REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.5° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Un rapper spaniol s-a încuiat într-o universitate ca să evite pedeapsa cu închisoarea

Un rapper spaniol s-a încuiat într-o universitate ca să evite pedeapsa cu închisoarea

Replica API 16 februarie 2021 | 00:00 933

Un rapper spaniol condamnat la închisoare pentru acuzaţii care includ insulte aduse monarhiei şi aprecieri la adresa unor grupări teroriste s-a baricadat luni în interiorul unei universităţi în nord-estul Spaniei însoţit de un grup de suporteri, informează Reuters, citată de Agerpres.

Pablo Hasel

Pablo Hasel ar fi trebuit ca până vinerea trecută să se predea autorităţilor pentru a ispăşi o pedeapsă de nouă luni de închisoare, sentinţă care a dus la un val de nemulţumiri în Spania şi a determinat guvernul să anunţe că va relaxa restricţiile referitoare la libertatea de exprimare, chiar dacă nu în acest caz particular.

''Încercăm să creştem gradul de conştientizare asupra lucrurilor care se întâmplă... Este un atac foarte serios la libertăţile noastre, nu doar la adresa mea'', a declarat pentru Reuters Hasel, cunoscut pentru părerile radicale de stânga.

Versurile şi mesajele postate de Hasel pe Twitter, care fac referiri la grupări de gherilă interzise, compară un tribunal cu organizaţiile naziste şi îl consideră pe fostul rege Juan Carlos drept un şef al mafiei, i-au adus condamnarea pentru promovarea violenţei şi insultarea monarhiei.

Rapperul, alături de 20 de suporteri, a folosit un lanţ cu un lacăt pentru a încuia intrarea principală într-una dintre clădirile în Universitatea Lleida, regiunea Catalonia. Poliţia urmează să ajungă la faţa locului.

''Nu ştim dacă vor veni într-o jumătate de oră sau în câteva zile'', a spus acesta, adăugând că riscă o pedeapsă cu închisoarea de doi ani pentru că nu intenţionează să plătească amenda care făcea parte din sentinţa primită.

În semn de susţinere, artista locală Cinta Vidal (38 de ani) a pictat un graffiti pe un zid dintr-un oraş în apropiere de Barcelona, care îl reprezintă pe Hasel cântând, în timp ce imaginea sa este pictată pe deasupra de fostul rege Juan Carlos cu un trafalet.

''Este inacceptabil ca un artist să meargă la închisoare pentru că-şi exprimă ideile'', a spus Vidal.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272