REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
18.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Un grup de navigatori constănțeni, BLOCAŢI în SUA de mai multe luni

Un grup de navigatori constănțeni, BLOCAŢI în SUA de mai multe luni

Replica API 16 mai 2020 | 00:00 2457

Un grup de navigatori constănțeni este blocat de luni bune pe un tanc petrolier, fără posibilitatea de a reveni în țară. Aceștia se află în Statele Unite ale Americii, iar soluțiile pentru a se întoarce în România sunt extrem de limitate. Și asta pentru că schimburile în SUA se fac foarte greu, în acest moment fiind practic imposibil efectuarea unui astfel de schimb.

"Este aproape imposibil să plecăm cu o cursă charter"

De vină ar fi procedurile extrem de stricte pentru limitarea infectărilor cu noul coronavirus, însă și lipsa de comunicare între state a dus la o astfel de situație. Totul în detrimentul navigatorilor, care sunt în pragul disperării.

"Sunt ofițer de punte și după 8 luni de muncă pe un tanc petrolier nu avem posibilitatea să debarcăm și să venim acasă din America. Compania încearcă să facă schimburi, își dau interesul, însă este aproape imposibil să plecăm cu o cursă charter, costurile fiind imense. Alți colegi, care lucrează pe navele de pasagere sau cei din offshore, unde erau foarte mulți români pe același vapor, au reușit să se întoarcă prin zboruri charter în țară.", ne-a spus un navigator constănțean ce a dorit să rămână sub anonimat.

"Din America se fac foarte greu schimburi, aproape deloc"

Președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor ne-a confirmat situația delicată în privința schimburilor, precizând că același lucru se întâmplă și în alte țări precum China sau Brazilia. Totuși, o posibilitate pentru ca navigatorii să se întoarcă acasă, alta decât închirierea unei curse charter, ar fi mutarea navei într-o altă țară, care permite efectuarea schimburilor.

"Din America se fac foarte greu schimburi, aproape deloc. Au niște sisteme și proceduri extraordinare. Orice fel de debarcare se face cu acordul CDC, autorității sanitare din SUA, care aprobă planul de repatriere. Durează foarte mult aprobările, pentru că americanii spun că nu vor să mărească și mai mult numărul infectărilor. Practic, toată această zonă este blocată spre Europa. Același lucru se întâmplă și în China, chiar dacă ai viză, nu poți efectua schimbul. Nu mă așteptam la așa ceva.", ne-a precizat Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mi-am inchipuit eu ca dati bani si pe cururi cum zici tu mai jos, ca fara femei pe vapor mai dati si pe din dos ca sa nu va suiti pe pereti
0
0
Au bani destui.
3
2
In Stae bagaboantele au un pret mare care depaseste bugetul unui marinaras si calitatea lor este jalnica,, de preferat ar fi fost sa zabovim 7 sau 8 luni prin Vung Tao Vietnam cunoscatori stiu mai bine
1
1
pe vremea Navrom se statea la pupa la pescuit si la gratare , stateai cu lunile la dana . De-aia au vandut astia flota , de ruginita ce era , ca voi aveati alte preocupari ... bufuri , sprituri , in loc sa aveti grija de vapoare . Cumetre , abia e 16 si deja am avut 5 operari luna asta , cum cacat sa stai linistit 8-9 luni ?!
3
1
Vorbiti cu Rusi sa va ajute.
1
0
Cumetre , dintr-un salariu de 2000 lei sa zicem ca 1000 merg lunar la stat, deci ar veni 12000 pe an , aproximativ 2700 usd. Anul acesta am trimis in tara aproape 60 000 usd , din care 12000 merg la stat doar sub forma de TVA . Mars in mortii ma-tii de handicapat
3
3
Am vazut o gramada de rautate pe aici. Pt primi noi neam asumat riscul dar suntem in 2020 .Pt marele jupan de mai jos mai lasane cu vrajala asta de kkt cand erai tu ofiter asa teau ars rusii si acum vrei si restul natiei sa fie la fel . E un contract se respecta . Daca nu ce rost mai are sa vi la vapori , ii lasi pe mari masteri astia sa isi mai faca o vila la laydown .
1
2
Pana prin 2005 un voiaj de 6-8 luni era ceva normal. unii stateau 9-10 luni. Oricum pentru lunile in care stau la cheu sau in rada si o ard aiurea la pescuit la pupa la reflector vor fi platiti suplimentar.
3
8
sa stea acolo si sa se iubeasca SOCRATIC intre ei, ca nevesetele lor sunt bine aici in pula altora ca doar sunt neveste de marinar.Si ce tot cer ajutor?cei care sunt plecati la capsuni sau la sparanghel s-au intors singuri ca vai de ei pe cheltuiala lor si ghiftuitii astia care chiar au bani vor de la statul roman, chiar nu va e rusine? nu va crapa obrazul?nu vreti sa va stricati suma si intindeti mana la stat.
6
10
Hai sictir cu vrajeala ieftina pe care o aveti. Nevestele voastre va vor doar banii, nu altceva. Renuntati la iluzii !
6
12
Se vede ca habar nu aveti ce inseamna sa fii navigator, analfabetilor !
13
3
iar incepeti ba dobitocilor cu contiburii la stat? cat platesc marinarii doar din tva-ul platit pe banii cheltuiti din salariu nu contribuie tot neamul vostru intr-un an
15
4
pentru niste lupi de mare atlanticul nu ar trebui sa-i impiedice nici cat paraul almaliul,lejer pe spate cu tigara-n gura,bon voiage
9
4
Sa-i ajute statul sa vina acasa, dar in limita sumei cu care au contribuit , prin impozitele platite de ei, la bugetul statului roman. Adica zero. Sa vina cu drona.
5
15
nunaveti itf ba cersetorilor? ce vreti,sa va aduca spartanul acasa cum face cu plozii unei golance maritata cu un palestinian de 10 oei pe an? hai sa va platim noi salariile astronomice! sunati unde trebuie,nu mai umblati cu cersitul boscheti covidati.Nu v.am trimis noi acolo,v.ati dus de bunavoie.
6
15
ce vrea?sa le plangem de mila?cand a ales meseria stia riscurile, dezvantajele. Ca si in cazul medicilor. sa se lase de meserie sa se angajeze la uscat.
8
15

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212