pe care le-am căpătat aici, în cadrul programului Centrului Antidrog, am putut face o balanţă din ce este aici şi ce este acolo, am putut compara sistemele din două ţări europene şi mi-a fost foarte benefic”, a declarat, pentru „Replica”, Cosmin. Totodată, el se consideră norocos pentru că a avut prilejul să intre într-un colectiv frumos, să-şi facă prieteni, să consolideze relaţii, dar să aibă şi un atu la CV.

Constanţa ar putea colabora cu Anglia! Cosmin se luptă pentru a reuşi pe acest segment

Mai mult decât atât, încântat fiind de cele învăţate datorită activităţii de la Centrul Antidrog, Cosmin a încercat şi încearcă să stabilească parteneriate între CPECA şi instituţii din Anglia. „Am considerat că ar fi benefică o asemenea colaborare. Am luat legătura cu profesori, cu secretarul de la facultate, şi le-am explicat ce activităţi am desfăşurat în România. Au fost foarte interesaţi, dar probema a fost că ei deja îşi făcuseră planurile pentru anul următor.

Era vorba despre un fel de schimb de experienţă, o săptămână în care un număr de studenţi să vină aici, aveau totul asigurat, nu aveau de suportat decât costurile biletului de avion. Dar, din păcate, planurile erau deja stabilite, intenţia mea a fost tardivă. Acum, că m-am mutat din Kent, încerc să stabilesc nişte colaborări cu alte instituţii, dar din Londra. Însă, ideea e că s-au interesat despre Constanţa, despre Agenţia Antidrog. Au recunoscut şi faptul că nu au avut niciodată o colaborare cu vreo instituţie din România. Acum aştept răspunsurile din Londra”, a explicat Cosmin Bărbulescu. Revenind la activitatea sa de la malul mării, chiar dacă s-a stabilit în Anglia şi munceşte acolo, tânărul nu a rupt legătura cu Centrul. De câte ori vine în Constanţa, participă la campanii.

"Acum se ocupă mai mult de partea de online, se ocupă cu postările... Dar când a fost în Constanța a participat la campanii antidrog, precum Litoral fără Droguri, dar și la evenimente desfășurate seara, în cluburi, de reducere a riscurilor consumului de droguri, prin distribuirea de prezervative, informații cu privire la riscurile asociate cu consumul de droguri, adică transmiterea bolilor sexuale, pierderea controlului, riscurile, ce implică consumul de droguri și așa mai departe ", a declarat Cosmin Guriță, inspector administraţie publică în cadrul Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa.

"În Anglia este altă percepție: se fumează Marijuana oriunde, oricând!"

Locuind în Anglia, inevitabil, tânărul Cosmin a putut face diferența în ceea ce privește consumul de droguri și percepția asupra acestui fapt. "Consumul de droguri, mai ales de Marijuana, nu mai este un subiect tabu. În general, la finele săptămânii, mergi pe stradă și simți mirosul. Pe lângă asta, nimeni nu mai are inhibiții. Am început munca acum 3 luni de zile la o companie care se ocupă de comenzi online și, în prima săptămână, am aflat ce consumă fiecare angajat de acolo.

Deci..., acest gen de conversație era ca un fel de mod de apropia de ceilalți. În plus, șocul meu, în primul an de facultate, a fost când am mers într-un parc și am văzut vreo 4 – 5 tineri, undeva la 15 – 16 ani. Era primăvară și ei consumau Marijuana fără nici un fel de reținere sau jenă. În jurul lor era lume pentru că era în miezul zilei. Ideea e că nimeni nu îi trage la răspundere și acesta e motivul pentru care își permit", ne-a relatat Cosmin.

Potrivit acestuia, pe stradă ești întrebat dacă vrei Marijuana chiar dacă mașina Poliției este în zonă. Un alt exemplu a fost legat de faptul că mai mulți tineri se drogau într-un spațiu public, iar oamenii legii i-au atenționat doar cu privire la gălăgie, spunându-le să nu-i deranjeze pe cei din jur, cu completarea: "Și eu am fost tânăr și știu cum e". Prin urmare, cum pericolul drogurilor este și mai mare în Anglia, Cosmin Bărbulescu se bucură că a putut căpăta informații folositoare în cadrul Centrului Antidrog din Constanța, îndemnându-i și pe ceilalți tineri să-i urmeze exemplul, mai ales că această activitatea constituie un plus la CV.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272