REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Un OFIȚER maritim își cere DREPTURILE salariale în INSTANȚĂ

Un OFIȚER maritim își cere DREPTURILE salariale în INSTANȚĂ

Replica API 15 ianuarie 2021 | 15:55 2608

Un bărbat a chemat în judecată Societatea Națională de Transport feroviar de Marfă CFR SA pentru a-și recupera drepturile de hrană neachitate din anul 2019. Acesta este angajat în funcția de ofițer maritim punte I, pe o navă tip Ferry-Boat Eforie acostată în Dana Operativă din Portul Sud Agigea.

În motivarea cererii, N.N. a precizat că este angajat în cadrul societății din luna noiembrie a anului 1995. Se pare că de la începutul anului 2019 nu i-a fost achitată contravaloarea alocației de hrană lunară conform HG nr.185/1994 modificată cu HG nr.217/2005, HG nr.1068/2013, HG nr.437/21.06.2018 și Hotărârea Consiliului de Administrație nr.8/28.08.2008. Ferry-Boat-ul unde își desfășura activitatea era cuprinsă în strategia CSAT a României, fiind acostată în Portul Constanța Sud Agigea și se află în conservarea din anul 2009. La bordul navei nu exista post normat de bucătar, alimente și posibilități de prepararea a hranei, astfel că bărbatul era îndreptățit la achitarea contravalorii alocației de hrană în numerar.

Cum s-a apărat societatea

Cu privire la cele amintite anterior, societatea a precizat că aceste drepturi se acordă numai pentru aprovizionarea cu alimente necesare în vederea pregătirii hranei în comun la bordul navei și nu se pot achita în numerar echipajului. Numai în cazul în care navele nu au normat post de bucătar sau nu există condiții de pregătit hrana caldă la bord, alocația de hrană poate fi achitată personalului îmbarcat. De asemenea, aceștia precizează că nava a avut normate posturile de bucătar pentru pregătirea și servirea hranei calde la bord, astfel că angajatorul a alocat fonduri îndestulătoarea și a aprovizionat nava cu alimentele necesare.

Ce spune instanța: Ofițerul maritim a avut parte de un răspuns favorabil

Din analiza înscrisurilor depuse de cele două, instanța i-a oferit drept de câștig bărbatului. Astfel, societatea a fost obligată să plătească ofițerului suma de 8.807 lei, reprezentând contravaloarea alocației de hrană cuvenite.

De asemenea, conform articolului 2 din OG nr.13/2011, obligația este purtătoare de dobânzi remuneratorii și/sau penalizatoare, după caz, și în absența stipulației exprese a nivelului acestora de către părți, se va plăti dobânda legală aferentă fiecăreia dintre acestea.

Ca urmare, instanța a obligat societatea să plătească bărbatului sumele datorate cu titlu de alocație de hrană actualizate cu rata inflației la data plății efective, dar și dobânda legală de la data scadenței fiecărei obligații lunare de plată până la data plății efective.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai daca asa se duc bani tari pe marea neagra inseamna ca Basescu pe timpul guvernului P.Roman a facut bine ca a vandut aproape toate vapoarele la fier vechi.Nu am nimic cu nimeni dar daca vrei salariu de marinar dute ma si navigheaza nu stai paznic la o nava in conservare si ceri bani ca ca si ofiter pe vas,asta se poate doar cand ceri bani de la stat adica dela toti romani daca vasul avea patron privat nici nu aveai tupeul sa ii ceri aluia alti bani decat pentru ce ai facut adica paznic pentru o nava aflata in conservare.
3
1
Fiecare dupa posibilitati. Te oftici ca nu ai jobul lui?
3
1
tare CV are acest ofiter...! atatia ani paznic pe ceva care pluteste din cauza lui Arhimede...
6
3
Doua gauri negre la bugetul care scartie EFORIE si MANGALIA doua nave care nici cand erau noi nu functionau la parametri ,noi mergem cu ele in NATO Vapoare administrate de ceferisti Ha,ah haaa ,daca mai iau si padurarii niste nave... Terminati cu risipa banilor publici la taiat cu ele si banii la buget
7
0
Bai da voibati inteles ca aia au pe listele CSAT o nava in conservare de 11 ani.... ce buget aloca csat pt nava eforie?
4
0
Bai Gigi, asta nu-i ofiter de marina militara. Ca freaca menta si ca nu ar trebui sa fie ofiter la bord, mai ales ca nava este in conservare, este altceva. Acolo ar trebui sa fie doua vardii, un motorist si un marinar. Nimic altceva! Dar alea sunt posturi calduteunde iei salariul degeaba! Asa sunt o gramada de locuri de munca prin care se tepuieste cfr-ul...
7
2
ba puturosilor ofiteri sanchi ai ulii,de fapt maistri,lumea normala ia salariu si isi cumpara mincare .voi si gaborii vreti totul moca ,spagaiar salariul aoa in buzunar.ia mai muriti ba pomanagiilor!
2
8

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218