REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
17.1° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Un român a primit o amendă URIAȘĂ pentru că a înjurat pe Facebook: care a fost argumentația judecătorilor

Un român a primit o amendă URIAȘĂ pentru că a înjurat pe Facebook: care a fost argumentația judecătorilor

Replica API 3 ianuarie 2019 | 02:47 455

Rețeaua de socializare Facebook oferea, de multe ori, prilejul pentru ca anumiți oameni să profereze injurii, la adăpostul unui ecran și o realitate virtuală. Un bărbat din Brăila a aflat că lucrurile nu stau chiar așa și a primit o amendă de 1000 de lei pentru că a înjurat mai multe persoane pe Facebook.

Potrivit procesului-verbal, transmis prin poştă, în lipsa contravenientului, „a proferat injurii şi expresii jignitoare la adresa unor persoane pe contul personal de pe reţeaua electronică de socializare Facebook, fiind de natură să lezeze demnitatea şi onoarea celor în cauz”. „Potrivit art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991, ‘Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice. Totodată, art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 61/1991 stabileşte că nerespectarea acestei obligaţii se sancţionează cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei”, precizează avocatul Raluca Cârstea, Legal Land, citând din considerentele Sentinţa civilă pronunţate în noiembrie 2018 de Judecătoria Brăila (www.rolli.ro), instanţa la care bărbatul a contestat procesul verbal.

Iniţial, ca să scape de amendă, bărbatul a susţinut că nu el a săvârşit fapta, precizând că şi-a închis contul său de Facebook, încă din data de 1 mai 2018, afirmaţii pentru care nu a adus nicio probă şi demontate în instanţă cu dovezi referitoare la postări ulterioare acestei date. De asemenea, bărbatul a invocat nelegalitatea procesului-verbal, întrucât fapta contravenţională nu ar fi fost descrisă suficient în document, dar şi faptul că prin încheierea procesului-verbal în lipsa lui nu a putut formula obiecţiuni la cele consemnate de poliţist, relatează Adevărul, citat de stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
1.000 lei este o amenda URIASA ? Pe unde ati facut facultatile, jurnalistilor ?
0
0
zdrentelor!!!!!!!!!!!! voi mai bine vedeti cu schizofrenicul ala de caricatura de ministru al jUSTITIEI!!! dupa aia sa impartiti dreptatea!!! bine ca lasati toate otrepele de infractori nepedepsiti! zoaielor! moarte judecatorilor, avocatilor si notarilor! aceleasi scursuri, alte denumiri in nomenclatorul de meserii!!! si moarte si vamesilor!!!
1
0
corect, judecatorii au argumentat. Dar in cazul guvernantilor ce-si dau legi ptr a fura ;egal si ne jecmanesc continuu pric cresteri de tot felul ce duc in final la reduceri- ce parerea au?
2
0
Ieftin. Sa tot injuri.
0
0
bai frate, e un articol, postat pe 11.10.2018 despre un politist. "articol" facut si scris la comanda caci politistul respectiv e parat intr-un dosar civil si cel putin suspect intr-un dosar penal pt art 297,al.2.articolul e facut la comanda pt ca reclamantul civil si persoana si partea vatamata din dosarul penal sa-l injure pe politist sub anonimat si dupa ip,sa il gaseasca,sa-i dea amenda,sa il constranga pe ala sa retraga procesul civil si sa accepte propunerea de clasare pe penal.ala,tinta,se abtine sa comenteze la articol insa altii ii umplu frigiderul omului legii.pe aia i-a sanctionat?
0
0
Sa ne pisam cu bolta pe Zuckerberg si pe restul de vrajitori incepand cu ELAN MOOSE RENUL si terminand cu restul de idioti care contribuiti la dezvoltarea inteligentei artificiale chiar si prin faptul ca va postati friptura lua v as mancarea in pula de neam de idioti fuduli!Postati cat mai mult da ti tot ce stiti afara si cat mai multe check ins da?sa nu uitati sa puneti poze cand va cacati ok?Dezvoltati prostia de A.I. sa invete si ea sa va copie,limbajul,comportamentul,placerile,mancarea muzica preferata!Puneti va tot pe INSTAGRAM si bucurati va ca sunteti destepti cat mai puteti!
4
0
da pe cine a injurat? vreun militian ceva? ca pe mine m-au injurat o gramada si nu s-a mai sesizat organul asta care ar trebui taiat alaturi de alte organe abuzive de factura securist comunistoida gen judecatori procurori si alte lighioane care aplica legea numai cand le convine cum le convine
2
0
Ingrijorator! Probabil probele sunt clare. Ce facem insa cu injuraturile de pe la tv, parlament etc.
7
1
Bravo nea NAE! Pe subiect si la obiect k de obicei! Bine tintit! Muie psd! AZI RECIDIVIST MUINE PESEDIST!
7
4
injuratura-i traditionala in romanica ar trebui obtinut de la osim brandul de tara,asa nici facebuciucul nu va mai putea da amenzi unor nevinovati care pur si simplu dau din casa
5
3
Daca are boala pe tine un haker iti sparge contul si posteaza tot ce vrea in numele tau. Judecatorii romani pun botu si scriu amenzi. Se judeca mult in lipsa si se dau sentinte aiurea. A devenit peticulos.
15
3
merita mai mult!
6
9

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212