REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.4° Constanța Mar., 18 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6764
29.4° Constanța Marți, 18 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6764
 

Un fost secretar de stat și-a recunoscut vinovăția

Un fost secretar de stat și-a recunoscut vinovăția

Valentina CAMARA 23 decembrie 2022 | 12:09 826

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 784/VIII/3 din data de 30 august 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate, infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea Tribunalului București cu următoarele : un acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu inculpatul Dumitrescu Dan, la data faptelor consilier la cabinetul unui secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, la momentul punerii sub acuzare secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în sarcina căruia s-a reținut comiterea unei infracțiunii de trafic de influență în formă continuată(patru acte materiale), un rechizitoriu privind un inculpat om de afaceri, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de trafic de influență.

Dumitrescu Dan
    
În documentele anterior menționate, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

1. În perioada februarie – august 2016, inculpatul Dumitrescu Dan, în calitate de consilier în cadrul Ministerului Sănătății ce avea ca atribuție principală „Coordonare Unitatea de Implementare Proiecte Europene, Relația cu Parlamentul”, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) foloase necuvenite (sume de bani și alte servicii, printre care și încadrarea soției pe un post de psiholog într-un proiect finanțat din fonduri nerambursabile) și ar fi primit de la acesta, direct sau prin intermediar, suma totală de 67.000 lei.
Inculpatul Dumitrescu Dan ar fi pretins și primit foloasele respective în contextul în care i-ar fi promis martorului că-și va exercita presupusa influență pe care a afirmat că o are asupra unor factori decizionali din cadrul unei agenții naționale și din mai multe ministere, în vederea accesării, aprobării și derulării în condiții avantajoase a unor proiecte finanțate din fonduri europene pentru o asociație deținută de martor, precum și a deblocării unor sume de bani pentru proiecte aflate în derulare.
2. În perioada august 2015 – ianuarie 2016, omul de afaceri inculpat în prezenta cauză i-ar fi propus aceluiași martor să participe la mai multe licitații organizate de societatea sa în vederea obținerii unor fonduri europene, pe care l-ar fi asigurat că le va și câștiga, în virtutea unei pretinse influențe  pe care primul susținea că o are asupra unor funcționari publici din mai multe ministere. În schimbul câștigării licitațiilor, inculpatul i-ar fi pretins martorului remiterea unor sume de bani cuprinse între 34.000 euro și 300.000 lei.
De precizat este faptul că, două dintre licitații au fost anulate, iar în cazul celei de-a treia, câștigată de firma martorului, după executarea contractului și încasarea fondurilor europene, martorul a refuzat să-i remită inculpatului suma de 300.000 lei pretinsă anterior.

Cu referire la acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu inculpatul Dumitrescu Dan, în prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
gata a recunoscut si a scapat.deci asa merge la noi?minti, furi,santazezi,daca esti sef recunosti si scapi dar ramii cu banii.trai nenica
0
0
in frunte cu codruta visul urat al hotilor. Daca era dupa voi fapta nici nu ar fi existat.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
324412253819
5/49
271712293632
joker
24193722616