REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Un fost SENATOR se judecă la CONSTANȚA: i-a ÎNCETAT indemnizația pentru limită de vârstă

Un fost SENATOR se judecă la CONSTANȚA: i-a ÎNCETAT indemnizația pentru limită de vârstă

Replica API 17 noiembrie 2021 | 20:01 2184

Florin Hrițcu este un fost senator (PSD) din Tulcea. Anul acesta, a mers în instanță, solicitând anularea unui act, în dosar fiind pârâți: Parlamentul României-Senatul și Secretarul General al Senatului. Competenţa soluţionării cauzei a fost declinată în favoarea Curţii de Apel Constanţa. Hrițcu spus că, odată cu încetarea mandatului de deputat/senator și îndeplinirea condițiilor legale cu privire la vârsta de pensionare, a dobândit dreptul la îndemnizația pentru limită de vârstă, dar că apoi i-a fost comunicat ordinul de încetare, potrivit căruia, începând cu data de 27.02.2021, nu a mai primit îndemnizația pentru limita de vârstă.

Florin Hrițcu

Indemnizația pentru limită de vârstă cuvenita foștilor membri ai Parlamentului României, prevăzută de art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind statutul Deputaților și al senatorilor are caracterul unui drept la pensie, reprezentând o contraprestație socială acordată de lege foștilor parlamentari după împlinirea vârstei standard de pensionare, pentru activitatea desfășurată în perioada ocupării funcției de demnitate publică.

Astfel, Florin Hrițcu, care este este un fost senator (PSD) din Tulcea, este nemulțumit de faptul că i-a fost comunicat ordinul de încetare, potrivit căruia, începând cu data de 27.02.2021, nu a mai primit îndemnizația pentru limita de vârstă. Acesta a învederat că ordinul de încetare a fost emis cu încălcarea competentei expres si limitativ prevăzuta in favoarea Secretariatului General, întrucât nici la nivelul Camerei Deputaților, nici la nivelul Senatului nu a fost adoptat un act normativ prin care să îi fie atribuită Secretarului general competenta privind emiterea ordinelor de încetare a plătii îndemnizației pentru limită de vârstă în temeiul art. 2 din Legea nr. 7/2021, motiv pentru care respectivele ordine sunt nelegale, fiind emise de o persoana fără atribuții in acest sens, astfel cum îi impune expres legea. S-a mai susținut de către reclamant că ordinul de încetare a fost emis cu încălcarea prevederilor art. 1 din Protocolul adițional la Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, art. 6 alin. (5) C.civ. - principiul neretroactivității legii civile, și cu încălcarea dispozițiilor art.16 alin. (1) din Constituția României si art.7 din Codul administrativ.

Tribunalul Tulcea, la data de 24 septembrie, a decis: ”Admite excepţia de necompetenţă materială a Tribunalului Tulcea. Declină competenţa soluţionării cauzei în favoarea Curţii de Apel Constanţa, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”.

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, termenul fiind stabilit pentru data de 12.01.2022.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Alt borfas care vrea pensie nesimtita !
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212