Un ghiolban cu trabucul în gură vânează șoferii și cheamă poliția. Video
Un ghiolban cu trabucul în gură vânează șoferii și cheamă poliția. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestLucrările de reabilitare a bulevardului Alexandru Lăpușneanu, începute încă din anul 2021, sunt departe de a se finaliza. Constănțenii s-au adaptat... sau mai degrabă s-au resemnat la condițiile de șantier, chiar dacă reprezentanții firmelor responsabile de executarea proiectului nu dau dovadă de aceeași flexibilitate. În zona Dacia, de exemplu, șoferii sunt nevoiți să parcheze pe trotuar în lipsa altei alternative. Un lucrător de la SC Hidro Salt B 92 SRL, firma care execută lucrarea, a uitat care îi este locul și își atribuie sarcini care nu i se cuvin. Fotografiază autoturismele oprite în apropierea șantierului, iar apoi le „expediază“ Poliției Locale în scopul sancționării șoferilor. De parcă cetățenii ar trebui să își întrerupă întreaga activitate, până când ultimul excavator va dispărea de pe străzile orașului. Lăsând la o parte acest aspect, atitudinea și comportamentul lucrătorului care se autointitulează „proprietarul bulevardului“ sunt de-a dreptul bădărănești: „atacă“ inclusiv mamele cu copii venite la centrul de recoltare a analizelor din proximitate și le vorbește mai ceva ca-n mahala.
Lucrătorii care reabilitează bulevardul Lăpușneanu se cred experți în trafic
Lucrările pe tronsonul cuprins între intersecțiile Bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu Strada Soveja și cu Bulevardul Aurel Vlaicu din cadrul proiectului „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia” au început de pe data de 18 august a anului 2021.
Dacă cetățenii s-au resemnat deja cu imaginea dezolantă a orașului, transformat într-un șantier perpetuu, se pare totuși că reprezentanții firmelor contractate pentru executarea lucrărilor nu s-au putut încă adapta condițiilor, așteptându-se ca întreaga activitate zilnică a constănțenilor să fie sistată până la finalizarea acestora.
Șoferii care sunt nevoiți să staționeze în apropierea Centrului de recoltare Synevo “Mama și copilul”, de la Dacia, se confruntă cu veșnica problemă care ne macină pe toți: lipsa locurilor de parcare. Astfel, în lipsa unei alternative, oamenii parchează pe trotuar, fiind singura zonă accesibilă, după ce lucrătorii au acționat asupra vechii porțiuni amenajate.
Fără a manifesta o urmă de înțelegere și empatie și atribuindu-și sarcini care nu li se cuvin lucrătorii de la SC Hidro Salt B 92 SRL vânează mașinile parcate necorespunzător, mai ceva ca Poliția Locală, le fotografiază și transmit poze cu mașinile staționate neregulamentar Poliției Locale Aceasta, la rândul ei, înaintează înștiințări șoferilor și aplică, după caz, sancțiuni.
Mai mult decât atât, lucrătorii preocupați dacă șoferii încalcă sau nu legea abordează șoferii din zonă, pentru a le cere, într-un mod deloc prietenos, să mute mașinile.
O mamă împreună cu copilul său, staționată în apropierea centrului de recoltarea a analizelor Synevo „Mama și copilul“, mărturisește că a fost apostrofată de băratul care s-a autointitulat „șeful bulevardului“, care i-a cerut într-un mod lipsit de orice urmă de politețe să plece.
De la lucrător la drumuri, la șef de bulevard cu trabucul în colțul gurii
Iată ce ne-a mărturisit: ”Am mers la Synevo ”Mama și Copilul”, împreună cu fetița, am parcat pe trotuar, în fata unității medicale, pentru că nu aveam unde să parchez, în zonă erau utilaje. Menționez că mai era o mașină parcată în zonă. N-am apucat să închid bine ușa la mașina că un bărbat a venit spre mine cu un trabuc în colțul gurii, și mi-a spus, pe un ton grosolan: «Mută, bă, mașina de aici, în momentul ăsta. Nu auzi? Cine dracu ți-a dat ție permis? E ilegal ce faci tu…». La un moment dat, am văzut că scoate telefonul și începe să-mi facă poze, și mie, și copilului și la mașină. Atunci, i-am spus: «Cine ești tu de-mi faci poze», moment în care a răspuns că e proprietatea lui, că el e șeful acolo care face lucrările pe bulevard, de la intrare până la ieșire”, ne-a declarat A.C. Iritată de comportamentul și limbajul de mahala al marelui „patron de bulevard“, femeia a continuat să-i facă jocul.
