REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Un fond american investeşte la Oil Terminal. Cotaţia companiei constănţene a explodat la bursă

Un fond american investeşte la Oil Terminal. Cotaţia companiei constănţene a explodat la bursă

Replica API 3 iulie 2019 | 00:00 360

Printre partenerii americanilor, şi actualul director Nuclearelectrica

Printre partenerii americanilor, şi actualul director Nuclearelectrica

Amerocap, un fond american de investiţii cu plasamente de un miliard de dolari şi condus de un fost secretar de stat al Energiei din administraţia George W. Bush, vrea să investească la Oil Terminal SA, compania constănţeană controlată de statul român. Anunţul a provocat o explozie a cotaţiei Oil Terminal la bursă, unde a înregistrat o creştere de aproape 15% într-o singură zi. Proiectul va prinde contur după Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de pe 5 august, când se va lua la cunoştinţă în mod oficial de intenţia americanilor. Amerocap are o prezenţă solidă în România, iar unul din partenerii săi este chiar Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica.

Fondul american de investiţii Amerocap vrea să investească la Oil Terminal SA, se arată într-un punct de pe ordinea de zi a AGA din 5 august 2019, care nu oferă însă mai multe detalii. „Este vorba despre o scrisoare de intenţie trimisă de Amerocap, un fond de investiţii american care vrea să investească în Oil Terminal, pe care noi o punem acum la dispoziţia acţionarilor. Nu ştim încă despre ce sumă de bani este vorba şi nici în ce constă această investiţie, vom afla după AGA”, a declarat Sorin Ciutureanu, directorul general al Oil Terminal. Amerocap anunţa încă din luna ianuarie a acestui an intenţia de a investi în Portul Constanţa, prin extinderea operaţiunilor sale din România. Până la această dată, fondul american a oferit consiliere extinsă celor de la Chimcomplex pentru preluarea Oltchim.

Plasament de 1 miliard de dolari

Amerocap este un investitor american de private equity care vizează dispersarea riscurilor prin multiple plasamente în sectorul de energie și industria de apărare, cu plasamente de peste 1 miliard de dolari.Compania înfiinţată în 2012 la New York de către Jacques Tohme are la ora actuală investiţii active în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, America Latină şi Europa Centrală şi de Est. În parteneriat cu Amerocap este şi grupul de consultanţă strategică din Washington, Abraham Group, condus de către fostul Senator American şi Secretar de Stat al Energiei din Administraţia George W. Bush, Abraham Spencer, şi de către fostul Vice Preşedinte al Agenţiei Internaţionale a Energiei, Joe McMonigle.

Şeful Nuclearelectrica, partener al Amerocap

Interesant este că în 2015 devenea partener al Amerocap actualul director general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă. Potrivit CV-ului acestuia, prin intermediul Amerocap a gestionat vânzarea a două perimetre petroliere în bazinul Mării Negre din România, a securizat o linie de finanțare de 300 milioane de dolari pentru o companie de dezvoltare de câmpuri mature off-shore din Marea Nordului, a facilitat structura financiară și plan comercial pentru o companie de minerit uraniu din Africa, a consiliat un fond de investiții american cu capitaluri totale de 184 miliarde de dolari asupra unei potențiale invesții în domeniul petrolier din România, a consiliat Fondul Proprietatii de Stat al Ucrainei asupra unei structuri de privatizare de participațiuni minoritare în companii din portofoliu şi a consiliat procesul de vânzare a unui perimetru petrolier deținut de o companie poloneză în Kazakhstan.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Rectifica comentariul gen 400 de inse la TESA!
2
0
Daca este adevarat ca oil terminal are 400 de angajati doar personl tesa si tot a incheiat anul pe plus inseamna ca este firma rentabila pentru ca din 400 sigur este macar unuI care sa semneze contracte paguboase pentru societate si profitabile pentru o firma privata sau mai multe.STATU SA TRAIASCA.
1
0
Profitul pe 2018 al oil terminal a fost de 50.000 ron.Si dute dimineata in cartier abator sa vezi ce ochi inchisi are mediul referitor la mirosul din depozitul oil terminal din zona. In ce sa Investeasca americanii? in 400 de insi la tesa? Haha ha
1
0
jidano americanii nu dau nimic ci vin numai sa ia,asa cum ne-au luat si apa din aqviferul prebalcanic,pe langa gaz,petrol si grane
2
0
Daca eu va recomand voi intelegeti ca este ordin ,va vad baieti cu capul pe umeri.Spuneti am inteles si purcedeti la executare!
4
0
Daca investesc americanii, poate remediaza si emanatiile de petrol in aerul care devine irespirabil noaptea. Oare de ce noaptea?
2
2
Nu investeste nimic. Este o maradoneala sa pacaleasca prostii.
4
0
Au mai crescut spectaculos actiunile, prin 2004, aceeasi schema, anunt ca vin investitori... iar scapa de actiuni, vreun zmeu.
9
0
Este un obiectiv strategic al statului roman si avand acest statut este foarte greu sa faci parteneriate
7
2
Prostii chiar cred... Aceasta societate este inca o vaca de muls a psd-ului si dupa pierderea alegerilor va disparea...
7
2
Daca societatea OIL.TERMINAL merge pe profit si are potential de dezvoltare dece sa mearga miloanele de euro in buzunarul statului se gaseste un imvestitor care sa usureze statul de grija banilor.
16
0
ce bucuros e ciu tureanu care se pare ca nu vrea sa plece de la conducere
7
3
La fel, cotatia va scadea cand se va afla ca anuntul este o pacaleala. Americanii tot anunta de ani de zile ca investesc in port si la baza Kogalniceanu si nimic, doar vrajeala, prosteala ca sa le cumparam avioanele si tancurile.
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272