REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Un MONUMENT al orașului, transformat în WC PUBLIC

Un MONUMENT al orașului, transformat în WC PUBLIC

Replica API 31 mai 2021 | 23:09 3910

Imobilul masiv situat pe bulevardul Mamaia, în zona Capitol, în care a funcționat Consulatul Italiei a fost transformat de cetățeni în... toaletă publică. Tot acolo își mai „fac culcuș” oamenii străzii, transformând clădirea dintr-un monument al orașului într-un imobil pe care mulți îl ocolesc.

Casa d’Italia, una din cele mai frumoase clădiri ale municipiului a ajuns „de râsul lumii”. Adăpost pentru oamenii străzii în anotimpul rece și... „toaletă publică” în restul timpului, fostul Consulat al Italiei situat pe bulevardul Mamaia, în zona Capitol, a ajuns într-o stare deplorabilă. „Ăla este WC public de foarte mulți ani. Nu face nimeni nimic pentru a curăța zona sau pentru a nu mai lăsa oamenii fără adăpost să își facă nevoile acolo. E proprietate privată, cam asta e scuza. Este refugiul cerșetorilor din intersecție”, „Să vedeți vara câți dorm acolo, ce mizerie este... Până la revoluție nu era așa ceva!”, „Este o clădire cu o arhitectură specială, în anii de glorie arăta foarte frumos, era curată, fără desene și fără mirosuri care mai de care să-ți taie nasul... Păcat, păcat!”, sunt doar câteva din opiniile constănțenilor legate de starea actuală a clădirii.

Click pe imagine!

De ani de zile în paragină

Emblematicul imobil este însă proprietatea statului Italian dar este ocupată de „chiriași” abuzivi. Dacă nu s-a reuşit rezolvarea problemei ce ţine de întreţinere şi reparaţii curente la imobil, Ambasada Italiei a decis scoaterea lui la licitaţie. Alături de această clădire, statul italian a mai scos la vânzare şi alte câteva clădiri, foste sedii consulare, însă, de ani de zile, nimeni nu s-a arătat interesat de imobilul de la malul mării. Din interior s-a furat cam tot ce s-a putut rămânând astfel așa cum este și în prezent.

Scurt istoric al clădirii

Casa D’Italia din Constanța se află pe bulevardul Mamaia, la numărul 42. Imobilul masiv ridicat în stilul vilelor neoclasice din Nordul Italiei a fost construit în anul 1924, pentru necesitățile comunității italiene, din Constanța, scrie wikimapia.org. Până în 1948, Casa D’Italia a fost sediul Consulatului Italian și al școlii italiene „Vittorio Emmanuele III”, iar în perioada celui de-al Doilea Război Mondial aici a funcționat sediul filialei Partidului Național Fascist Italian din Constanța, până în anul 1943. După 1948 a fost sediul Casei de Cultură a Tineretului.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce monument? Asta trebuie demolat
3
6
cat in primarie isi dau mana chitacel cu horica si madam mierloiu orasul e distrus.
6
0
tot stergeti comentari??
9
0
asa e dar chitac s-a laudat ca schimba constanta in bine, deocamdata nu se vede nimic, dimpotriva...
8
1
Asa e, ca aceasta cladire a ajuns ruina imedia incepand din sept, de cand a venit Chitac, nu de pe vremea psdistilor mazarache si faggadau
9
3
imagine aproape emblematica a urbei noastre!
5
2
Vot iresponsabil al constantenilor, astea sunt urmarile, dupa atatia ani de primari alesi aiurea. Si continua...
10
3
Pai sunt 2 solutii! Ori cumpara primaria imobilul si l face centru de cultura ori sa incarce primaria statul Italian cu zeci de amenzi! Macar intra bani la buget!
23
0
Stati ca o sa puna camere ... sa se vada live toate astea...
4
4
Autoritatile nu fac nimic! Nu se vede in oras nimic. Domneste haosul, buruienile si mizeria! Dezamagire
28
5
orasul e un wc public
33
2
Monumentele NU pot arata altfel decat arata orasul : ruine
31
3
Dar ce dracu mai vad autoritatile din urbe. Ele au orbul gainilor.
25
2
bravo! un articol exceptional! in sfarsit o stire noua in aceasta urbe!
33
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108