REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.3° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Un rapper care a acuzat-o pe Katy Perry de plagiat a primit despăgubiri de 2,7 milioane de dolari

Un rapper care a acuzat-o pe Katy Perry de plagiat a primit despăgubiri de 2,7 milioane de dolari

Replica API 3 august 2019 | 00:00 427

Marcus Gray

Un rapper american care a acuzat-o pe cântăreaţa Katy Perry de plagiat a primit despăgubiri de 2,7 milioane de dolari din partea unui juriu federal, joi, în cadrul unui nou proces care a zguduit industria muzicală în privinţa drepturilor de autor, informează AFP.

Cântăreaţa pop a fost obligată să plătească despăgubiri de 550.000 de dolari lui Marcus Gray - al cărui nume de scenă este Flame -, după ce completul de judecată a hotărât că un "beat" (secvenţă muzicală ritmată) utilizat de artistă în cântecul ei "Dark Horse" din 2013 reprezintă o încălcare a drepturilor de autor.

Această decizie a fost anunţată după un proces de mai multe zile ce a avut loc în Los Angeles, pe durata căruia Katy Perry a afirmat că nu a ascultat niciodată un cântec rap lansat de Marcus Gray în 2009, intitulat "Joyful Noise".

Avocaţii cântăreţei au anunţat imediat după comunicarea hotărârii judecătoreşti că vor face recurs.

"Autorii piesei 'Dark Horse' consideră că acest proces este o parodie de justiţie", a declarat Christine Lepera, avocata cântăreţei Katy Perry.

Avocaţii lui Marcus Gray solicitaseră despăgubiri mult mai mari - în jur de 20 de milioane de dolari.

"Acuzaţii au câştigat milioane şi milioane de dolari prin încălcarea drepturilor de autor asociate cântecului reclamantului", a declarat avocatul rapperului, Michael Kahn.

În timpul procesului, avocaţii lui Katy Perry au argumentat că ritmul muzical prezent în ambele cântece este "banal" şi, din acest motiv, nu ar trebui să intre în sfera drepturilor de autor.

Însă avocaţii reclamantului au vorbit în instanţă despre "o parte importantă" din acel cântec "copiat", referindu-se la o secvenţă instrumentală de 16 secunde.

Capitol Records, casa de discuri cu care lucrează Katy Perry, va trebui să plătească despăgubiri de 1,2 milioane de dolari. De asemenea, producătorii vedetei pop trebuie să achite la rândul lor despăgubiri substanţiale.

Cântăreaţa americană, cunoscută pe plan mondial după lansarea piesei "I Kissed a Girl", a interpretat cântecul "Dark Horse" în timpul show-ului pe care l-a susţinut la gala Super Bowl din 2015, finala campionatului de fotbal american. Videoclipul piesei "Joyful Noise" a rapperului Flame a fost vizionat de aproape 4 milioane de ori pe YouTube.

Marcus Gray a acuzat-o pe Katy Perry de plagiat încă din 2014.

Procesele ce vizează drepturile de autor s-au înmulţit considerabil în ultimii ani în Statele Unite.

Cel mai emblematic dintre aceste procese s-a încheiat prin condamnarea cântăreţilor Robin Thicke şi Pharrell Williams pentru cântecul lor "Blurred lines" din 2013, după ce au fost acuzaţi că au încălcat drepturile de autor deţinute de familia cântăreţului Marvin Gaye pentru legendara sa piesă "Got to give it up" din 1977. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272