REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Vin., 2 Iun. 2023
Anul XX Nr. 6382
27.4° Constanța Vineri, 2 Iunie 2023 Anul XX Nr. 6382

Un fost comandant al grupării paramilitare ruse Wagner a fugit în Norvegia

Un fost comandant al grupării paramilitare ruse Wagner a fugit în Norvegia

A.F. 16 ianuarie 2023 | 17:00 475

Un fost comandant al grupării paramilitare ruse Wagner a fugit din Rusia în Norvegia trecând clandestin graniţa sub lătratul câinilor grănicerilor şi focurilor de armă trase din spate de agenţii de frontieră ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), spune el într-o înregistrare video difuzată de un site anti-Kremlin.

''Alergam, alergam şi iar alergam pe un teren îngheţat până când am ajuns în prima localitate (norvegiană) şi am cerut ajutor'', afirmă în înregistrare fostul comandant Andrei Medvedev, relatează luni agenţia EFE.

Conform declaraţiei sale difuzate de organizaţia rusă Gulagu.net pe Telegram, acest fost comandant din gruparea Wagner a reuşit să fugă din Rusia pe 12 ianuarie, traversând frontiera către Norvegia în apropierea localităţii de graniţă Nikel, în regiunea Murmansk.

El s-a adresat apoi forţelor de securitate norvegiene şi a cerut azil politic şi protecţie internaţională în Norvegia, fiind apoi transferat într-un centru din capitala Oslo destinat persoanelor care au încălcat legislaţia privind trecerea frontierei.

''Mă bucur mult că mă aflu în Norvegia şi de modul în care sunt tratat'', a recunoscut Andrei Medvedev.

Este prima dată de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina când un fost comandant al uneia dintre unităţile Wagner - grupare implicată puternic în această campanie şi care a avut un rol semnificativ în recenta capturare a oraşului Soledar - reuşeşte să fugă din Rusia în Europa.

Andrei Medvedev a activat în cadrul unui detaşament de asalt al acestei grupări şi acum afirmă că doreşte să depună mărturie şi să-l expună pe fondatorul grupării, Evgheni Prigojin. ''Sper că mărturiile mele vor fi esenţiale pentru investigaţiile asupra Wagner'', mai spune fostul comandant.

Acesta a părăsit Wagner imediat după ce şi-a încheiat contractul de patru luni semnat pe 6 iulie 2022. El a fost în acest timp martor la multe execuţii extrajudiciare ale serviciilor de securitate ale lui Evgheni Prigojin împotriva celor care au refuzat să lupte contra ucrainenilor şi doreau să părăsească rândurile grupării de mercenari, afirmă Gulagu.net, care mai susţine că Prigojin a cerut şi capturarea lui Andrei Medvedev după ce acesta a părăsit gruparea, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
6413317213
5/49
2412404187
joker
144239344515