REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Un incendiu de vegetaţie arde necontrolat la nord de Atena. Un oraş a fost evacuat

Un incendiu de vegetaţie arde necontrolat la nord de Atena. Un oraş a fost evacuat

Replica API 4 iulie 2022 | 00:00 1286

Un amplu incendiu de vegetaţie a scăpat de sub control în nordul Atenei luni, iar autorităţile au fost nevoite să dispună evacuarea unui oraş de coastă din apropiere ca măsură de precauţie, relatează Reuters.

Pompierii români aflaţi în Grecia participă, luni după amiază, alături de salvatorii eleni, la stingerea incendiului scăpat de sub control la nord de Atena.

„Modulul naţional specializat de stins incendii de pădure acţionează pentru lichidarea unui incendiu, în zona regiunii Schimatari, situată la Nord de Atena. 28 de pompieri români, 3 maşini de stingere incendii de pădure şi 1 cisternă de mare capacitate intervin pentru localizarea şi lichidarea incendiului care afectează o suprafaţă considerabilă de vegetaţie uscată. Un rol foarte important pe timpul misiunii este reprezentat de cisterna de mare capacitate, utilizată pentru alimentarea cu apă a dispozitivelor de stingere. Autospeciala poate transporta 30.000 litri apă şi este utilă în zonele unde nu există surse suplimentare de alimentare (hidranţi, râuri, lacuri sau alte surse de apă)”, informează, luni după amiază, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, scrie digi24.ro.

Intervenţia modulului are loc la solicitarea ofiţerului elen, delegat în asistarea şi buna desfăşurarea a întregii misiuni derulate de salvatorii români.

Incendiul a izbucnit din cauza vânturilor puternice în zona Schimatari, la aproximativ 50 de km depărtare de capitală, pe fondul temperaturilor ridicate.

Autorităţile elene le-au cerut rezidenţilor să părăsească oraşul Dilesi şi au oprit funcţionarea unui tren local. Peste 100 de pompieri, susţinuţi de patru avioane şi două elicoptere, încearcă să stingă acest incendiu.

Echipaje de intervenţie au fost trimise pentru a stinge şi un incendiu din regiunea Ahaia, în nordul Peninsulei Peloponez, unde patru sate au fost evacuate, transmite Reuters.

În 2021, incendiile de vegetaţie au distrus peste 120.000 de hectare de păduri şi tufişuri, după ce Grecia s-a confruntat cu cel mai grav val de căldură înregistrat în ultimii 30 de ani.

În urma criticilor aspre privind reacţia autorităţilor, Guvernul de la Atena a promis că va spori capacităţile de intervenţie ale pompierilor eleni.

Câteva zeci de pompieri români şi bulgari şi-au preluat posturile în Grecia în ziua de sâmbătă, fiind primele brigăzi din forţa operativă europeană desfăşurată în această ţară pentru a oferi asistenţă de specialitate în cazul producerii unor incendii de vegetaţie de mare amploare pe durata acestei veri.

În timpul celui mai grav dezastru natural provocat în Grecia de un incendiu de vegetaţie, 102 persoane au murit după ce flăcările au devastat oraşul costier Mati şi zone de la periferia Atenei, în vara anului 2018.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa vedeti voi incendiu de vegetatie la Circo Belucci care si-a pus cortul pe malul lacului Techirghiol fix intr-un loc plin de vegetatie uscata. Fereasca sfantul de un incendiu pornit de la o tigara. ISU Dobrogea nu zice nimic? Le-au dat autorizare pentru amplasament? Plm
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614