Dar, în principal, a vrut să vadă până unde poate ajunge cu aroganța. „L-am întrebat cum se numește, moment în care s-a aplecat amenințător spre mine, mai trăgea și din trabuc, și-mi spune: «Eu am făcut facultatea pe bune, tu cine ești?!», a continuat A.C. Într-un final, aceasta a intrat în unitatea medicală și a observat că, la un moment dat, dintr-un autoturism coboară un bărbat, civil, pune o hârtie în parbrizul altei mașini, după care pleacă. Acest șef de bulevard sau ce-o fi el fotografiază mașinile parcate neregulamentar și trimite poze Poliției Locale. „Nu m-am dus la un bar, la o cafenea și am lăsat mașina cu orele parcată pe trotuar, m-am dus să-i recoltez copilului analize. Aceeași poveste o face și cu băiatul de la firma de curierat care vine zilnic la unitatea medicală”.
Câțiva dintre constănțenii care desfășoară activități comerciale în zonă ne-au declarat, la rândul lor, că au primit înștiințări și au fost nevoiți să își mute mașinile, însă se tem de momentul în care lucrările vor fi finalizate și locurile de parcare de pe întreg bulevardul vor fi desființate. Situația este una dificilă pentru aceștia, care acceptă necesitatea realizării acestor lucrări, dar sunt totodată lipsiți de soluții pentru problemele pe care șantierul le creează.
Un angajat al firmei ne-a confirmat faptul că superiorul său este cel care a solicitat în mod repetat sancționarea șoferilor, sub pretextul că trebuie protejată investiția, mai exact zona pietonală pavată. Acesta nu a menționat în schimb nimic despre atitudinea șefului său sau despre modul în care acesta s-a trezit peste noapte expert în trafic și circulație, organ de lege și stăpân al bulevardului. Bineînțeles, sutele de mașini avariate și uzate de condițiile de trafic produse de aceste lucrări sunt considerate... un sacrificiu necesar unui rezultat ce totuși întârzie să apară.
Video:
Specialiști în dat țepe
Contractul pentru realizarea acestui proiect a fost semnat în data de 17 martie 2021 cu Asocierea formată din SC Hidro Salt B 92 SRL și Trace Group Hold PLC, o firmă din Bulgaria. Acesta prevedea o perioadă de execuție de maximum 540 de zile de la data semnării, anume 17 septembrie 2022. Societatea bucureșteană Hidro Salt B92 este controlată de familia Băiculescu, o apropiată a fostului edil al Bucureștiului, Sorin Oprescu, în mandatul căruia au obținut mai multe contracte cu primăria capitalei. Compania acestora a înregistrat în anul fiscal 2021 o cifră de afaceri în valoare de 59.301.988 de lei, profit de 1.885.510 de lei și datorii ce se ridică la suma de 43.829.756 de lei.
Aceasta nu este prima colaborare a firmei cu Primăria Constanța, ajungând să fie chiar dată în judecată de către municipalitate în 2021 pentru recuperarea unor prejudicii cauzate ca urmare a unui contract câștigat de SC Hidro Salt B 92 SRL, cu privire la obiectivul de investiții „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Liceului cu program sportiv „Nicolae Rotaru“, ce a costat nu mai puțin de 4.970.276,87 lei, fără TVA. Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ a rămas un șantier abandonat, iar primăria a reziliat contractul cu Hidro Salt B 92 SRL, urmând apoi o serie de dosare pe rolul instanțelor din Constanța.
Trebuie menționat și faptul că țepele date de Hidro Salt pot fi considerate un fenomen național, ajungând cunoscută pentru mai multe cazuri în care nu și-a onorat obligațiile, ce îi reveneau în urma încheierii contractelor cu diverse unități administrativ teritoriale. În 2019, firma a abandonat lucrările pentru asfaltarea a 10 km de drum din municipiul Brăila. Și la Buzău, societatea a abandonat lucrările la Blocul Operator de la Spitalul Județean. În 2012, Hidro Salt B 92 a obținut contractul pentru reabilitarea Școlii „Ștefan cel Mare“ din Focșani, finanțat din fonduri europene, după ce au ofertat 4.960.039,45 lei plus TVA, un preț cu 50% mai mic decât valoarea estimată de 11.250.916 lei la care s-a adăugat TVA. Un an mai târziu, constructorul a solicitat încă 2 milioane de lei, invocând lucrări neprevăzute în documentația tehnică.
Video:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.