Un cutremur ca cel din 1977 ar provoca dezastru la Constanța. Vezi ce clădiri sunt în pericol de prăbușire. Video
Un cutremur ca cel din 1977 ar provoca dezastru la Constanța. Vezi ce clădiri sunt în pericol de prăbușire. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSunt mai bine de 45 de ani de la cel mai mare cutremur trăit vreodată de români, cutremurul din 1977, care a marcat semnificativ România și nu numai. Seismul s-a simțit în toată zona Balcanică și a cauzat moartea a peste 1500 de oameni și alte câteva mii de răniți. În cazul unui cutremuri similar, ar fi dezastru, mai ales la Constanța, unde avem foarte multe clădiri cu risc seismic.
Au trecut mai bine de patru decenii de la cutremurul din 1977, care a avut efecte devastatoare asupra României. Cutremurul, cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de aproximativ 56 de secunde, a făcut peste 11.000 de răniți la nivelul întregii țării, iar peste 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Numai în București, anunțau oficialitățile la acea dată, s-au prăbușit peste 33 de clădiri și blocuri.
Pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, de ani buni, autoritățile din Constanța evaluează clădirile și le încadrează pe cele care ridică un grad înalt de periculozitate, având în vedere structura șubrezită de trecerea anilor, în diverse grade de risc seismic.
Cu toate acestea, în cazul unui cutremur de asemenea magnitudine, ar fi din nou catastrofă. Poate mai mare!
Într-o scurtă vizită la clădirile cu probleme din municipiul Constanța am observat că multe nu au buline roșii care avertizează riscul seismic, însă acestea sunt încadrate în evidența construcțiilor expertizate tehnic şi încadrate în clasele 1, 2, şi 3 de risc.
La expertizele realizate în perioada 2008-2016, aproximativ de clădiri din Constanța erau incluse pe lista celor cu risc seismic.
Cele mai multe clădiri cu risc seismic le găsim în zona Peninsulară, și sunt locuite. Cea mai veche clădire este cea de pe strada Griviței numărul 9, care datează din anul 1890.
Printre clădirile cu risc seismic se încadrează și câteva imobile de locuințe de pe strada Traian, cum ar fi cea situată la numărul 7, care datează din anul 1926. O altă clădire foarte veche este situată pe strada Nicolae Titulescu numerele 26, care a fost construită în anul 1926, iar pe aceeași stradă, la numărul 28, regăsim o clădire care datează din anul 1926, cu vizibile crăpături și structura afectată de trecerea timpului. În caz de seism, posibilitatea ca acestea să fie afectate, este destul de mare.
Video:
Autoritățile locale au demarat procedurile pentru identificarea tuturor clădirilor lăsate în paragină, inclusiv a celor cu „bulină roșie”, iar proprietarii care nu le pun la punct riscă să fie supraimpozitați și cu un procent de până la 500%.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.