REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Un NOU BLOC în buza mării: constănțenii se OPUN; prefectul George Niculescu, printre ei!

Un NOU BLOC în buza mării: constănțenii se OPUN; prefectul George Niculescu, printre ei!

Replica API 5 februarie 2020 | 00:00 1493

O zonă din Constanța, ce se află sub interdicție de construire până la aprobarea unui plan urbanistic zonal, s-a aflat în atenția constănțenilor, după ce un afacerist de la malul mării, Constantin Chimișliu, și-a propus să ridice aici un bloc cu 5 etaje (inițial, a fost de 6 etaje). Vorbim despre zona Spitalului Militar, mai exact strada Prelungirea Bucovinei, pentru care a fost elaborat un Planul Urbanistic Zonal (zona delimitată de strada Prelungirea Bucovinei, plaja Mării Negre, strada Mihai Eminescu). Locuitorii din zonă se opun, categoric, construcției, din mai multe puncte de vedere. Printre cei care și-au exprimat punctele de vedere se numără și prefectul George Niculescu.

Faleza din Constanţa, din dreptul străzilor Prelungirea Bucovinei, Eroilor şi Mihai Eminescu, zonă cu ieşire direct la plajă în atenția unor investitori ce doresc să o transforme în cartier de blocuri. Printre aceștia, se numără și afaceristul Constantin Chimișliu, însă locuitorii nu sunt de acord cu proiectul investitorilor, din mai multe puncte de vedere. Printre aceștia, se numără și prefectul George Niculescu, care și-a exprimat poziția, după demararea procedurii de informare și consultare a publicului privind Planul Urbanistic Zonal. ”Având în vedere inițierea PUZ, strada Bucovinei nr 1G, de către Constantin Chimișliu, elaborat de urbanist Mihaela Pușnava, în calitate de locuitor în zonă, strada Bucovinei nr 1A, fiind direct afectat de propunerea de elaborare de PUZ, vă rog să-mi puneți la dispoziție studiu de însorire și retragerile propuse de inițiator. Doresc să fiu informat conform prevederilor legea în vigoare de toate modificările care afectează zona”, a fost poziția lui George Niculescu, potrivit raportului informării și consultării publicului, privind elaborarea Planului Urbanistic Zonal - zona delimitată de strada Prelungirea Bucovinei, plaja Mării Negre, strada Mihai Eminescu. Vecinii săi și-au exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de realizarea acestui proiect, în contextul în care regimul de înălțime este de P+2, iar investitorul dorește să ridice un bloc cu 5 etaje.”Ținând cont că înălțimea imobilelor de pe strada Prelungirea Bucovinei au înălțime de P+1, consider de neacceptat indicii POT și CUT precum și regimul de D+P+5-6. Având în vedere că strada este îngustă și nu e prevăzută cu trotuare, consider inoportună construirea unui imobil cu acest regim, care va reduce gradul de însorire al imobilului meu”, a transmis o constănțeancă.

Reprezentantul unei societăți ce-și desfășoară activitatea în zonă spune că amplasamentul studiat este reprezentat de un teren care face parte din zona costieră, teren ce prezintă o declivitate accentuată de la vest către est, fapt ce încadrează amplasamentul într-o zonă cu risc geotehnic major ce impune condiții pentru asigurarea protecțiilor împotriva riscurilor de lunecare a terenului sau destabilizare a malurilor. ”Această zonă a fost consolidată în trecut de autorități prin realizarea unor drenuri și a unor ziduri de sprijin. Înainte de demararea oricăror demersuri pentru avizarea PUZ ului este necesară obținerea unui aviz de la instituția care a elaborat și executat aceste lucrări pentru a afla un punct de vedere obiectiv cu privire la oportunitatea acestei investiții. În memoriu se face precizarea că se vor efectua consolidări ale taluzului ce vor depăși limitele care au generat PUZ. Având în vedere că amplasamentul studiat, aproximativ 3 hectare, este compus din mai multe terenuri, vrem să știm cum vor fi consolidate acestea și cine va achita costurile, având în vedere că aceste terenuri au fost vândute, retrocedate de către primărie”, au spus reprezentanții firmei, potrivit raportului.

Asociația de proprietari FE 5 spune că în zonă s-au mai ridicat două blocuri, fiind îngrădit accesul către plajă, iar în noul PUZ nu se prevede clar realizarea unui drum de acces.

Poziția Agorapolis, firma care a elaborat PUZ-ul!

