REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° ConstanÈ›a Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
17.4° ConstanÈ›a Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Un fost secretar de stat și-a recunoscut vinovăția

Un fost secretar de stat și-a recunoscut vinovăția

Valentina CAMARA 23 decembrie 2022 | 12:09 803

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 784/VIII/3 din data de 30 august 2022, procurorii din cadrul DirecÈ›iei NaÈ›ionale AnticorupÈ›ie – SecÈ›ia de combatere a infracÈ›iunilor asimilate, infracÈ›iunilor de corupÈ›ie au dispus sesizarea Tribunalului BucureÈ™ti cu următoarele : un acord de recunoaÈ™tere a vinovăției încheiat cu inculpatul Dumitrescu Dan, la data faptelor consilier la cabinetul unui secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, la momentul punerii sub acuzare secretar de stat în cadrul Ministerului InvestiÈ›iilor È™i Proiectelor Europene, în sarcina căruia s-a reÈ›inut comiterea unei infracÈ›iunii de trafic de influență în formă continuată(patru acte materiale), un rechizitoriu privind un inculpat om de afaceri, în sarcina căruia s-au reÈ›inut trei infracÈ›iuni de trafic de influență.

Dumitrescu Dan
    
În documentele anterior menÈ›ionate, procurorii au reÈ›inut, în esență, următoarea stare de fapt:

1. În perioada februarie – august 2016, inculpatul Dumitrescu Dan, în calitate de consilier în cadrul Ministerului Sănătății ce avea ca atribuÈ›ie principală „Coordonare Unitatea de Implementare Proiecte Europene, RelaÈ›ia cu Parlamentul”, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) foloase necuvenite (sume de bani È™i alte servicii, printre care È™i încadrarea soÈ›iei pe un post de psiholog într-un proiect finanÈ›at din fonduri nerambursabile) È™i ar fi primit de la acesta, direct sau prin intermediar, suma totală de 67.000 lei.
Inculpatul Dumitrescu Dan ar fi pretins È™i primit foloasele respective în contextul în care i-ar fi promis martorului că-È™i va exercita presupusa influență pe care a afirmat că o are asupra unor factori decizionali din cadrul unei agenÈ›ii naÈ›ionale È™i din mai multe ministere, în vederea accesării, aprobării È™i derulării în condiÈ›ii avantajoase a unor proiecte finanÈ›ate din fonduri europene pentru o asociaÈ›ie deÈ›inută de martor, precum È™i a deblocării unor sume de bani pentru proiecte aflate în derulare.
2. În perioada august 2015 – ianuarie 2016, omul de afaceri inculpat în prezenta cauză i-ar fi propus aceluiaÈ™i martor să participe la mai multe licitaÈ›ii organizate de societatea sa în vederea obÈ›inerii unor fonduri europene, pe care l-ar fi asigurat că le va È™i câÈ™tiga, în virtutea unei pretinse influenÈ›e  pe care primul susÈ›inea că o are asupra unor funcÈ›ionari publici din mai multe ministere. În schimbul câÈ™tigării licitaÈ›iilor, inculpatul i-ar fi pretins martorului remiterea unor sume de bani cuprinse între 34.000 euro È™i 300.000 lei.
De precizat este faptul că, două dintre licitaÈ›ii au fost anulate, iar în cazul celei de-a treia, câÈ™tigată de firma martorului, după executarea contractului È™i încasarea fondurilor europene, martorul a refuzat să-i remită inculpatului suma de 300.000 lei pretinsă anterior.

Cu referire la acordul de recunoaÈ™tere a vinovăției încheiat cu inculpatul Dumitrescu Dan, în prezenÈ›a avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaÈ™te comiterea faptei reÈ›inute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în miÈ™care acÈ›iunea penală È™i este de acord cu felul È™i cuantumul pedepsei aplicate, precum È™i cu forma de executare a acesteia, respectiv pedeapsa de 1 an È™i 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale È™i trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situaÈ›ie care nu poate să înfrângă principiul prezumÈ›iei de nevinovăție.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
gata a recunoscut si a scapat.deci asa merge la noi?minti, furi,santazezi,daca esti sef recunosti si scapi dar ramii cu banii.trai nenica
0
0
in frunte cu codruta visul urat al hotilor. Daca era dupa voi fapta nici nu ar fi existat.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272