REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Un mort şi doi răniţi la ambasada Azerbaidjanului în Iran, în urma unui atac armat

Un mort şi doi răniţi la ambasada Azerbaidjanului în Iran, în urma unui atac armat

Andreea VREJOIU 28 ianuarie 2023 | 00:00 591

Ambasada Azerbaidjanului în Iran a fost atacată vineri dimineaţa de necunoscuţi înarmaţi. Incidentul s-a soldat cu un mort şi doi răniţi, a indicat Ministerul de Externe azer. Au apărut primele imagini cu atacul, surprinse de camerele de supraveghere.

Un mort si doi raniti la ambasada Azerbaidjanului in Iran, in urma unui atac armat

Azerbaidjanul a acuzat vineri Iranul că ar fi responsabil de atacul împotriva ambasadei sale la Teheran, soldat cu un mort, calificând atacul drept „terorist”, şi a anunţat evacuarea în curând a personalului său diplomatic din capitala iraniană, relatează AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

„Condamnăm cu fermitate acest atac terorist violent împotriva Ambasadei Azerbaidjanului în Iran”, a declarat Ministerul de Externe azer într-un comunicat, în care a anunţat că „sunt planificate măsuri necesare pentru evacuarea angajaţilor ambasadei azere şi a membrilor familiilor acestora”.

„Întreaga responsabilitate pentru acest atac revine Iranului”, a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe azer, Ayxan Hacizada, media locale, afirmând că o recentă campanie antiazeră în presa iraniană „încurajase atacul”.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe azer a cerut ca vinovaţii să fie identificaţi şi pedepsiţi „cât mai sever posibil”.

Personalul ambasadei „este pe cale să fie evacuat din Iran”, a indicat el apoi pentru canalul turc de televiziune TRT Haber TV.

Potrivit Baku, „partea iraniană, ca ţară unde se află ambasada, ar fi trebuit să-şi îndeplinească angajamentele de a garanta securitatea misiunii diplomatice şi a angajaţilor acesteia, conform Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”.

În comunicatul său, Ministerul azer de Externe susţine că „tentative de ameninţare a misiunii diplomatice azere au avut loc şi în trecut, iar noi am ridicat în mod constant în faţa Teheranului necesitatea de a lua măsuri pentru a preveni astfel de situaţii şi pentru a asigura securitatea misiunii azere”.

„Cu părere de rău, acest act sângeros arată consecinţele grave ale neacordării atenţiei cuvenite apelurilor noastre insistente în această privinţă”, subliniază MAE azer.

La rândul său, preşedintele azer Ilham Aliev a condamnat „ferm atacul terorist împotriva ambasadei Azerbaidjanului în Iran” într-un mesaj pe Twitter, în care a subliniat că astfel de atacuri „sunt inacceptabile”.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe azer indicase mai devreme că „un bărbat înarmat cu un pistol mitralieră Kalaşnikov” l-a ucis pe „şeful pazei misiunii diplomatice”.

Alţi agenţi de pază ai ambasadei au fost răniţi şi se află într-o „stare satisfăcătoare”, potrivit aceleiaşi surse.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanani, a condamnat ferm într-un comunicat „atacul armat, care a dus din nefericire la moartea unei persoane”.

Poliţia din Teheran a anunţat arestarea atacatorului, care a mers la ambasadă împreună cu „cei doi fii ai săi” şi a comis atacul din motive „personale şi familiale”.

Autorităţile azere au precizat că este prima oară când un atac armat vizează o misiune a sa diplomatică în afara ţării.

Anul trecut, ambasadele Azerbaidjanului din Londra şi Paris au fost luate cu asalt de persoane neînarmate, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102