Conform Certificatului de Urbanism nr. 285/09.02.2017, terenul care a generat PUZ, la care fac referire persoanele nominalizate (strada Prelungirea Bucovinei la nr 1G) se încadrează conform Planului Urbanistic General al Municipiului Constanța în unitatea teritorială de referință ZRCM1, zonă reglementată cu un POT (procent de ocupare a terenului) maxim admis de 75% și de un CUT (coeficient de utilizare a terenului) maxim admis de 3, spune elaboratorul PUZ-ului. ”În baza art 32 (7) din legea 350/2001, cu modificările și reglementările ulterioare, CUT-ul maxim admis poate fi majorat cu maxim 20%, o singură dată, în această situație, limita maximă admisă pentru CUT devenind 3,6. POT 75% și CUT 3,6 sunt indicatorii propuși pentru unitatea teritorială de referințăZCLM1a propusă. Având în vedere forma atipică și amplasarea pe colț, înălțimea maximă admisă a fost limitată la 25 metri, echivalentă unui regim de înălțime D+P+5-6 retras, cu condiția ca distanța între construcția propusă și cele existente să nu fie mai mică decât jumătatea distanței dintre clădiri. Înălțimea propusă este de 21 metri la nivelul plăcii superioare a etajului 5 și 25 m la placa superioară a etajului 6 retras”, spune elaboratorul.

Referitor la faptul că strada Prelungirea Bucovinei este îngustă și că nu este prevăzută cu trotuare, elaborator spune că, în situația existentă, accesul către loturile de la nord de imobilul care a generat PUZ se realizează printr-o circulație carosabilă cu deservire locală (fundătură). Pentru a putea accesibiliza loturile de teren existente în partea de jos a taluzului este nevoie de realizarea unei bifurcații, cu prelungirea străzii Prelungirea Bucovinei către Sud, care nu afectează accesul loturilor de la Nord, păstrând o fundătură cu acces carosabil, care se închide într-o zonă de belvedere propusă, amenajată pietonal”.

Cât despre accesul spre plajă, elaboratorul spune că ”prezentul PUZ reglementează 3 zone prin care se facilitează accesul persoanelor către plajă și mare: unul în continuarea străzii Prelungirea Bucovinei, la punctul de belvedere, care coboară în trepte de la cota +22,5 m a spațiului public propus de la punctul de belvedere, la +14 m a străzii profil A. Acest culoar are lățimea de 2 metri, gabarit restricționat de diferența mare de nivel și disponibilitatea redusă de teren între loturile existente. Un culoar între strada Mihai Eminescu și strada profil A, coborând în trepte și terase de la cota +30,1 m a străzii Mihai Eminescu la +15, 8 m a străzii profil tip A. Acest culoar are lățimea de 3 metri. În zona nordică a UTR-ului ZL 2 m se va amenaja unu traseu cu acces public neîngrădit între strada profil tip D - Șoseaua de Coastă și plajă”.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine e sotia prefectului si ce legatura de rudenie are aceasta cu Stelica Bucovala, de la Bueno?
0
0
suboamenii astia avizi de spagi au toate motivele sa respinga justificat asta. Viziunea lor e zero. Disneyland. Mihaiesi a bagat prima lopata la groapa orasului astuia, dar MAZARE si FAGADAU l-au terminat definitiv.
1
0
Construiva ti maciuci tot restul vieti si sa nu aveti loc de sa va asezati de ele .Bulangiilor mancatori de spatii verzi si situri arheologice .
3
0
In fata caminului Pescarie 1 se contruieste un bloc pe malul marii,se sparge inclusiv in parcarea caminului ,asta nu mai vede nimeni ??
5
0
la misto ca se opune acest individ niculescu , care-i pe alaturi in toate domeniile... doar joc de scena , la fel ca si in cazul rudelor sale cu sapaturile de la lupoaica aranjate pe bani grei de catre spagarul din primarie , babu.
6
0
Fiecare apartament sa aiba alocate 2 locuri de parcare. Pe suprafata proprietarului nu pe domeniul public.
6
0
Au ajuns sa se certe intre ei machedonii. Sa vedem cine castiga.
5
1
Daca era machidon, blocul era deja ridicat. Chiar prefectul dadea la lopata.
4
5
Mokan get beget hot si koorva. Draq de secaturi si koorve
4
4
Au umblut ct de beton frate cata coruptie spagi au dat astia de au umblut ct de beton blocuri
11
0
Bordel face mos chimisliu, a terminat angajatele
12
0
Ciudat ca il derajeaza pe Niculescu, oare din cauza faptului ca el locuieste in casa de langa bloc cu socru-sau in curte?
14
0
Chimisliu asta nu avea prin anii 90 un chiosc cu prod fitosanitare in Ovidiu ? Si se combinase cu vanzatoarea pe care o avea la chiosc ? Nea Costica, acum o ai mica !!!
17
0
Acolo e mana excrocului de Palaz. El i-a improprietarit pe ma-sa si pe ta-su acolo, iar aia au vandut ...
23
0
Hai pe bune....!!! Acolo sunt doar boscheti...daca era vreun sit arhelogic...era de acord. Macar sa faca un bloc ..si pe langa sa faca acces spre plaja..ca iti rupi picioarele pana ajungi pe malul marii.
13
17
Foarte bine d-le prefect! Bravo! Bravo constanteni, luptati pentru orasul vostru. A decazut mult, daa.....din pacate.
16
9
Pe acolo trebuia sa treaca soseaua de coasta. Calicii cu blocurile lor au ocupat tot terenul.
25
0
Un cacat de oras si Constanta asta.
37
2
Credeam ca au priponit-o pe bagaboanta
23
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212