REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
11.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Un pahar de suc de fructe pe zi, sănătos pentru copii

Un pahar de suc de fructe pe zi, sănătos pentru copii

Replica API 7 decembrie 2020 | 00:00 817

Pediatrii sugerează că sucul de fructe poate determina creșterea în greutate a copiilor însă un nou studiu relevă faptul că acesta este inofensiv dacă este consumat cu moderație.

“În baza dovezilor actuale nu considerăm că o porție din 100% suc de fructe pe zi contribuie la creșterea în greutate a copiilor” declara autorul studiului Dr. Brandon Auerbach. El este instructor de medicină la Universitatea Washington din Seattle.

Pentru a ajunge la această concluzie cercetătorii au comparat rezultatele a opt studii publicate în care au fost implicați 34,000 de copii și care a analizat consumul de suc de fructe și efectul pe care îl are asupra greutății corporale. Copiii sub 6 ani care au băut un pahar de suc din fructe pe zi au luat puțîin în greutate însă nu atât de mult încât acest lucru să fie interpretat în context clinic, arată studiile, scrie doc.ro.

Greutatea a fost cu adevărat mică, mai puțin de 400 de grame într-un an, a spus Auerbach. Și nu s-a putut dovedi că sucul de fructe a fost cel care a produs această luarea în greutate. În plus, la copii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani care au băut un pahar de suc de fructe pe zi nu s-a văzut nicio modificare a greutății.

Copiii mici preferă sucul de mere însă pe măsură ce cresc aceștia consumă suc de portocale. Autorii studiului afirmă că sucul de portocale care are un index glicemic scăzut poate fi corelat cu o insignifiantă modificare a greutății corporale. De regulă, mâncărurile și băuturile cu un index glicemic mic sunt corelate cu o ușoară și înceată creștere a nivelului de zahăr din sânge.

Cercetătorii au ținut să precizeze că studiul s-a axat pe sucul din 100% fruct nicidecum pe sucurile sau băuturile acidulate aromatizate artificial.

Principalul autor al studiului, Dr. James Krieger este directorul executiv al organizației America Mănâncă Sănătos. El declara: “Dovezile pe care le avem asupra creșterii în greutate a riscului de a te îmbolnăvi de diabet sau de alte boli datorate consumului de sucuri îndulcite și aromate artificial sunt foarte solide”. Ceea ce s-a dezbătut în acest studiu, după spusele lui Krieger, a fost dacă zahărul conținut de sucul de fructe natural poate fi la fel de nociv și poate avea aceleași efecte asupra sănătății.

Pentru un moment, Kreiger și Auerbach îi sfătuiesc pe părinți să asculte recomandările Academiei Americane de Pediatrie care sfătuiește administrarea sucului de fructe natural la copii astfel: între 113 și 170 grame zilnic la copii până la 6 ani și între 226 și 340 de grame zilnic la copii între 7 și 18 ani.

Connie Diekman director la Universitatea de Nutriție din cadrul Universității Washington din St. Louis a spus că aceste descoperiri pun această problema în perspectiva. “Preocupările în ceea ce privește obezitatea infantilă i-au determinat pe mulți cercetători să găsească mâncărurile care pot cauza acest lucru” a explicat Diekman.

“Acest studiu a făcut o treaba bună în ceea ce privește evaluarea impactului pe care sucul din 100% fruct îl are asupra greutății corporale deoarece această băutură a fost deseori blamată pentru incidența crescută a obezității infantile” a spus Diekman.

“Ca dietetician acest studiu vine să întărească recomandările pe care le fac clienților mei: sucul de fructe – nu băuturile cu gust de fructe – se poate încadra într-un plan sănătos de masă. Dar, că și cu orice altă mâncare este important să se conștientizeze mărimea portiei” a subliniat Diekman. “În plus le reamintesc oamenilor mereu că fructul întreg – fie el proaspăt, înghețat sau la conservă – poate fi mult mai sățios decât băutură în sine” a spus ea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212