REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Un pacient care depinde de hrană zilnică intravenoasă și-a câștigat în instanță tratamentul gratuit!

Un pacient care depinde de hrană zilnică intravenoasă și-a câștigat în instanță tratamentul gratuit!

Virgil STOIAN 17 martie 2023 | 00:00 1305

Persoanele grav bolnave au ajuns să-și ceară dreptul la viață în instanță! Lucian Velea a dat în judecată Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și CJAS Constanța, solicitând asigurarea hranei intravenoase zilnice sau decontarea în proporție de 100 % a tratamentului (fără contribuție - personală) a hranei intravenoase zilnice necesare bolnavului, conform recomandărilor medicale.

Un pacient care depinde de hrana zilnica intravenoasa si-a castigat in instanta tratamentul gratuit!

Lucian Velea a fost diagnosticat cu o afecțiune genetică denumită atrofie musculară spinală și ca urmare a acesteia, mușchii motori nu au putut să funcționeze în parametrii optimi astfel că, în timp, aceștia se atrofiază. Din această cauză începând cu vârsta de 20 de ani, bolnavul a avut dificultăți în a se hrăni normal, care a evoluat treptat, de la incapacitatea de a duce singur mâncarea la gură, până la dificultăți de masticație şi deglutiție.

Un pacient care depinde de hrana zilnica intravenoasa si-a castigat in instanta tratamentul gratuit!

Foto cu caracter ilustrativ

După împlinirea vârstei de 40 de ani, a început să aibă grave probleme digestive, în principal reflux gastroesofagian, pentru a cărei recuperare a avut nevoie de o perioadă de aproximativ un an de zile, situația medicală a acestuia agravându-se pe parcursul trecerii anilor.

Imobilizat la pat de 3 ani!

De trei ani, Lucian Velea este imobilizat la pat, acesta nemaiputându-se hrăni normal, ci parenteral adică printr-o venă centrală, în special prin vena de la gât. Din păcate, hrana costă între 1.500 și 2.000 de euro pe lună, costuri pe care bărbatul nu poate să le suporte. Nutriţia parenterală este asigurată în România doar în secţiile ATI a spitalelor, nu şi la domiciliul reclamantului, împrejurare care, în raport de nevoia reclamantului de a primi zilnic hrană intravenoasă, este o măsură de natură a afecta grav dreptul său la viaţă.

Un pacient care depinde de hrana zilnica intravenoasa si-a castigat in instanta tratamentul gratuit!

Magistrații au decis obligarea Ministerul Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și CJAS Constanța să asigure reclamantului hrana intravenoasă zilnică, conform recomandărilor medicilor de specialitate sau să deconteze în regim de compensare 100% hrana intravenoasă zilnică a acestuia. Sentința nu este definitivă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa ma cac in strachina voastră a tuturor celor de la CJAS Constanta. Sa va iau copii si familiile in .ula Nemernici a ti fost si nemernici ve ti ramime
1
0
Bagamiash p**a-n tine si in unflata aia ! daca era de scris despre spital nu scriai asa desre casa de cnsas scri . Sa dea Dumnezeu sa ti se imbolnaveasca copii si sa te ia la p**a spitalul sa vezi atunci ce mai scri tu !
1
2
Probabil ca parintii si cei din familia lui au contribuit la Sanatate , mai mult decat are el nevoie acum ! De 30 de ani, jumatate din salariu mi se duce la Sanatate si impozite , daca as pati ca respectivul , la fel....nu ma va baga nimeni in seama, pana nu scot bani din buzunar ! Ti se pare normal ? Asa ca , roaga-te pentru sanatatea ta si nu te mai gandi de unde vin banii pentru respectivul bolnav ! Suma de care are nevoie , se face dintr-o mica spaga , intr-o noapte...la Guvern !
5
1
Tot respectul pentru persoanele cu handicap, dar orice facilitate alocată acestora ... vine din munca celor fără handicap.
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468